Voetbal in Zeist leeft!

15 januari 2020
tekst en foto’s: René Scheffer

Columnist René Scheffer hoefde op een koude januari avond niet langs de lijn te staan maar kon zich begeven naar café Bommel, waar de hele Zeister voetbalwereld samenkwam.

Wat een mooie avond op 13 januari jl. in café Bommel! Slotstad RTV organiseert daar het eerste Voetbal café Zeist. Bij binnenkomst ben ik direct in verwarring. Wethouder Sport,  Sander Jansen, loopt gelijk met mij naar binnen. Hij een van “mijn bazen” op het gemeentehuis. Maar ik ben er nu niet als ambtenaar maar gewoon als voetballiefhebber en als “journalist” van het Zeistermagazine. Al zal ik het nu wel uit mijn hoofd laten al te rare dingen te doen….

Gelijk rechts zit de DOSC afvaardiging met de trainer Robin van Holst, die net zijn contract verlengd heeft.  Ex DOSC Sterspeler Rodney van t Klooster is er ook. Hij speelt nu bij VVZ ‘49  Soest. Deze wel heel erg rustig ogende trainer lijkt heel anders als de vorige, Sander Kloos, die succes behaalde met DOSC. Maar ook onder de nieuwe trainer draait het goed. En Sander doet het nu weer goed met Brederodes uit Vianen en is met Houten een van de uitdagers van Jonathan.

Rond de groep Saestum mannen is de overgang van de zondag naar de zaterdag een hot item. Ex Saestum spits Nigel van Zelst is er ook en doet het goed bij eerste klasser Roda '46 in Leusden en verhuist deze zomer naar Eemdijk, Hoofdklasse.

En wie zijn dan die twee jonge meiden die aan een tafeltje apart zitten? Ik ken ze niet, nichtjes van de café eigenaar of verdwaalde jonge toeristen op doorreis? Het blijken echter toppers. Marije en Anniek, speelsters van Vrouwen 1 van Saestum. Ze spelen op het hoogste amateurniveau van Nederland en staan in de Topklasse 6 punten los. In oefenwedstrijden kunnen ze zich meten met betaald voetbalploegen als PEC, Heerenveen en Ajax. En dat in Zeist. Ook Ben Werner en de wethouder spreken even met deze toppers.

Ondertussen gaat interviewer Ben Werner van groepje naar groepje. Hij kent de meesten en stelt de vragen. Alles is hoorbaar via een luidspreker achter in het café. FZO is er met een mooie afvaardiging. Ik kom graag bij FZO, de emoties op de bank, het avontuurlijke spel, het mooie nieuwe veld. De sensatie ook met gele en rode kaarten. Vaak ga ik 10 minuten eerder naar huis bij 3-1 en dat blijkt het later nog 4-3 te zijn geworden. Bizar. Spits Robert Veldhuizen blijkt 32 jaar maar heeft nog zin om even door te gaan.

SV Zeist teambegeleider Reiny Westerveld heeft het als gastheer en barkeeper te druk, maar bij Zeist is er ook alleen maar goed nieuws. Ze mogen op Dijnselburg blijven, ze staan bovenaan en organiseren veel activiteiten voor jong en oud.

Jonathan trainer Rob Zomer vertelt over de samenstelling van zijn team met teruggekeerde spelers als Roy Versluis, de nieuwe instroom uit De Bilt en de nieuwe voorhoedespeler van Bunnik. Het niveau gaat nog steeds vooruit, ook bij de aanstormende jeugd. Het trainingskamp in Marrakesh was succesvol al kwam de keeper er niet ongeschonden vandaan door een botsing met het karten.

Bij Austerlitz gaat het dit jaar wat minder. Wat uitstroom en te weinig aanvulling. Maar er is hoop voor de toekomst. Een nieuwe Venema kan zich immers zomaar aandienen. Bij het weggaan spreek ik kort Coco Fares. Hij vertelt met enthousiasme over Patria dat zich ook op maatschappelijk vlak onderscheidt met G voetbal en opvang van hangjongeren en niet te vergeten, ze staan bovenaan. Bovendien hebben ze dit jaar een derde Seniorenteam.

Inmiddels is Ben Werner weer bij wethouder Sander Jansen aangeland. Die hoopt op drie kampioenschappen of zelfs wel vier. Hij is blij met de opwaartse lijn van het Zeister voetbal. Tot verrassing van iedereen blijkt Sander een lang voetbalverleden te hebben bij COBU Boys uit Amersfoort dat hij nog niet zo lang geleden heeft afgesloten. Een kampioenschapswedstrijd van de SV Zeist in Amersfoort bij COBU Boys zou mooi zijn. 

Wat gaat het eigenlijk goed met het Zeister voetbal, bedenk ik me. Overal zit men in een positieve flow op meerdere vlakken. En wat leuk dat een avond als deze wordt georganiseerd. Vaker doen, zou ik zeggen.  

Terug naar huis schiet door mijn hoofd dat  Zeist toch veel goede voetballers kent/kende. Velanas (FC Utrecht), Venema (FC Utrecht/Almere City), Issa Kallon (Cambuur), Evert Brouwers (Sportlust Woerden), Rodney van ‘t Klooster (VVZ ‘49), Alexander Prent (nu weer Jonathan), Mike Havekotte, Nigel van Zelst. En vroeger? Gert Bals, Teus van Rheenen, Hans van Heerde, Jan van Halst, Nico Verburgt, Raymond Koopman. En vele anderen. 

Bij de jonge talenten die nu op de Zeister velden darren zullen ongetwijfeld hun opvolgers zitten. Probeer ze in Zeist te houden, zorg ervoor dat Zeist een Eersteklasser of zelfs Hoofdklasser krijgt, dan komen de spelers van De Bilt, Houten, Roda ’46 naar Zeist en niet meer andersom.   

 

Volgende column: Wordt RaboFacet een hunebed of de nieuwe skyline van Zeist?
 

 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.