Een afgesloten huis

26 september 2020
tekst: Marco Books

“John van Keeken reed over de Utrechtseweg in Zeist, waar hij een kruispunt naderde. Omdat het licht op rood sprong, minderde hij vaart. Opeens zag hij rechts van hem, scherp afstekend tegen de strakblauwe septemberlucht, het gebouw dat hij al op internet had gezien. Het stond op enige afstand van de weg. Omdat er een haag was, was alleen de bovenste helft zichtbaar. Een paar seconden later was het landhuis weer uit het zicht verdwenen en kwam Van Keeken tot stilstand voor het verkeerslicht.”

Zojuist is 'Een afgesloten huis' voor het eerst als e-book verschenen. Deze spannende misdaadroman van schrijver M.P.O. Books kwam in 2013 al als luxe paperback uit. Het is het achtste deel in de serie District Heuvelrug, en op de cover prijkt Ma Retraite. Het landhuis heeft een rolletje in het boek, als hoofdkantoor van een christelijke organisatie. Het verhaal draait om de moord op een Utrechtse topcrimineel die in zijn woning is afgeslacht.

“          (...) Voor zijn vertrek had hij op internet gekeken naar de site van stichting De Korenmaat Zeist, de religieuze organisatie waar Rafaël du Mez zich bij aangesloten had.
Van Keeken had niet kunnen ontdekken of de stichting bij een kerkgenootschap hoorde. Het leek hem eerder een soort sekte met hoogdravende taal over het einde van de wereld. Waarschijnlijk een stichting die bedoeld was om goedgelovige mensen geld uit de zak te kloppen. Echt het soort waar Rafaël du Mez zich bij thuis voelde. Dat was ook de indruk van Ferry Jacobs die over de schouder van John van Keeken had meegekeken.
            ‘Moet je kijken, wat een gebouw!’ had hij uitgeroepen.
            Het heette Ma Retraite en stond in Zeist, de woonplaats van de verdachte. Het leek wel een paleis. Het was een witgepleisterd landhuis dat tevens het hoofdkwartier van de stichting was. Er waren boogvormen, balkonnetjes, trappen en twee torentjes met rode dakpannen.
            ‘Ooit in Rome geweest, John?’
            ‘Nooit, hoezo?’
            ‘Je hebt daar de Villa Borghese. Daar lijkt het op.’
            ‘Die religieuze lui moeten stinkend rijk zijn. Geen wonder dat die Raaf erbij wil horen. Hier valt geld te halen!’

Na enig zoeken vond hij de achterzijde van het gebouw dat oprees achter een hoog ijzeren hekwerk. Er was een trap die naar een bordes en de hoofdingang leidde, waardoor de indruk versterkt werd dat het gebouw zich boven de overige bebouwing in de wijk verhief. John van Keeken belde aan bij het hek. Nadat hij via de intercom had gezegd waarvoor hij kwam, zei iemand dat hij eraan kwam. Een ogenblik later kwam er een man met een baard de bordestrap af en ontsloot het hek. Hij stelde zich voor als de koster en de conciërge van de stichting.”

Schrijver Marco Books is blij dat dit boek nu eindelijk ook als e-book is uitgebracht. "De reacties hierop waren destijds heel goed," vertelt hij. "Een boekhandelaar noemde het een meesterwerkje. Naar aanleiding van 'Een afgesloten huis' tipte de Nederlandse bibliotheekdienst mij zelfs als een van de toekomstige winnaars van de Gouden Strop. Dat is weliswaar niet gebeurd, maar het is geweldig als een boek waaraan ik hard heb gewerkt, zo wordt gewaardeerd. Ook bij mijn vaste lezers viel het verhaal erg in de smaak."

'Een afgesloten huis' is het achtste deel in de serie District Heuvelrug van M.P.O. Books. In het verleden kwamen al veel dorpen en steden in de provincie Utrecht in zijn misdaadromans voorbij. In 'Een afgesloten huis' spelen naast Zeist ook Utrecht, Doorn, Houten en Veenendaal een rol. Wat opvalt aan het boek is dat het een cross-over thriller is. Dit houdt in dat de auteur de politieroman en de legal thriller combineert. Als lezer volg je de verrichtingen van de recherche en de advocaat.

'Een afgesloten huis' is als e-book verkrijgbaar voor 7,95 euro. De luxe paperback is nog altijd te koop voor 17,95 euro per stuk bij de plaatselijke boekhandels en via internet. Meer informatie is te vinden op www.eenafgeslotenhuis.nl.

 

Volgende column: Op weg naar het Zeisterbos

 

Bijdrage: 
Recensie: 

Reacties

Huize st.Jan / Maretraite Zeist Utrechtse weg

Ik ben op zoek naar foto's van dit mooie pand, zowel de buitenkant als de binnenkant. Ik koester warme en emotionele herinneringen aan dit huis waar ik van 1971 tot en met 1975 heb gewoond.

Hoi Koen, ik ben ook een oude bewoner van Huize ST Jan, we zaten toen samen in groep drie

Hoi Koen ik heb samen met jou in groep drie gewoond. Ronald ken ik ook nog volgens mij had hij een grote bos met krullen?
Leo Swinkels Cor van straten Peter van Drie later kwam Jan te Hennep ook hij kwam ook uit Enschede net als ik. Ik ben toen net als Ronald later op groep vijf gaan wonen woonde daar nog tijdens de Brand.

Ik heb hier ook gewoond. Weet niet precies wanneer maar Gigi L'amaroso van Dalida was toen een megahit en werd tot vervelens toe op de radio gedraaid.
Even gegoogled en vond dit : Op 27 juli 1974 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Gigi l’Amoroso’ van Dalida. Het was een heel groot en mooi pand. Later nog in brand gestoken. Wikipedia pagina met meer info https://nl.wikipedia.org/wiki/Ma_Retraite_(Zeist)

Ik heb ook een aantal jaren op Sint Jan gewoond. Ik heb de brand bewust mee gemaakt. Ik heb samen met koen en Ronald in groep drie gewoond. Samen met Fred Maas Leo Swinkels Cor straten? De leiding was Juf straveren ? Meneer Fokkema, Gingen met hem naar Friesland op vakantie en gingen dan met de zeilboten van zijn vader zeilen wij sliepen ook op deze boot. Later kregen wij een nieuwe begeleider de zoon van een beroemde sport reporter. Ook ik heb er een mooie tijd gehad. Ik heb ergens nog een paar foto's van na de brand.

Inderdaad, jufrouw Straver. Een schat van een mens. De sportreporter was Herman Kuiphof.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.