Blik

20 december 2020
tekst en foto: Erwin Hagen

Die donderdagochtend moest ik aan wijlen mijn vader denken. Mijn vader, van oorsprong een Amsterdammer, typeerde de hoofdstad als een plek “waar ik elke dag zou kunnen zijn, maar er nooit meer zou willen wonen”. En - zo leerde hij mij als kleine jongen - als Amsterdammers het echt niet meer weten, dan bellen ze de brandweer.

Die donderdagochtend belde ik de brandweer. Ik had onze hond uitgelaten in het Panbos en zag op de kruising voor mij een auto rijden met iets pluizigs op de grille. Ik reed achter de auto aan en op een parkeerplaats bleek dat een buizerd was geraakt door de auto en vast zat in de voorkant van het voertuig. Blikschade.

De roofvogel leefde nog. Z’n (of haar) achterlijf en poten staken in de voorkant van de auto. De kop, borst en vleugels staken recht vooruit. Met een scherpe blik keek de roofvogel de eigenaar van de auto en mij aan. De vogel zat muurvast, maar was duidelijk nog niets van z’n statigheid verloren.

Vertwijfeld stonden wij - twee mannen op middelbare leeftijd - naar de vogel te kijken. Ik belde de brandweer. De centralist snapte het probleem direct en gaf aan de dierenambulance te zullen alarmeren. Mocht die er niet uitkomen, dan zou hij alsnog een brandweerauto sturen om te komen helpen.

Brandweerhulp bleek niet nodig. De mevrouw van de dierenambulance uit Utrecht, met stevige lange handschoenen aan, bevrijdde de vogel vakkundig uit de voorkant van de auto. Even later arriveerde ook de mede-gealarmeerde dierenambulance vanuit Soest.

Hoe het uiteindelijk met de buizerd is afgelopen, dat weet ik niet. De blik van de vogel blijft echter in mijn geheugen gegrift. Onmachtig om te bewegen, om weg te komen, maar autonoom en vastberaden in z’n uitstraling. Ondanks z’n pijnlijke gevangenschap was hij heer en meester over zijn situatie.

Wat je al niet van een roofvogel op zomaar een donderdagochtend kan leren.
  
  
Zowel de dierenambulance als de brandweer ‘draait’ volledig, respectievelijk grotendeels, op de inzet van vrijwilligers.

www.dierenambulanceutrecht.nl
www.dierenzorgeemland.nl
www.vru.nl
 

Volgende column: Treinramp met Kerst
Erwin schreef eerder: Zeister initiatief gaat landelijk

 

Bijdrage: 
Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.