Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen oplopen

1 juli 2018

1 juli 2018
tekst: Erwin Hagen; foto: Samen Oplopen

Mijn vorige stukje in ZeisterMagazine ging over de voordelen van het lopen met een hond. Maar ook het een tijdje oplopen met een mens kan heel veel baat opleveren.

Bij ons in de straat woont Linda Otterman. Linda is van oorsprong verpleegkundige en werkte aan het begin van deze eeuw bij een Zeister thuiszorgorganisatie als jeugdverpleegkundige in de wijk. Zij werkte bij gezinnen in Vollenhove, maar ook in het Lyceumkwartier.
Naar aanleiding van een concreet probleem werd Linda ingezet in bepaalde gezinnen. Bijvoorbeeld bij ‘eetproblemen’. Opdracht was dan om het concrete probleem op te lossen. Met inzet van een diëtiste of een psycholoog, of andere zorgverlener. Veelal was die zorg niet ‘ingekocht’ in Zeist en moest het betrokken gezin naar Utrecht reizen. En dat deed men meestal dan ook niet…
Na een bezoek aan gezinnen in Vollenhove fietste Linda vervolgens naar gezinnen in het Lyceumkwartier. Daar zag zij veel mogelijkheden om dat ene gezin in Vollenhove te kunnen ondersteunen.
Zo’n koppeling van gezinnen was echter geen ‘zorg’ en paste dus niet in de aanpak van het eetprobleem. Dat eetprobleem bleek vaak niet een simpel op zichzelf staand probleem te zijn, maar werd vaak veroorzaakt door een veelvoud aan andere problemen: een alleenstaande moeder die een groot gezin met veel kinderen niet kan bolwerken, of een gezin dat de Nederlandse taal en cultuur niet begrijpt.
Dus vaak loste Linda het probleem op door haar eigen inzet: gezinnen konden haar raadplegen met allerlei dagelijkse levensvragen, waardoor een gezin, een moeder weer steviger in het leven kwam te staan en problemen zich weer oplosten. Professionele, langdurige en dus dure zorg was niet meer nodig. Echter, zo’n pragmatische opstelling van Linda werd niet gewaardeerd als een juiste zorghouding. Als hulpverlener dien je immers professionele afstand te houden.

In 2011 heeft Linda haar baan, en dus haar zekerheid, als verpleegkundige opgezegd en heeft zij Samen Oplopen opgericht. Een stichting die mensen aan mensen koppelt. Een vrijwilliger die zijn/haar leven in balans heeft wordt als maatje gekoppeld aan een gezin waar die balans er niet is. Beiden lopen ze een tijdje met elkaar op, worden ervaringen uitgewisseld en wordt laagdrempelig geleerd om de balans te vinden.

Zo was er een aantal jaren geleden een moeder uit Afrika die met haar dochters naar Nederland was gekomen. Moeder was HIV-besmet en helaas een paar dochters ook. Preventief bedoelde medicatie werd echter maar onregelmatig gebruikt, waardoor extra gezondheidsproblemen ontstonden.

Daarnaast waren de dochters gewend om in Afrika zelfstandig een paar uur naar en van school te lopen. De paar minuten lopen van de flat in Vollenhove naar de school in de buurt zou dus geen probleem moeten zijn. Echter, de school verwachtte wel betrokkenheid van de moeder: kinderen brengen naar en halen van school, ouderavonden bezoeken, tien-minutengesprekken, een andere manier van omgang met je kinderen. Een juridische maatregel dreigde…, ondertoezichtstelling, extra zorg in het kader van HIV-besmetting, en zo meer.
Door de koppeling van Samen Oplopen met een Nederlandse vrijwilligster aan dit gezin, werd dit gelukkig voorkomen. De vrijwilligster leerde moeder hoe het in Nederland aan toe gaat en het gezin kreeg weer structuur. Contacten met school werden gelegd en de medicatie werd dagelijks gebruikt. Moeder heeft inmiddels de Nederlandse taal geleerd, heeft werk gevonden en gaat binnenkort haar rijbewijs halen. Met de dochters gaat het voorspoedig. Hoe anders had dit uitgepakt als met tijdelijke zorg slechts een specifiek probleem was aangepakt en het een gemiste kans was om te kijken naar dit gezin in z’n geheel? Ik vrees dat we dan als samenleving een stuk duurder waren uitgekomen, en nog veel belangrijker: mensen een ongelukkiger leven hadden geleid.

Samen Oplopen is een in Zeist gestart initiatief waar in de afgelopen jaren honderden gezinnen baat bij hebben gehad. Inmiddels zijn meerdere gemeenten in Nederland geïnteresseerd in deze aanpak.
Ook vrijwilliger worden bij Samen Oplopen, of meer willen weten? Kijk op www.samen-oplopen.nl

Honden zijn leuk, maar mensen zijn ook hartstikke leuk. En je kan er een boel lol van hebben… Ik wens u een fijne zomer!
 

Column
Gé Beaufort (lezer)

Artikel samen-oplopen raakt me diep! Dit is Mantelzorg op een hoger niveau tillen. Fijn dat het op meerdere plaatsen navolging vindt. Verslag daarover volgend jaar?

3 juli 2018 Permalink
Marieke Lammers (lezer)

Top initiatief.Voorkomt slepende eindeloze pogingen en uren van dure ambtenaren, secretariaten,checken checken, reizen, nog weer meer hulpverleners, van alles aan allerlei mensen moeten vertellen die allemaal niet kunnen doen wat iemand echt nodig heeft:er zijn, samen de dingen oppakken, met zo min mogelijk mening en terecht wijzen de boel op gang trekken.Mensvriendelijk en echt echt echt goedkoper op zowel korte als lange termijn. En zoveel vrolijker en vriendelijker ook. Soms hebben mensen 2 maanden regelmatig oppas nodig zodat ze kunnen bijslapen. Maatschappelijk werk of andere zaken putten dan alleen maar meer uit. En geven extra het gevoel te kort te schieten. Top dat mevrouw en deze vrijwilliger dit samen zijn aangegaan en nog zo prachtig slagen ook!Hulp nodig hebben, moeten vragen en dan op kosten gejaagd worden en allerlei administratie stromen op gang brengen die dan 99%van de tijd die mensen al niet hebben opslokken.....
Dit geldt voor vrijwel Alle processen en aanpakken in gemeenteland, zorg en welzijn vaak.boter op je hoofd smeren en droog brood eten noemen ze dat bij ons thuis

31 juli 2021 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.