Afscheid als eigenaar

1 januari 2019
tekst: Steven Spaargaren, foto: Willem van der Vlies

Het wordt tijd om afscheid te nemen. Vijftien jaar ben ik de eindverantwoordelijke geweest. Als eigenaar van Zeistermagazine.nl neem ik nu afscheid. Het  magazine loopt goed: meer mensen schrijven er voor en het aantal vrienden stijgt weer. Het is een goed moment. Met een gerust hart draag ik het over aan Ronald Camstra. Mijn gezondheid brengt me hiertoe.

Op Zeistermagazine.nl was in december de stelling van de maand: Zeistermagazine.nl moet doorgaan als platform van bewoners. Wat blijkt uit deze peiling? Zo’n 45% van de lezers is het daar mee eens, terwijl 55% dat niet is. Een nipte meerderheid van de lezers wil iets anders dan een platform van bewoners. De vraag is: wat dan?

Laat ik samenvattend terug kijken naar de loop van het digitale blad. Hoe is het verlopen?
In 2003 is Zeistermagazine.nl ontstaan. Een gezamenlijk initiatief met Pieter Reintjes. Ik zie ons nog lopen langs de velden van voetbalvereniging Jonathan. We hadden niet een plan, maar wel ervaring. We begonnen als een tweewekelijks magazine: alleen digitaal. Het aantal vrienden nam steeds meer toe. Het was een doorbraak!

Gelijk in het begin is er onderzoek gedaan door Laura Mali van de Hogeschool van Amsterdam. Wij vroegen suggesties voor promotie. Zij stelde een strategisch plan op in het kader van haar studie communicatie. Diverse suggesties waren het gevolg.

In 2005 kwam het eerste evenement: een verhalen/gedichten-wedstrijd voor middelbare scholieren. Een mooie publicatie was het gevolg.

In 2006 kwam de Nacht van de Muziek. Een heel programma was er in de Muziekschool. Een muziekwedstrijd voor middelbare scholieren afgewisseld met een muzikale parade. Mijn dochter trad op. Met mooie inzendingen.

Eind van de jaar trok Pieter Reintjes zich terug. Ik nam het roer over. Jarenlang voerde ik het blad alleen aan. Ik bleef schrijven.

De frequentie werd teruggebracht naar één keer per maand. In mei 2015 overleed de webmaster Dusko Jovanovic: aan hem heb ik een en ander te danken.
Toen ontmoette ik Ronald Camstra: hij heeft zijn plaats ingenomen. Door een servercrash moesten we helemaal opnieuw beginnen.
Nu zitten we weer in een stijgende lijn. We bereiken de sociale media. Zeistermagazine.nl heeft zijn plaats ingenomen bij de media in Zeist. We doen mee aan het samenwerkingsverband Lokaal Mediacentrum Zeist. Ik hoop dat het een blad blijft als platform voor bewoners.

De afgelopen maanden is een film gemaakt door mijn kinderen. Die heet Het leven van Steven. Dat geeft overzicht waar het in het leven om gaat. De première  was op 28 oktober jl. voor mijn vier kinderen en hun partner. Alle complimenten voor de filmmaker Paul, de vriend van mijn dochter. Ik ben nu bezig met een tour de film voor alle medewerkers.

Ik heb een groot aantal columns geschreven. Ik zou niet weten hoeveel.
Wat ga ik nu doen? Ik blijf een schrijver, een observant. Ik vind het boeiend om naar mensen te kijken.
Ik blijf schrijven: af en toe een column.
We zullen wel zien!
 

Bijdrage: 

Reacties

Lieve Steven

Mijn petje voor jou af omdat jij als voortrekker o.a. veel mensen van verschillende culturen bij elkaar hebt gebracht en nog steeds iedereen uitnodigt om anders tegen de werkelijkheid aan te kijken en als vrienden elkaar te begroeten.
Prachtig te lezen dat het ZeisterMagazine waar jij zoveel hartverwarmende columns in hebt geschreven blijft bestaan! Nu je de fakkel hebt overgedragen wens ik jullie allemaal veel geluk en voorspoed toe in het nieuwe jaar.
Ik hoop dat jullie inspirerend tijdschrift eeuwig mag blijven bestaan!

Beste Steven,

Heel hartelijk dank voor het geestelijk vaderschap van het ZeisterMagazine. Ben al jaren "abonnee" en heb het magazine regelmatig gelezen. Soms werd ik er vrolijk van, soms geïrriteerd en soms geïnspireerd. Het wekte dus in ieder geval emotie op en dat lijkt me een mooi compliment naar jou en de mensen die met jou voor de content zorgen.

Dank je wel!

Prachtig mooi Steven wat jij voor elkaar hebt gekregen in die vijftien jaar. In 1965 als 18 jarige vertrok ik uit Zeist. Achteraf gezien had ik dat misschien niet moeten doen. Jouw blad ZeisterMagazine heeft echt geholpen voor mij om een nieuwe focus op te bouwen over Zeist, mijn geboorte- en opgroeiplaats. Op een afstand is het beeld helderder. Zeist is de maatstaaf voor mij vanuit het verre Australie. Ik dank je bijzonder en wens je veel goed in het bloed. - Henk van Leeuwen - Melbourne

Beste Steven,
Vanaf het allereerste begin in 2003 heb ik de ontwikkelingen van het Zeister Magazine gevolgd. Stichting MeanderOmnium, waar ik toen directeur van was, heeft het Zeister Magazine vanaf de start in 2003 altijd als Vriend gesteund. Je was sterk betrokken bij de Zeister samenleving. Ik mocht meegenieten - en soms als klankbord fungeren - voor allerlei ideeën en initiatieven die je had op (lokaal) sociaal-maatschappelijke terrein. Ik heb veel respect voor de wijze waarop je de afgelopen 15 jaar het Zeister Magazine op de kaart hebt gezet. Opinies, columns, stellingen, wetenswaardigheden, cultuuruitngen etc. Vele onderwerpen uit de Zeister samenleving kwamen aan bod. Om iedere maand weer - en in het begin zelfs om de 14 dagen - te zorgen dat er een goed gevuld en lezenswaardig Magazine verscheen is een hele klus die je met verve hebt geklaard. Hulde! Hier mag je heel trots op zijn.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.