Overslaan en naar de inhoud gaan

Met schrijfster Roline Redmond in Aldi De Clomp

5 januari 2023

5 januari 2023
tekst en foto: René Scheffer

Na de dagelijkse boodschappen bij de DekaMarkt loop ik wat doelloos door de Aldi. Ik zie goedkope (€2,48) Shiraz wijn van Southern Creek. Kan het wat zijn? “Laat ik het in de groep gooien”, denk ik. Ik pak de iPhone, zet die op selfiestand en maak een 10 seconden durende video met de boodschap “Zou het wat kunnen zijn, beste Tiktokkers?”

Een dame, zo te zien van Surinaamse afkomst, komt erbij staan. Ze kijkt niet boos of verontwaardigd maar is oprecht geïnteresseerd. Ik leg uit dat het mij een kick geeft om heel snel TikTok-filmpjes te maken, beeld en geluid. Ze weet dat TikTok vooral iets is voor jonge pubers. Ze is denk ik verbaasd dat een wat oudere man ermee bezig is. “Inderdaad is het vooral voor pubers, maar ook steeds meer voor verveelde huisvrouwen. Pubers vinden mijn filmpjes juist vaak leuk omdat ik als 64-jarige Boomer erg ver van ze af sta, meer dan hun ouders. Ze vinden het grappig, schattig of cool”. Ze hoort me vriendelijk aan.

Ik stel voor om even een filmpje te doen samen met haar. De iPhone staat nog in de video/selfie stand. Ik mag het filmpje wel gebruiken. “Misschien kennen ze me, ik ben schrijfster”. Ik vraag naar haar naam. “Roline Redmond, en het boek heet De Doorsons”. Ze noemt haar leeftijd, 73. “Nee, niet te oud voor TikTok”, zeg ik. Ze vraagt mijn naam zodat ze het TikTok-filmpje kan bekijken. Haar man geeft me iets later een hand. Roline Redmond vertelt hem over mijn Tiktok. “Hij doet het zo snel, TIK doet hij met de iPhone, en er staat een filmpje op”. “Ja, daarom heet het TikTok”, antwoord ik lachend. We kruisen elkaar steeds. Ik zoek de eieren en zij ook. Een andere dame wijst ons de weg en wij benen er heen. “TikTokTokTok” roep ik uit. Lachend zwaaien we elkaar bij de kassa uit.

Thuis ga ik haar Googelen. Het lacherige en speelse verdwijnt. Ze blijkt schrijfster en Cultureel Antropologe uit Utrecht. 

Roline Redmond publiceerde over beeldvorming in “Zwarte mensen in kinderboeken”(1980). In juli 2022 werd haar boek “De Doorsons”, over het Slavenverleden van haar familie uit Suriname, bekroond met de Brusse prijs voor het beste Journalistieke boek 2022. 

De beschrijving van het boek “De Doorsons” bij Uitgever De Arbeiderspers:  

“Dit twee eeuwen omspannende verhaal is Roline Redmonds indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal ontvouwt zich als een intercontinentale odyssee langs getuigen en in archieven in Suriname en Nederland en wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis. De naspeuringen worden danig bemoeilijkt doordat voorouders in alle archieven ontbreken omdat ze niet meer waren dan chattel, oftewel gebruiksgoederen. De Doorsons weten hun achterstand dankzij hun enorme werkkracht desondanks om te buigen, heel vaak onder leiding van de vrouwen, hun kroost beschermend en gebruikmakend van oude rituelen om de overerfde pijn van verlies en verlangen te helen”.

Uit het juryrapport:

“Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten”.

Ik laat thuis alles bezinken. Maar nee, echt schamen doe ik me er niet voor. Zonder het ge-TikTok en de koopjesjagerij had ik dit allemaal gemist en was Roline Redmond ten onrechte niet meer geweest dan een van vele soms in de weg lopende onbestemde klanten in de Aldi De Clomp. Enkele uren later bezinkt het nog verder. Was ze hier niet gewoon net als ik, op zoek naar goedkopere producten in deze barre tijden?
 

Bijdrage

  


René schreef eerder:
De bandenwissel

Meer over schrijfsters en slavernij:
Two rebels with a cause (deel 2)

Volgende artikel:
Raadslid aan het woord: Jeroen van den Heuvel

 

Reacties

Roline Redmond (lezer)

De wereld zit vol leuke mensen. Blijf nieuwsgierig! is mijn motto. Ik houd van deze snelle, non-problematische ontmoetingen. Wat een mooie tekst. Nu heel druk met mijn nieuwe boek: De wasvrouw van de Drambrandersgracht. 13 oktober 17.40 in VPRO-boeken.

8 oktober 2024 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.