Uitslag peiling Pubquiz

15 januari 2023
tekst: Willy Douma / Ronald Camstra

Op woensdag 18 januari organiseert Samen Duurzaam Zeist een Duurzame Pubquiz (bekijk het programma hier). Als opwarmer plaatsten we in Zeistermagazine vast één vraag: “Hoe vaak worden kledingstukken (exclusief ondergoed en sokken) gemiddeld gedragen?”. De uitslag zal velen verbazen…

Antwoord
Gemiddeld worden kledingstukken (sokken en ondergoed tellen daarbij niet mee) niet vaker dan 7 keer gedragen. Wellicht geloof je dat niet, maar het is echt waar.
Op NPOradio 1 kun je een fragment beluisteren waar dit cijfer wordt ge-fact-checked.

Rebecca Breuer van de Hogeschool van Amsterdam deed onderzoek naar kledingkasten in Nederland. Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken in de kast waarvan we er 123 actief gebruiken. Dat betekent dat 50 stuks het afgelopen jaar niet zijn gebruikt.

Breuer “De mode-industrie is een grote vervuiler en uitbuiter. Om hier verandering in aan te brengen, is het nodig dat de manier waarop we met kleding omgaan grondig verandert.”

Peiling
Slechts 20 procent van de Zeistenaren die meededen aan deze opwarmvraag koos voor het goede antwoord: “minder dan 10 keer”. De rest van de stemmers dacht dat kleiding vaker gedragen wordt. De categorie “meer dan 50 keer” kreeg zelfs de meeste stemmen: 22 procent. Er valt dus nog wel wat te verbeteren aan de bewustwording rond kleding.
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Meer over de Duurzame Pubquiz:
Duurzame Pubquiz

Meer over duurzame kleding:
Tweedehands shoppen voor beginners

Volgende column:
Hoe zinvol is het burgeramendement voor Zeist?

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.