De TEMU, zelfs in Zeist

7 april 2024
tekst en foto’s: René Scheffer

Je ziet ze niet, je hoort ze niet, maar het is er wel degelijk. Het is rond 18.30 uur in onze wijk Brugakker. De boodschappen zijn overal gedaan, kinderen van sport gehaald. Iedereen in de buurt is thuis en aan tafel. Rust in de buurt en ook thuis. Krant op schoot en dan gaat de bel. Ik hoop op een collecte, maar die zijn er niet zoveel meer. “De TEMU?” roep ik tegen mijn vrouw. “Ja kan, ik heb wel wat besteld”. Ik ren naar de deur, doe open en roep gespeeld enthousiast tegen de bezorger “Zeker van de TEMU, daar hebben jullie veel werk door”. Mijn zin eindigt in het niets en het pakketje ligt al op de deurmat als de chauffeur van het witte busje zonder iets te zeggen alweer in zijn wagen is. Ik snap het. Met snelheid haalt ie misschien €15 tot €20 per uur. Dan zit je niet te wachten op de flauwe beleefdheden van een welgestelde witte 65 plus man. 

Eerder had ik erover gelezen. TEMU is een Chinese doorstart van het ook Chinese verzendhuis Alibaba. Kenmerken zijn: Spotgoedkoop, matige kwaliteit, veel keuze, snel in huis en veilig betaalsysteem. O ja en een makkelijke terugstuurservice. Uit krantenberichten maak ik op dat het bedrijf de fabrikanten in China uitmelkt met zeer zware eisen, lage inkoopprijzen en straf bij late levering. Voldoet men niet dan schakelt TEMU over naar een andere Chinese leverancier. Of er Oeigoerse dwangarbeiders bij betrokken zijn weet ik niet. Het zou mij echter niet verbazen. Extra wrang zou het zijn omdat er juist in Zeist een grote China ontvluchte Oeigoerse gemeenschap is neergestreken. Wat moeten die mensen wel niet denken. 

Om te kijken hoe het werkt heb ik me aangemeld bij TEMU. Al snel komen de eerste aanbiedingen. “€100 kooptegoed na uw eerste bestelling”. En  “Reageer snel en uw krijgt nog eens €25 voordeel”. Bizar. Ik bekijk de aanbiedingen en bestel “schuursponsjes, een schoonmaakborstel voor luxaflex en een knoflookpers” voor €4,95. Nu zit ik in het systeem. Dagelijks krijg ik wel 10 pushberichten. Ik lees ze mijn vrouw voor. Het woord TEMU staat daardoor in de top 5 van meest gebezigde woorden in ons huis. Ik word er lacherig van. Zouden er nu echt mensen zijn die door deze doorzichtige verkooptechnieken de overbodige bijna gratis rotzooi van TEMU kopen? En nog wel in het milieuvriendelijke en duurzame Zeist? Ik vrees van wel. Ik zie weer een push bericht “De producten die u hebt bekeken zijn wederom in prijs gedaald”. Wat is het? Het blijken lichtgevende dobbers voor €6,99. Geen geld, goede (al dan niet nep) recensies. Zal ik het doen en mijn TEMU-schaamte overboord zetten? 

Ik word er gek van, heb nog 161 ongelezen berichten. Moe lig ik om 24.00 uur in bed. Mijn vrouw komt iets later ook naar bed en vleit zich tegen me aan en zegt “Of ben je te moe?”. Ik antwoord in halfslaap “TEMU, ik kijk morgen wel verder op de site” en val in slaap.
 

Bijdrage: 

 


René schreef eerder:
Mijn Brugakker gevoel (1980-2024)

Meer over bezorgdiensten:
Internet in het straatbeeld

Volgende column:
Lancering Gouden Koets 2.0

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.