Duurzame Avondvierdaagse

1 september 2018
tekst: Steven Spaargaren, foto: Kees Linnenbank  

De Avondvierdaagse wordt in Zeist van 4 t/m 7 juni al 73 jaar gehouden. Dit jaar lopen er ruim 3200 deelnemers mee. Ik zie in de Nieuwsbode van 6 juni een mooie grote foto. Maar ook een artikel van Henriëtte op pagina 17 met als kop: De avondvierdaagse of de snoepvierdaagse? Ze roert daar een thema aan dat al langer speelt. Reden voor mij om het defilé op donderdag 7 juni mee te maken. Wordt de Zeister Avondvierdaagse  duurzaam?

Ik maak het defilé mee bij de hoek 1e Hogeweg/Slotlaan. Dit doet me denken aan de tijd dat mijn kinderen meelopen. Ik zie al die kinderen voorbijtrekken met hun medeleerlingen begeleid door hun  ouders en vrijwilligers. Een stoet van scholen trekt voorbij langs opgestoken nummers. Ik heb gelet op hun versieringen. Een ruime meerderheid van de kinderen heeft snoepslingers om hun nek. Een minderheid heeft dat niet. Die toenemende tendens moeten we keren. We moeten een alternatief voor snoep zoeken.

Op Zeistermagazine.nl was deze zomer de stelling van de maand: Kinderen moeten bij de avondvierdaagse beloond worden met snoep. Wat blijkt uit deze peiling? Zo’n 23% van de lezers is het daar mee eens, terwijl 77% dat niet is. Een ruime meerderheid van de lezers vindt dat kinderen niet beloond moeten worden met snoep bij de avondvierdaagse. Het is maar dat je het weet!

Er zijn nieuwe ontwikkelingen aan de gang rond de Zeister Avondvierdaagse. Een team van dertig vrijwilligers werkt samen aan dit grote evenement. Er is een bestuur dat het hele jaar actief is. Nieuw dit jaar is het mini foodtruckfestival op het Bisonveld. De Groene Winkel werkt belangeloos mee aan het evenement: zij zijn hoofdsponsor.

Ik ga in op het artikel van Henriëtte. Ze schrijft dat sommige kinderen bij het defilé bijna niet meer konden lopen van de zware hoeveelheden snoepgoed om hun nek. Ik denk dat er iets anders aan de hand is. Kinderen zijn gewoon moe na vier keer een voettocht in de week. 
Tot slot nog een citaat: ”En zullen we voor het defilé eens focussen op originaliteit? Wie weet iets origineels te geven aan z’n kind in plaats van snoep? En bedenk dat de grootse beloning uiteindelijk  aandacht is. Vanuit het publiek zwaaien naar je kind, hulpouder zijn als dat kan, na afloop samen kletsen met warme melk op de bank: kinderen onthouden juist deze kleine dingen, het speciale contact.”

Daar kan ik het helemaal mee eens zijn. Daar gaat het om bij de opvoeding van kinderen. Laten we dat nooit vergeten. Aandacht is belangrijker dan snoep. Dat blijft kinderen hun hele leven bij. Dan wordt de Zeister Avondvierdaagse een duurzaam evenement!
 

Reacties

Beetje vreemde stelling. Een kind mag beloond worden met snoep. De gever is vrij in die keuze, een andere gever zal een andere keuze kunnen maken. Maar moeten ...

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.