Ontdek de wereld van gender en identiteit

2 september 2023
tekst: Merel de Jong

Dinsdagavond 12 september organiseert Stadslab Zeist een kleurrijke filmavond over de wereld van gender en identiteit. Stadslab Zeist werkt hiervoor samen met de gemeente Zeist, COC Midden Nederland, Art.1 Midden-Nederland en jonge kunstenaars en filmmakers uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Theatermaker Tijn de Jong presenteert het afwisselende programma vol films, gesprekken, een tentoonstelling en afsluitend een spetterende dansavond.  

Gemeente Zeist wil dat alle inwoners zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Voor de mensen uit de LHBTIQ+-community is dit niet vanzelfsprekend. Wonen, werken, studeren en uitgaan gaat niet altijd zonder problemen. Ze ondervinden onbegrip, discriminatie of zelfs agressie. Mensen van buiten de community vinden het soms ingewikkeld. Wat betekenen de verschillende genderidentiteiten en hoe geven mensen uit de gemeenschap daar uitdrukking aan? Welke taal hoort daarbij? Waarom denken we eigenlijk in hokjes, wat is mannelijk en wat is vrouwelijk? Movie Night+ biedt de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en over deze vragen in gesprek te gaan. 

Verbinding
De avond is nadrukkelijk voor iedereen binnen én buiten de LHBTIQ+-gemeenschap. Het belangrijkste doel is elkaar te informeren en verbinding met elkaar aan te gaan. Er worden vijf korte, thematische films vertoond, gemaakt door mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Na elke film is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de makers en verschillende ervaringsdeskundigen. Ook presentator Tijn de Jong (@TijnBlijftZacht) is ervaringsdeskundige.

Topic Talks
Het Movie Night+ panel zorgt met vragen en reacties voor verdere verdieping. Dit panel bestaat uit Corine van Dun (Team Roze50+ Midden-Nederland), Mike Velterop (COC Midden Nederland), Josse Pichot du Plessis (jonge filmmaker) en Miny van Haestregt (Art 1. Midden Nederland). Naast film en gesprek is er in het theater een queer expositie te zien, samengesteld door Esmay van Loenen. Afsluitend wordt er gedanst met DJ Spatï. 

Toegankelijk
Het is de tweede Movie Night+ in Zeist. In 2021 vond het evenement plaats in het Slottuintheater. Het idee is om dit in elk geval de komende drie jaar te herhalen. MovieNight+ is eveneens een toegankelijk evenement: voor doven en slechthorenden zijn drie tolken aanwezig. De locatie van de Movie Night+, het Torenlaan Theater, is rolstoelvriendelijk. 

Torenlaan Theater
De avond duurt van 19.00 tot 23.00 uur.
Toegangsprijs: €6,50 p.p. inclusief popcorn.
Tickets via ticketl.ink/rpKTq

Meer info op Instagram en Facebook
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over LHBTIQ+:
Vrij+

Stadslab Zeist organiseert ook:
1.000 euro voor wilde ideeën

Volgende artikel:
Tips om door je menstruatie te flowen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.