Stemadvies van mijn kat

1 februari 2018
tekst en foto’s: Noortje van Breukelen (*)

Bij mij thuis heeft mijn kat Monroe de broek aan. Sinds ik haar heb, heb ik zelf dus niets meer te vertellen. Ik stem daardoor al jaren op de Partij voor de Dieren. Maar wat blijkt: die doen hier in Zeist op 21 maart dus helemaal niet mee. Wat nu?

Op een druilerige zondagmiddag besloten Monroe en ik maar eens door de programma’s van de partijen te klikken die wél meedoen. We werden ook een beetje getriggerd door het bericht in de lokale Facebookgroep dat een of andere Zeeuwse afdeling van de SGP katten buiten verplicht aan de lijn wilde hebben. Zijn ze nou helemaal? Nog los van het feit dat dat niet werkt (een kat doet zoef zoef zigzagzigzag en je hebt één grote knoop) is dit natuurlijk ook de wereld op z’n kop. Dieren horen niet aan de lijn, het zijn zelfstandige wezens.

Gelukkig lees ik bij de lokale Zeister ChristenUnie/SGP niets over het aanlijnen van katten. Misschien was het een Hoax of proefballon? Maar eigenlijk staat er in de twintig pagina’s überhaupt maar bar weinig over dieren. Ik lees alleen abstracte zaken als "Genieten van de vruchten van de aarde", “rentmeesterschap” en “De Agrarische sector produceert in balans met dier en leefomgeving”. Goede bedoelingen, maar weinig concreet.

Helaas is het bij de andere partijen niet veel beter. De SP spant de kroon, daar staat helemaal niets in over dieren. Droevig, ik had een ander beeld bij de SP. Misschien komt dat omdat ik ooit een vriendje had die zijn rode kater Mao had genoemd?

De PvdA noemt één keer een dier, de boa. Aparte keuze. Bovendien blijken ze daar geen slangen mee te bedoelen maar een soort politieagenten. D66 heeft het over ‘kangoeroewoningen’, maar daar bedoelen ze ook het dier niet mee. Wel wil D66 “bij elk bestemmingsplan toetsing van de effecten op de leefbaarheid voor planten en dieren”. Veel concreter wordt het niet.

Er zijn ook partijen die het dier ronduit misbruiken. Het CDA, toch vanouds de partij van de Tekkel, noemt de Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds als “middelen om het handelsmerk Zeist te versterken”. Hallo vrienden, wat hebben de dieren daar zelf aan? Niks toch? De VVD noemt alleen de kinderboerderij, niet als dierenthuis maar als recreatieplek. En ook de lokale partij “NDZ”, wat kennelijk niet staat voor Nieuwe Dierenpartij Zeist, zegt niets over dieren. Wel heeft ze het over een “Faunapassage” aan de Krakelingweg, maar na enig Googelen blijkt die er al lang te zijn. NDZ gebruikt dit onderwerp alleen om de wethouder te bashen, compleet met raar filmpje op Rambam-TV. NDZ is af.

Ondertussen neemt de wanhoop toe. Wat te stemmen over zes weken? Gelukkig noemt de andere lokale partij, “Seyst.nu” (wie verzint die namen?), wél een concreet dier. De bij. “Behoud van de bijenstand”, staat er. Heel goed! Bijen zijn belangrijk voor de bevruchting van de bloemen en bomen. Ze schijnen er zelfs fanatiek in te zijn bij Seyst.nu. Een collega vertelde me dat hun wethouder, Roy Luca, de wethouder bij-zaken wordt genoemd. Dat vind ik grappig, een wethouder voor bijzaken.

Maar goed. Monroe is geen bij. Wat heeft mijn kat aan al dit? Helemaal niks. We werpen als laatste een blik op GroenLinks. Wat heeft de meest duurzame partij te melden over dieren? Nou, dat is andere koek. Drie hele pagina’s gaan over dierenwelzijn. Maar ze hebben er dan ook wel van alles bij gesleept. GroenLinks is tegen mega-stallen, lees ik. Ja, lekker makkelijk, dat speelt toch in Zeist helemaal niet? Monroe en ik zijn ook tegen de walvisvangst. Ik lees door en kom een halve Ark van Noach tegen. GroenLinks heeft het over wilde zwijnen, edelherten, paarden en pony’s, ezels, circusdieren, weer de bijen, zelfs vleermuizen. Maar géén kat. Wat moet ik nou?

Dan valt m’n oog op iets concreets. Zeist heeft geen eigen dierenambulance, schrijft GroenLinks. In het weekend moet die helemaal uit Utrecht komen, tegen commercieel tarief. Wat? Dus als mijn Monroe drie straten verderop wordt aangereden, moet ze eerst lang wachten en dan fors dokken?

Ik ben om. GroenLinks pleit voor een eigen Zeister dierenambulance, gerund door vrijwilligers. Ik meld me alvast aan! Lijkt me enig om te doen. Ik moet alleen nog wel even m’n rijbewijs halen dan…

 
(*) Noortje van Breukelen is een pseudoniem. De naam van de auteur is bij de redactie bekend.
 

Reacties

Geestige column. Ik laat me bij de komende verkiezingen leiden door welke partij heeft een luisterend oor. Die van Seyst.nu m.b.t. De Boswachterij dus niet.

Geweldige column qua stijl en inhoud. Duidelijke taal. En mag erg lachen. Go Noortje en go GroenLinks!

Wat een bijzonder leuk stukje vanuit het perspectief vanuit onze zo geliefde huiskat bezien. Nu nog de partijprogramma's beoordelen op het verbod op particulier vuurwerk i.c. organiseren door professionele 'vuurwerkontstekers'. Het een heeft met het ander te maken. Mensen- én dierenwelzijn!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.