Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe roman Zeister schrijver bij Kramer en Van Doorn

4 juni 2023

3 juni 2023
tekst: Cor Brockhoven

Op 9 juni ligt de nieuwe roman van Cor Brockhoven, Een onberispelijke vader, in de boekhandel. Het is het verhaal over een familie die ten onder dreigt te gaan door het trauma van een vader en tegelijkertijd laat het zien welke worsteling de vader doormaakt.

Voor dit boek sprak de auteur vele uren met de twee dochters van de familie, die overigens anoniem wil blijven. “Zij vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de impact van oorlogstrauma's op kinderen en kleinkinderen, want die is groot. De gesprekken waren intensief, zowel voor de familie als voor mijzelf, want het was heftig wat ik te horen kreeg”, zegt Cor Brockhoven.

Ongeluk
Als de vader, de achttienjarige Jaap van Dam vanuit een Japans interneringskamp in 1946 alleen naar Nederland reist, zit hij vol ideeën over zijn toekomst. Tegenover ambities en bravoure staat zijn angst voor pijn en de dood. In Nederland aangekomen woont hij tijdelijk bij een tante en raakt Jaap gekwetst maar ook in verwarring door haar seksuele avances.

Zijn oorlogstrauma blijft hem achtervolgen in zijn huwelijk met Pina. Ze strijden een leven lang met elkaar, waarbij hun dochters Olga en Susan niet worden gespaard, ook niet fysiek. Olga en Susan schipperen daarbij tussen loyaliteit en afschuw voor hun vader.

Op hoge leeftijd krijgt Pina een ongeluk in huis, wat de dochters doet beslissen haar naar een vluchtadres te brengen. Als het Jaap niet lukt zijn vrouw weer terug thuis te krijgen maakt hij, bewapend en al, een waar fort van zijn huis en bedreigt hij zijn eigen familie.

Humor
De auteur benadrukt dat het boek niet alleen zwaar van inhoud is: “Jaap had ook veel gevoel voor humor en dat heb ik zeker een plek gegeven in de roman; hij had niet alleen donkere kanten maar kon ook heel lief en zorgzaam zijn.”

Het is de derde roman van de Zeister schrijver, die in 2018 debuteerde met Oogluiken. In 2020 verscheen Op Drift, dat helaas door de pandemie niet de aandacht heeft gekregen die het verdiende.

Het schrijven doet hij naast zijn werk bij een netbeheerder, vooral in de weekenden. "Ik vind het heerlijk om helemaal op te gaan in zo'n verhaal en zelf te bepalen hoe het verhaal wordt verteld. Dat gevoel van vrijheid stimuleert me enorm om te schrijven, net als de reacties van mensen uit mijn omgeving als een nieuw boek uitkomt.”
 

Bijdrage
Recensie

 


Meer over Japanse oorlogskampen:
Omzwervingen van een Zeister kampkind

Meer Zeister boeken:
Op Drift

Volgende column:
Het feestje van grofvuil

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.