Samen de dag van je af dansen

11 april 2021
tekst en foto: Monique Vermeer

Als dansen je passie is, dan vraagt het een extra dosis creativiteit om dit tijdens de huidige coronamaatregelingen gedisciplineerd te blijven doen. Dat de effecten van corona zo vergaand zouden zijn, waardoor we niet meer samen binnen zouden mogen dansen, had niemand in eerste instantie verwacht. De buitenlocaties vormen momenteel het podium voor de danslessen van Dansschool EDC van het KunstenHuis in Zeist en met heel slecht weer worden de lessen via Zoom gegeven.

De dansstudio’s liggen er momenteel eenzaam en verlaten bij, maar buiten wordt er weer volop en met plezier gedanst. Aan het begin van de tweede lockdown werden de lessen online gegeven, maar toen eenmaal het startsein vanuit politiek Den Haag werd gegeven om samen buiten te dansen, twijfelde het team van Dansschool EDC, net als vorig voorjaar, geen moment. Daar waar mogelijk werden er tenten geplaatst om ook met regen door te kunnen dansen. En hoewel het slechte weer de dansschool voor extra uitdagingen stelde door de tenten bijna weg te blazen of te voorzien van een witte sneeuwdeken waardoor de dansers genoodzaakt waren om in dikke winterjassen te dansen, was dit gelukkig van korte duur. Bij heel slecht weer vinden de lessen via Zoom plaats. Maar zodra het kan, zijn de lessen buiten! Niets gaat boven samen de dag van je af dansen. Zeker na een dag online les op school of op het werk. Even de boel de boel laten en samen dansen, tijdens één van de lessen van docent Lonneke bijvoorbeeld.

Lonneke Swinkels
Het is dinsdagmiddag, de jonge dansleerlingen van dansdocente Lonneke lopen vrolijk één voor één de binnenplaats van de Egeling op, waar de dansles bijna gaat beginnen. “Het vergt de nodige creativiteit om een Klassieke Balletles buiten te geven. Klassiek Ballet is eigenlijk echt een binnenles en zeer gedetailleerd”, vertelt Lonneke enthousiast. “Toch probeer ik met de juiste aandacht voor danstechniek en met passie, humor en heel veel dansplezier het beste uit de leerlingen te halen! Ook als ze zo jong zijn als deze groep.” Nadat Lonneke in 2001 afstudeerde als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam is ze jaren actief geweest als showdanseres bij o.a. De Efteling in samenwerking met Hans Klok en Christian Farla, Dinner Shows, De Lama's en nog veel meer. Deze ervaring en haar doorzettingsvermogen komen tijdens haar lessen in deze tijd goed van pas. Haar ervaringen bundelt ze in haar lessen Klassiek Ballet, die ze met kunde en bevlogenheid aan meerdere groepen geeft van diverse leeftijden en ook toepast in haar les High Heels Show.

Samen inspannen en ontspannen
Tijdens deze lessen wordt de studio enorm gemist, maar toch is Lonneke niet voor één gat te vangen. Ze heeft haar lessen locatie-bestendig gemaakt en kleedt zich, net als haar leerlingen, op het weer om samen te kunnen blijven dansen. “Buiten ga ik meer op zoek naar de grotere bewegingen en dansen we op iets meer ritme om warm te blijven.” vertelt Lonneke, zoals ook te zien is in de les. Na een korte warming-up komen op creatieve wijze diverse klassieke oefeningen aan bod via een circuitje. De gezichten van de jonge leerlingen stralen en je ziet zowel de inspanning als de ontspanning en het enthousiasme van het samen dansen. Aan het einde is zelfs ruimte om een korte choreografie te dansen, waarbij het plezier er vanaf spat.

“Gewoonlijk zijn ook de kleine, gedetailleerde voetbewegingen een punt van aandacht in de les, maar dat valt in gymschoenen niet zo goed te trainen als in balletschoenen. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld voor jongeren en volwassenen ondersteunende instructievideo’s gemaakt, op deze manier komt toch alles samen”, vervolgt Lonneke.

Het is een genot om tijdens deze buitenles de sfeer te proeven en de leerlingen samen te zien dansen. Klassiek Ballet is niet echt een dansdiscipline die je buiten verwacht, maar de groepen van Lonneke bewijzen momenteel het tegendeel: het kan óók buiten! Al kijken de leerlingen natuurlijk zeer uit naar het moment dat ze weer naar binnen mogen, met een fijne studiovloer en het danscomfort.

Proefles
Heb je na het lezen van dit artikel ook zin gekregen om mee te dansen? Meld je dan aan voor een vrijblijvende proefles via kunstenhuis.nl/proefles.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over dansen bij KunstenHuis:
Inclusiedans

Meer over bewegen vooor kinderen:
Onbekommerd genieten van een potje voetbal

Volgende column:
Zeist: dorp of stad?

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.