Skip to main content

Omgangshuis Zeist opent zijn deuren

Sat, 04/01/2017 - 14:49

1 april 2017
tekst en foto: gemeente Zeist.

Op 25 maart is het omgangshuis in Zeist voor het eerst open. Het is een veilige plek waar ouders hun kind kunnen zien na een scheiding. Het komt veel voor dat na een (vecht)scheiding één van de ouders zijn of haar kind niet meer te zien krijgt. Dan is het omgangshuis dé oplossing. Daar kan onder strikte begeleiding het contact tussen ouder en kind hersteld worden. Gewoon even kletsen, spelen en samen zijn. De gemeente Zeist subsidieert de stichting die dit omgangshuis realiseert. De officiële opening is op 8 april in aanwezigheid van de gemeenteraad.

Het belang van het kind staat centraal. In bijna alle gevallen is het voor kinderen het beste als beide ouders een rol spelen in hun leven. Juist daarom is het zo belangrijk om na een complexe scheiding ook een relatie te houden met de ouder die niet de dagelijkse zorg voor de kinderen heeft.

Wethouder Johan Varkevisser: “Het omgangshuis voorziet in een belangrijke behoefte. Als na een vechtscheiding niets meer mogelijk lijkt is dit de laatste strohalm. In de omgangshuizen in Utrecht en Houten worden goede resultaten geboekt. Daar komt het regelmatig voor dat ouders die hun kind nooit meer zagen hun kind nu wél weer zien. En dat is precies wat we met het omgangshuis in Zeist ook willen bereiken.”

Duidelijke regels
De ontmoeting van ouder en kind is aan strikte regels gebonden. De beide ouders arriveren een kwartier na elkaar, zodat ze elkaar niet zien. Dan gaat het kind mee met één van de begeleiders en ontmoet de ouder die niet de dagelijkse zorg heeft. Dan is er een uur en drie kwartier tijd om te spelen, te praten en gewoon even samen te zijn. Dit gebeurt allemaal in De Koppeling in Zeist-West. Na deze kleine twee uur komt de verzorgende ouder terug, het kind wordt overgedragen door een begeleider en ze gaan weer naar huis. De andere ouder moet nog een kwartier wachten.

Marion Hoogenbosch van Stichting Omgangshuis: “We werken met toegewijde vrijwilligers, die allemaal een gedegen opleiding krijgen. Ik hoor steeds van ze dat dit werk ze ontzettend veel voldoening geeft. Door de jaren heen hebben we enorm veel ervaring opgedaan met de omgangshuizen in Utrecht en Houten. Dankzij deze waardevolle ervaring hebben we nu in korte tijd een omgangshuis in Zeist weten te ontwikkelen.”

Senja Alders van het Centrum voor Jeugd en Gezin: “Bij scheidingen die uit de hand lopen was er geen enkele plek waar ouders, die niet de dagelijkse zorg voor hun kind hebben, hun kind konden zien. Die kinderen zagen hun ouders niet meer. Daar komt nu verandering in. Dat is een grote aanwinst voor Zeist en de hele omgeving.”

Een initiatief van de gemeenteraad
Het idee van een omgangshuis voor Zeist ontstond toen gemeenteraadsleden een bezoek brachten aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar hoorden zij over het omgangshuis in Utrecht, dat al jaren bestaat. En ook over het omgangshuis in Houten. De Raad heeft het College vervolgens verzocht ook een omgangshuis in Zeist te realiseren.

Aanmelden voor het omgangshuis
Gescheiden ouders kunnen zichzelf opgeven voor bezoeken aan het omgangshuis. Dat kan op www.omgangshuiszeist.nl Zorgverleners kunnen vaders en moeders er naar doorverwijzen, net als een rechter.

 

Bijdrage
Artikel

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.