Een Wereldreis in het Slottuintheater

1 september 2019
tekst: Steven Spaargaren, foto’s: Kees Linnenbank

Op zondag 25 augustus 2019 staat er een Wereldreis in het Slottuintheater op het programma. Bezoekers aan het theater kunnen muziek en dans uit alle vijf continenten horen en zien. Een gevarieerd programma dat weerspiegelt deels hoeveel culturele achtergronden de inwoners van Zeist met zich meebrengen. Dit kan geen toeval zijn dus ik besluit er heen te gaan.

Als ik het Slottuintheater betreed, hoor ik de tonen van doedelzakspelers. Het programma wordt aan elkaar gepraat door René Borkent op zijn eigen manier. Diverse groepen spelen mee: muziek en dans uit vijf werelddelen. We maken kennis met Europa, Australië, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika.  De twee danseressen uit het onderdeel Azië vertolken een kinderprogramma met dans uit Sri Lanka en de Bollywood-dans. Zij proberen het publiek erbij te betrekken. 
Halverwege de middag is er een kinderdansworkshop voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Ik zie in totaal vijftien kinderen die meedoen en die begeleid worden door dansdocente Eva Cornelisse van EDC Dans uit Zeist. Ze gaan op vakantie en dansen. De kinderen zijn enthousiast. 

Er is een kraam van Cultuur Zeist en er zijn internationale hapjes van Mama Yo uit Zeist. Er is altijd nog de rode wagen waar je van alles kunt krijgen.
De Wereldreis is georganiseerd door de werkgroep Inter Cultuur van Cultuur Zeist. Ik zie diverse mensen door hun t-shirt van de werkgroep in het publiek. De Wereldreis wordt gefaciliteerd door de Stichting Slottuintheater.

Ik heb in het verleden het initiatief genomen van de Wereldreis door Zeist. Een evenement dat gericht is op de ontmoeting tussen mensen van verschillende culturen. Tal van activiteiten zijn georganiseerd die je leven verrijken. We zijn daar vanaf 2002 tot en met 2012 mee bezig geweest. Zes keer een Wereldreis was het gevolg. Voorstellingen, een festival of markt bezoeken, samen koken en eten, een bustocht, verhalen vertellen. De laatste jaren richtte de Wereldreis zich special op kinderen en jongeren. Uitmondend in een divers programma van het Slottuintheater.

Als nu de Wereldreis van 25 augustus jl. meemaak denk ik: wat een mooi vervolg! Wie had ooit kunnen bedenken dat  de mensen achter Cultuur Zeist en het Slottuintheater zoiets zouden doen.
Dit biedt hoop voor de toekomst. Met name het kinderprogramma vind ik hoopvol voor de toekomst. We moeten beginnen bij de komende generatie. Ik zou bijna zeggen: ga zo door!
 

Volgende column: Als u van uw kinderen houdt, leer ze idealen
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.