Zeister Slot Toernooi

20 mei 2023
tekst: Mathijs Achterberg

Tijdens het pinksterweekend op 27, 28 en 29 mei wordt voor de 38ste keer het Zeister Slot Tournament georganiseerd: Fastpitch Softball. Voor de tweede keer op de prachtige nieuwe velden van Firebirds aan de Huis ter Heideweg 19 in Zeist. Vanwege het EK later dit jaar in Denemarken heeft de organisatie geprobeerd zoveel mogelijk nationale teams in de line-up te krijgen. En dat is gelukt! Komende editie kan je dan met recht ook een mini EK noemen!

Deelnemers
Met de nationale teams van: België, Groot-Brittannië, Tsjechië, Duitsland en natuurlijk ons eigen Team Kingdom of the Netherlands. Clubteams Caribenos de la Laguna (Tenerife) en Amager Vikings (Denemarken) maken de line-up compleet.

Vorig jaar
Vorig jaar mochten we eindelijk na 2 jaar afwezigheid door Covid-19 weer een toernooi organiseren. Maar zoals de geschiedenis ons ondertussen geleerd heeft is Pinksteren in juni vaak vochtig. Nadat het toernooi vorig jaar bijna letterlijk in het water viel, hopen we dat de weergoden ons dit jaar gunstiger gezind zijn.

Programma
Zaterdag 27 mei om 9:00 starten de eerste wedstrijden. Op veld 1 speelt Caribenos tegen Amager Vikings en op veld 2 speelt Duitsland tegen Tsjechië. Om 19:00 start dan de laatste wedstrijd voor de zaterdag: Groot-Brittannië tegen Tsjechië.

Op zondag 28 mei starten de wedstrijden ook om 9:00. Met als topper Team Kingdom of the Netherlands tegen Tsjechië om 13:00 op veld 1.

Maandag om 15:00 wordt de finale gespeeld en deze zal rond 17:00 afgelopen zijn, waarna de prijsuitreiking plaats vindt. Het hele programma is te vinden op www.zeisterslottournament.com

Fastpitch Softball
Iedereen zal zich wel het schoolsoftbal herinneren, en hoeveel plezier dat je bracht. Zo hard en zo ver mogelijk de bal proberen te slaan en te zorgen dat je sneller op het honk kwam dan de bal. Het schoolsoftbal is een mooie aanleiding geweest voor veel mensen om te gaan softballen.

Tijdens het Zeister Slot Toernooi wordt er Fastpitch Softball gespeeld. Fastpitch wordt gezien als de snelste en meest competitieve manier van softbal, vol snelle acties. Door de snelle worp van de pitcher (werper), met een snelheid van 120 tot soms wel 160 km/u, heeft de slagman minder dan een halve seconde om te besluiten of hij de bal moet slaan.

Fastpitch softbal is een hele snelle, strategische en actievolle sport en duurt korter dan een honkbalwedstrijd. Je kunt het allemaal goed zien en ervaren tijdens het toernooi.

Firebirds BSC
Firebids BSC, voorheen HSV Phoenix, organiseert sinds 1984 het Zeister Slot Toernooi. De aanleiding was dat het eerste heren softbalteam van Phoenix landskampioen werd. Na vele omzwervingen door Zeist is Firebirds BSC sinds 2 jaar nu gevestigd op sportcomplex Dijnselburg, naast SV Zeist. Hier zijn 2 state-of-the-art softbal velden aangelegd. De unieke velden hebben zelfs goedkeuring van de WBSC, de FIFA van het honk- en softbal. 

Bij Firebirds spelen de senioren softbal en de jeugd speelt honkbal. De vereniging is hard bezig om verder te groeien. Zo is er onder andere gestart met het verder opbouwen van een dames softbal team.

Heb je interesse om een keer mee te trainen? Je kan je aanmelden om 3 keer gratis mee te trainen via de website www.firebirds.club

Misschien is dit toernooi een leuke aanleiding om eens te komen kijken of deze sport iets voor u is, of om uw kinderen kennis te laten maken met deze leuke teamsport.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

  


Meer over Firebirds:
Firebirds 50 jaar

Meer over Zeister sport:
Hoe sport Zeist?

Volgende column:
Er is leven na de groei

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.