Stille verandering op de Steynlaan

1 juli 2020
tekst: Inge Kersten, Jasper Levink, Maarten van Vliet & Edwin van Kalkeren

Vraag inwoners van Zeist naar de Steynlaan en je krijgt steevast hetzelfde antwoord. Bijzondere winkels! Heerlijke gyros! Druk verkeer! Lekker speciaalbier! Al 20 jaar lang lijkt de Steynlaan onveranderd, een levendige aanloopstraat in het centrum van onze gemeente.

De werkelijkheid is anders. De afgelopen 10 jaar vertrokken vele vertrouwde gezichten. Heger & van den Berg vond een plek op de Voorheuvel. Blinken en Cyclorama hielden ermee op. Teruglopende bezoekersaantallen maken de Steynlaan niet langer aantrekkelijk als winkelstraat, dus keerden er maar weinig winkels voor terug.

Toch is de leegstand op de Steynlaan beperkt, zeker vergeleken met de rest van het centrum. Een lege winkel wordt al snel een woning en niemand die je daar over hoort. Toen de centrumvisie in 2015 werd vastgesteld klonk wel wat gesputter. De Steynlaan was ineens geen kerngebied meer, maar dat kon eigenlijk niemand meer ontkennen.

Zo voltrok zich het tegenovergestelde van wat er in de jaren ‘30 van de vorige eeuw gebeurde. Vanwege het toenemende aantal winkels verdwenen toen de voortuintjes en werd de stoep verbreed. Anno 2020 keert het groen voorzichtig terug op wellicht de minst groene laan van Zeist, de eerste geveltuinen op de Steynlaan zijn een feit.

Moet de rest van de ondernemers zich zorgen maken? Waarschijnlijk niet! Niks beter dan een fijn restaurant, een goede kapper of een bijzondere winkel naast de deur. Wonen en veel andere functies gaan prima samen, bewoners en ondernemers zorgen samen voor een plek waar het prettig verblijven en goed ondernemen is.

Geklaagd wordt er natuurlijk ook. Over afval en over parkeren, want ook nieuwe bewoners moeten hun afval en hun auto kwijt kunnen. De gemeente Zeist loopt hier achter de feiten aan, zo is het in de Transvaalwijk erg lastig om ‘s avonds je auto kwijt te kunnen terwijl de parkeerterreinen van de supermarkten in de buurt dan bijna altijd leeg staan.

De auto is sowieso dominant aanwezig in de omgeving van de Steynlaan. Andere weggebruikers zijn vogelvrij, de snelheid ligt hoog. De Steynlaan lijkt nauwelijk nog op de statige laan die het ooit was en waar fietsers het beeld bepaalden.

Ook gebeuren er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Op de Steynlaan is alles te koop wat God verboden heeft, ondernemingen zonder klanten floreren. Dat steekt als je weer eens keurig je belastingen overmaakt.

De uitdaging is nu aan bewoners, ondernemers en de gemeente om van de Steynlaan een nog betere plek te maken. Samen zorgen dat er geen zwerfafval meer op straat ligt en dat je kinderen veilig over straat kunnen. Geen zware horeca in een pand dat al zo lang leeg staat, snel je auto kwijt als je na een dag werken weer thuis komt en het voor Zeist zo kenmerkende groen terug in de straat.

Met een aantal bewoners hebben we die uitdaging opgepakt. Wij nodigen andere bewoners, ondernemers en gemeente uit om samen aan een betere Steynlaan te werken. Kijk maar eens op www.steynlaan2023.nl wat de plannen zijn en laat weten ons wat je er van vindt!

 

Volgende column: Bennie? Ben wél!

 

Bijdrage: 
Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.