Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaam Monumentencollectief Zeist

8 september 2024
In deze tekening staan drie Zeister monumenten gecombineerd, waaronder het gemeentehuis en de watertoren

Ben je de trotse eigenaar van een rijks- of gemeentemonument, of bevindt jouw woning zich binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht in Zeist? Elk monument, ook het jouwe, moet in 2050 aardgasvrij zijn, maar de weg naar verduurzaming is vaak bezaaid met uitdagingen, zoals complexe regelgeving en strikte voorwaarden.

8 september 2024
tekst: Annemiek Verstappen; illustratie: Julia Blauw

Ben je de trotse eigenaar van een rijks- of gemeentemonument, of bevindt jouw woning zich binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht in Zeist? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat de energiekosten aanzienlijk zijn gestegen en de noodzaak tot verduurzaming steeds urgenter wordt. Elk monument, ook het jouwe, moet in 2050 aardgasvrij zijn, maar de weg naar verduurzaming is vaak bezaaid met uitdagingen, zoals complexe regelgeving en strikte voorwaarden.

Van de gemeente mag toch niets….
Weet jij je soms geen raad met het complexe vergunningstraject en de ingewikkelde juridische taal? Denk je dat je duurzaamheidsplannen geen doorgang vinden? Je staat niet alleen. Veel monumenteigenaren kampen met deze frustraties, vaak met het gevoel dat hun inspanningen door de gemeente worden belemmerd. Onze ervaring bij de afdeling erfgoed laat echter zien dat er veel mogelijk is, mits je de regels volgt.

Om de samenwerking tussen monumenteigenaren en de gemeente te bevorderen, hebben wij het Duurzaam Monumentencollectief Zeist opgericht. Hierbij is de focus gericht op samenwerking en wederzijds begrip. Ons doel is duidelijk: We streven naar een traject waarbij elke stap in het verduurzamingsproces duidelijk, haalbaar en ondersteund is.

Wat bieden wij jou concreet?
Vereenvoudiging van de regels: Wij zetten ons in om complexe regels toegankelijk en begrijpelijk te maken. Soms is een eenvoudige foto of een internetbron voldoende, zonder de noodzaak voor dure architectonische tekeningen.

Verduidelijking van juridische termen: We transformeren juridische taal naar eenvoudig Nederlands, zodat je snel en efficiënt kunt navigeren door de regelgeving.

Ontwikkeling van vergunningtemplates: Deze templates verbeteren de succeskans van je vergunningaanvragen aanzienlijk.

Handvatten voor subsidies en financieringen: We bieden praktische tips en richtlijnen om het aanvragen van subsidies gemakkelijker te maken en we verwijzen naar de juiste financieringen.

Collectieve inkoopacties: We bundelen krachten voor voordelig inkopen en delen kennis met mede-eigenaars.

Kennisbijeenkomsten: Woon seminars bij over specifieke thema's zoals de isolatie van historische vensters, gegeven door experts.

Daarbij faciliteren we een actieve monumentencommunity op WhatsApp, waar leden (mede-monumenteigenaren en gespecialiseerde bedrijven) kunnen discussiëren, adviezen delen en vragen stellen.

Het initiatief staat onder leiding van projectleider Annemiek Verstappen, ondersteund door de projectleider erfgoed van de gemeente Zeist. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Participatiecoalitie.

Interesse?
Wil je kennis delen, een eigen project initiëren, of dieper duiken in de mogelijkheden van erfgoedverduurzaming? Meld je dan aan via zet@groenestappen.nu en vermeld je telefoonnummer als je wilt deelnemen aan onze dynamische gemeenschap.

Laat ook andere monumenteigenaren weten over deze unieke kans.
 

Bijdrage
Artikel
Lezershoek

 

een bak met violen aan de Slotlaan in Zeist


Annemiek schreef eerder:  
Een verhaal van hoop?


Julia tekende eerder:  
Beaufort

Vier jongens op rolschaatsen, jaren '70


Volgende column:  
De dag dat wielrennen weer leuk werd

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.