Bliksembezoek Bart Chabot

16 juli 2023
tekst: Olaf Tigchelaar / Uitgeverij De Bezige Bij

Aanstaande donderdag 20 juli brengt schrijver Bart Chabot een bliksembezoek aan boekhandel Kramer & van Doorn op de Slotlaan voor een Meet & Greet tussen 15:15 en 16:00 uur. Twijfel niet te lang, zorg dat je op tijd bent en laat zijn nieuwe roman ‘Engelenhaar’ signeren!

Over Engelenhaar
Bart Chabot leeft lang genoeg om zich een leven na de dood voor te kunnen stellen. Het is dan ook vanuit dat perspectief dat zijn nieuwe roman Engelenhaar wordt verteld. Hij ontdekt dat hij zich moeiteloos kan verplaatsen door zich enkel een plek uit het verleden voor de geest te halen. In een flits is hij weer de officier-in-opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. En herinnert hij zich de dag dat hij als hoogste in rang een NAVO-delegatie moest ontvangen.
In minder dan een fractie van een seconde is hij daarmee terug op zijn avontuurlijke tochten die hij lang geleden samen met zijn vriend Anton Corbijn maakte naar Milaan, Genua en Moskou. Om daarna door Oost-Duitsland te reizen. Het is voor het eerst dat hij over deze periode vertelt, waarin hij ook zijn grote liefde ontmoet.
Ongehinderd weet Bart zich in alle richtingen te verplaatsen. Uittreden en zijn lichaam achter zich laten, dat is de ruimte die hij als schrijver heeft verworven. Meester over zijn verbeelding neemt Bart Chabot de lezer mee naar een leven vol rock-’n-roll, naar een verloren tijd. Met zijn vloeiende pen laat hij een halve eeuw herleven.

Over Bart Chabot
Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. In 1989 debuteerde Chabot in het theater met Remco Campert en Jan Mulder, in 1998 begon hij een theatertournee met Herman Brood en Jules Deelder en van 2005 t/m 2008 toerde hij met Martin Bril en Ronald Giphart. Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
Eind oktober 2013 verscheen Triggerhappy , waarmee Bart Chabot debuteerde als romanschrijver. In 2016 verscheen zijn tweede roman Easy Street, een heerlijk Chabotioaans verhaal in de traditie van de Murder Ballad.
In 2020 verscheen het alom lovend ontvangen Mijn vaders hand . In deze onthutsende roman kijkt Bart Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen. Hartritme, dat in 2021 verscheen, is een overrompelend vervolg op Mijn vaders hand. In 2022 won Bart Chabot de laatste Jip Golsteijn Journalistiekprijs voor zijn interview met Golden Earring-zanger Barry Hay. Zijn werk werd bekroond met de Littéraire Witteprijs 2022.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Bart Chabot:
Terug naar veraf

Meer over Kramer & van Doorn:
De boekhandel als tijdmachine

Volgende bericht:
Tour de France 2023

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.