Jay en de weidevogels

30 april 2021
tekst en foto’s: Susan Gerritsen-Overakker

‘Doe je mee met mijn sponsorloop voor de Vogelbescherming?’ Zo ging de krap 10-jarige Jay Gerritsen in de wijk Hoge Dennen langs zijn vriendjes in de buurt. Met succes wist hij een tiental te overtuigen om mee te doen. De weidevogels, daar moest het geld naartoe. Waarom? ‘Nou dat kwam gewoon in me op’, zei Jay. Het moet iets te maken hebben gehad met zijn 3-jaarlijkse uitjes naar Texel waar vogels spotten hoog op de kaart staat. Of kwam het door opa Paul Overakker, de vogelaar die ook actief is in de weidevogelbescherming en zo mooi kan vertellen over alle vogels?

Op een zonnige zondagmiddag was het zover. Met 10 kindjes en veel support langs de kant gingen ze van start, Jay eerst op de skates, een paar op de step of de loopfiets en ook rennend durfden sommigen het aan. Het blokje om van ongeveer 0,5 kilometer was nog best een inspanning, maar een half uur lang werd er vol overgave en zonder te stoppen doorgepakt. Na het half uur en met een korte pauze gingen een 5-tal jongens waaronder Jay, broertjes Lion en Tuun en beste vrienden Daan en Thijs een tweede ronde in. Jay, Daan en Thijs haalden zelfs 23 rondes en gingen net zo lang door tot ook het broertje Lion zijn doel van 20 rondes had bereikt.

Blij en moe gestreden, vol spierpijn, met wat blaren en schaafwondjes maar vooral vol trots ploften ook deze bikkels op de bank om lekker verwend te worden door de papa’s en de mama’s. De volgende dag begon de telling. Met ruimhartige sponsoring van tantes en ooms, opa’s en oma’s, papa’s en mama’s en buren kwamen ze tot 500 euro! Een prachtig bedrag dat een week later door weidevogels-kenner Celine Roodhart van de Vogelbescherming Nederland in ontvangst werd genomen. Zij bedankte namens alle weidevogels.

‘We vinden het fantastisch dat Jay en zijn vriendjes dit hebben gedaan en zo jong al, opkomen voor de weidevogels, die het zwaar hebben in Nederland. We gaan het prachtige bedrag samen met natuurbeheerders en boeren waar we mee samenwerken besteden aan het verbeteren van het leefgebied van weidevogels: natte, kruidenrijke graslanden met veel insecten. We hopen dat jullie je aandacht voor vogels blijven vasthouden en zo veel mogelijk leeftijdgenootjes ook laten zien dat vogels het verdienen om af en toe geholpen te worden.’

Dat hopen wij natuurlijk ook. Voor nu een pluim voor Jay, zonder veren uiteraard.
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Column: 

 


Susan schreef eerder:
Win een Zeister kinderkookboek!

Meer over vogels:
Koolmees meest geteld in Zeist

Volgende column:
Eindelijk versoepelingen!

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.