Firebirds 50 jaar

31 augustus 2022
tekst en foto’s: Evert Achterberg

Honk- en softbalvereniging Firebirds bestaat 50 jaar en viert dat met een reünie en een boek.

Begin oktober 1972 worden er honkbaldemonstratiewedstrijden gespeeld op de Koeburg, het voormalige voetbalveld van de V.V. Zeist. Het aanwezige publiek is zo enthousiast dat er op 10 november ook in Zeist een honkbalvereniging wordt opgericht. De naam van de vereniging wordt Zeist Flyers en het eerste jaar worden er direct al een paar teams ingeschreven voor de honkbalcompetitie. Dat er in Zeist gehonkbald kan worden is wel duidelijk, het eerste team wordt kampioen en promoveert.

Door dit succes wordt er ook een sponsor gevonden. De Scarabeebar sponsort het eerste team en ook dit jaar wordt het honkbalteam kampioen. En dat terwijl er in Zeist op dat moment geen echte honkbalvelden zijn. Uiteindelijk wordt een veld beschikbaar gesteld door de leiding van het Jongensinternaat aan de Krakelingweg. Bij elke thuiswedstrijd moet er een legertent worden opgebouwd die als kleedkamer en kantine dienst doet.

In 1975 fuseert de vereniging met de Hockey- en Cricketvereniging Phoenix. De naam wordt gewijzigd in Phoenix Flyers. De vereniging groeit en naast honkbal is er nu ook de mogelijk om te softballen. De invloed van de Amerikaanse luchtmachtbasis in Soesterberg is begin jaren ’80 merkbaar. De herenteams worden aangevuld met Amerikanen en er speelt zelfs een compleet Amerikaans damesteam onder Phoenixvlag mee in de competitie. In 1983 wordt het herensoftbalkampioen van Nederland!

Het 100-jarig bestaan van de S.V. Phoenix wordt gevierd met een Centennial softbaltoernooi. Dit is de voorloper van het Zeister Slot Toernooi dat elk jaar in het Pinksterweekeinde plaats vindt. Phoenix is niet de enige verenging waar softbal gespeeld wordt, ook bij S.C Zeist kan men softballen, deze vereniging speelt zijn wedstrijden op het Bisonveld en is ook bekend onder de naam Dormael Runners. In 1986 fuseren deze twee verenigingen en gaan verder onder de naam Phoenix Zeist Combinatie. Eind jaren ’80 worden de velden van Phoenix gerenoveerd, de hockey-afdeling krijgt een kunstgrasveld, de honk- en softbalvelden worden van gravel voorzien en het cricketveld wordt opgedoekt.

In 1993 bezoekt Major League speler Bert Blyleven zijn geboorteplaats Zeist en brengt hij ook een bezoek aan Phoenix. Ter gelegenheid hiervan wordt hij benoemd tot erelid.

Dat het Zeister Slot Toernooi goed staat aangeschreven in de softbalwereld blijkt wel het feit dat het nationale team van Zuid-Afrika (8e op de wereldranglijst) graag wil meespelen op het 15e Zeister Slot Toernooi.

In 2003 blijkt dat de hockeyafdeling uit z’n jasje groet en dat er meer velden bij moeten komen. De honk- en softbalvereniging wordt zelfstandig en verhuist naar Sportpark Blikkenburg. Maar ook hier is weer een vereniging met een ruimteprobleem en Phoenix moet weer verhuizen en op 11 september 2021 worden de schitterende velden op Sportpark Dijnselburg in gebruik genomen. Om verwarring met de hockeyvereniging te voorkomen wordt de naam gewijzigd in Firebirds.

Het jubileum wordt op 11 september 2022 gevierd met een reünie en de presentatie van een jubileumboek. Meer informatie over de reünie op www.firebirds.club
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Volgende bijdrage:
De mooiste foto van: Joeri Grundel

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.