Heel confronterend om te schrijven in je moedertaal

9 oktober 2022
tekst: Jasper van der Put

Zeister singer-songwriter Lola Cedès speelt op 14 oktober een thuiswedstrijd in Poppodium De Peppel. De jonge popartiest (2002) staat aan het begin van een drukke periode. Haar eerste single “Satelliet” werd opgepikt door meerdere landelijke radiostation, en sinds enkele weken is haar eerste EP Stella Nova uit. Daarop staan 5 eigenzinnige Nederlandstalige popliedjes in de stijl van Froukje, Eefje de Visser en Wies. Op vrijdag 14 oktober speelt ze in Poppodium De Peppel. Lola: “Ik heb liedjes die heel veel vertellen, maar sommige nummers zijn ook echt om te dansen.”

Hoe ben je ooit begonnen met liedjes schrijven?
“Dat is begonnen op de middelbare school. Ik vond school niet heel leuk, dus daar ging ik liever niet naar toe. Toen heb ik besloten iets te gaan doen wat ik wel leuk vind. Ik ben gitaar gaan spelen, en ik had ook al pianoles. Doordat ik muziek ging maken, vergat ik een beetje wat er om me heen gebeurde. Ik was zo gefocust op het schrijven dat het me allemaal niet meer zoveel uitmaakte. Dat is af en toe wel fijn, denk ik.”

In je bio-tekstje staat dat je geïnspireerd wordt door de natuur. Heb je plekken in de omgeving van Zeist die je inspireren?
“In de natuur vind ik de rust om inspiratie toe te laten. Ik woon in het bos, dus ik ben er zo. Ik heb een standaardroute, langs de open plek achter het ziekenhuis, en bij de hertjes wandel ik heel veel. Ons bos in Zeist is net te klein om helemaal te verdwijnen uit de wereld, maar wel groot genoeg om rust te vinden.

Als ik piano speel, laat ik heel erg mijn onderbewuste naar boven komen. Dan zet ik de dictafoon aan en speel ik gewoon wat er uitkomt, dan wordt er een soort ruimte geopend waar de klanken het van mij overnemen. Het is echt een combinatie van achter de piano zitten en heel onbewust dingen schrijven, en dan naar het bos om tot rust te komen en de ruimte te vinden om dingen op zijn plek te laten vallen. Maar achter de piano is echt het moment waarop de liedjes tot stand komen.”

Je nieuwe EP Stella Nova is net 2 weken uit. Hoe zijn de reacties?
“Heel positief, maar dat hoopte ik natuurlijk ook al. Ik heb wel leuke reacties gekregen, ook van jonge meisjes die ik totaal niet ken. Ik ben eerder al op de radio gedraaid met het liedje “Satelliet”. Het was wel tof dat mijn eerste single meteen werd opgepikt. Ik manifesteer het, ik ga ervan uit, maar dan moet het ook nog wel echt gebeuren. Het was zeker een goede start. Echt een start ook, want ik ga hopelijk nog veel meer bereiken dan dit. Ik heb nog heel veel liedjes liggen die we uit willen brengen.”

Je zingt in het Nederlands (zoals wel meer artiesten momenteel). Wat is voor jou de reden geweest om voor Nederlandstalige liedjes te kiezen?
“Ik schreef inderdaad eerst altijd in het Engels, maar toen ging ik meedoen aan een wedstrijd, wie het beste Nederlandstalige liedje kon schrijven. Dat vond ik wel een leuke uitdaging. Het bleek heel confronterend te zijn om te schrijven in je moedertaal. Ik vond het tof om anderen daar ook bewust van te maken. Door in het Nederlands te schrijven word je veel bewuster van wat er in je omgaat. Het komt veel makkelijker naar boven.”

Je schrijft veel samen met anderen. Hoe ziet zo’n samenwerking eruit?
“Ik maak muziek samen met mijn beste vriend (producer Luc Hofstra) in zijn studiootje in een schuurtje. Het is heel klein, we passen d’r net met zijn tweeën in, maar dat is voor ons helemaal genoeg. We zitten heel erg op dezelfde lijn, inmiddels al helemaal omdat we elke dag muziek maken samen. We zijn zo op elkaar ingespeeld dat ik zelfs in het Chinees iets zou kunnen zeggen en dat hij het dan verstaat. Het hoeft niet eens met woorden te zijn, soms weet hij als ik iets op een synthesizer speel al wat voor effect er overheen moet. Hij helpt me heel erg om mijn ideeën te vertalen naar geluid.”

Wat kunnen mensen verwachten van je show in De Peppel?
“Ik hoop gewoon dat mensen niet alleen naar het podium kijken maar ook samen dansen. De show gaat ook alle kanten op. Ik heb liedjes die heel veel vertellen, maar sommige liedjes zijn ook echt om op te dansen. Ik wil een toffe show geven waar je lekker veel kan springen of helemaal kan wegdromen. Ik vind optreden echt héél leuk, dat doe ik het allerliefst. Ik hoop ook dat het goed gaat komen, dat ik ga opvallen als artiest. Want dan kan ik blijven optreden. Ik heb er heel veel zin in!”

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?
“Het plan is sowieso om te blijven schrijven en muziek te blijven maken. Ik hoop eigenlijk dat op een gegeven een liedje zo wordt opgepikt dat ik veel voorprogramma’s kan gaan doen enzo. Sociale media is niet helemaal niet mijn ding, maar dat is wel hoe je de jongeren bereikt. Dus daar blijf ik ook mee bezig. Maar ik hoop vooral dat mensen door mijn optredens me echt leren kennen.”

Live: De Peppel Serveert: Lola Cedès & De Boulevard, 14 oktober. Meer info: https://www.peppel-zeist.nl/productie/de-peppel-serveert-de-boulevard-lola-cedes/
 

Bijdrage: 
Artikel: 

  


Ook in De Peppel:
De mooiste foto van: Janny Smits

Meer over De Peppel:
Montaubanstraat - De verdwenen winkelstraat

Volgende bijdrage:
Een mistige morgen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.