Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruisen in de bocht van Akkerflora

5 november 2023

5 november 2023
tekst en foto’s: René Scheffer

Vorige week dinsdag was de sleuteloverdracht van de eigenaar van Akkerflora aan de nieuwe gebruikers. Stadslab Zeist en Stichting LOU (Leegstand Oplossers Utrecht) maken van dit leegstaande tuincentrum een culturele broedplaats: Lab Lou. Hier kun je straks een flexwerkplek huren, vergaderen en creatieve workshops geven.

Het is dinsdagmiddag 31 oktober, half vijf. De dinsdag is van oudsher de treurigste dag in de week, vergaderdag op de kantoren met lange files. Op dinsdag regent het vaak, nu ook. Ik tref er in de donkere miezer een bonte verzameling vrolijke mensen. Het Zeistermagazine mocht er als pers bij zijn. Anders dan een uitnodiging voor de opening van een restaurant of een bezoek van de Koning stonden de redacteuren niet allemaal te trappelen. Maar soms moet je uit je comfortzone komen, en dit is voor mij zoiets.

Ik ben bij de “knik” in de Weteringlaan. Akkerfora, het bekende tuincentrum, was een begrip, maar staat al jaren leeg (met uitzondering van fruitverkoop op zaterdag). Wat mooi dat er een Stichting LOU is die dit soort leegstand tegen gaat en er met Stadslab Zeist wat moois van gaat maken. 

Het loopt tegen 17.00 uur vol. Ik spreek deze en gene. Er zijn wethouders van De Bilt (Anne Marie ‘t Hart) en Zeist (Laura Hoogstraten), beide GroenLinks. Er zijn ook buurtbewoners, kunstenaars. Ah, er is ook een delegatie van de Krachtvrouwen Zeist, altijd enthousiast en gericht op empowerment. Er zijn andere aanstaande huurders, zoals iemand die iets wil doen met een antieke stencilmachine. Langzaam word ik enthousiast. Ik snuffel rond in de verschillende grote en kleine ruimtes met een “industriële” look. Sommige zijn nog te huur. 

Wat gaan we straks zien? Kleur, muziek, kunst, workshops, discussieavonden, ontmoeting. Tussen de brave Brugakkerwoningen van minimaal € 550.000 en een industrieterrein gaat het vibreren! Het voelt als een Wim T. Schippers-act op een woonerf in Purmerend. Ik probeer een beeld te vormen. Wat past wel en wat past niet in een creatieve en sociale broedplaats? Een discussie-avond over een mogelijke rechtstreekse fietsverbinding vanaf hier naar De Uithof? BDSM voor 50-plussers? Ikzelf zou een workshop “Hoe maak je zelf een Tiktok-filmpje” kunnen geven. Inloopuurtjes voor gratis advies. Iets met kunst, maar dan weer geen Bob Ross workshop. Experimenteel Theater, zoals in de jaren ‘70. Meet en greet met vluchtelingen. Stadslab kan ook de wijk in, ideeën ophalen, discussiëren, feestje in de buurt met de leuke blauwe mobiele stadslabkar. 

Ik heb het idee dat men zoekt naar een vliegwiel effect. Gebruikers onderling en bezoekers die elkaar stimuleren en er voor zorgen dat een en een drie wordt. Het is hip. Leegstaande fabrieken, kantoren, tuincentra en gevangenissen zijn tegenwoordig “in” bij kunstenaar en mensen die iets willen vertellen.

En wat het allemaal nog mooier maakt: buslijn 74 wordt omgelegd. Niet leuk voor bewoners van vooral Nijenheim en de Koppelweg, maar lijn 74 stopt binnenkort op 20 meter van de knik in de Weteringlaan. De knik ligt inderdaad (net als de Saestumvelden) nét op grondgebied van De Bilt en dat laatste was (denk ik) weer handig voor de subsidie, ook vanuit De Bilt. 

Stadslab Zeist heeft al meer goeds gedaan in de gemeente Zeist, onder andere in de Coronaperiode. Kijk eens op hun website (https://stadslabzeist.nl) of op Facebook. Zie ook de website van de leegstand oplossers: https://stichtinglou.nl/

Vanaf de winter gaat het eindelijk grootsteeds bruisen in het brave Brugakker!

Uit de Persuitnodiging:

“Lab Lou wordt een creatieve broedplaats. De eerste creatieve èn sociale broedplaats in Zeist! En nog wel in het al dik 8 jaar leegstaande, oude Akkerflora op Weteringlaan 1, De Bilt.

Lab Lou start per 1 november samen met een groep ondernemers en kunstenaars op deze plek de eerste creatieve èn sociale broedplaats van onze regio. Lab Lou is opgezet door inwonersinitiatief en sociaal projectbureau Stadslab Zeist en Stichting LOU (Leegstand Oplossers Utrecht), bekend van creatieve broedplaatsen LOU Oudenoord in Utrecht, Buro LOU in Bilthoven en ‘t LOU-vre in Soest.

In Lab Lou kunnen creatieve en sociale ondernemers een fijne (flex)werkplek huren, vergaderen, workshops en bijeenkomsten organiseren en elkaar ontmoeten! We gaan mensen helpen om in hun kracht te komen door bijvoorbeeld het creëren van werkervaringsplekken en organiseren van koffieochtenden, workshops, exposities en allerlei culturele activiteiten voor inwoners uit de regio.  De officiële opening van Lab Lou staat gepland voor eind 2023 of begin 2024. Er is subsidie van de gemeenten Zeist en De Bilt en er start nu crowdfunding voor de inrichting (€25.000)”.
 

Bijdrage

 


Het Stadslab organiseerde eerder:
Frisse Pitch Night

Meer over broedplaatsen:
Vollenhove bruist en leeft!

Volgende bericht:
Jubileumjaar Poly Hymnia

 

Reacties

Jan Duiverman (lezer)

Chapeau, ook weer voor dit fantastische initiatief.
En dan ook nog 't plantenasiel een plek geven!
Op weg naar een betere wereld!!!

9 september 2024 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.