Twee bijzondere auteurs te gast

30 april 2022
tekst en beeld: Christa Mulder

Boekhandel Kramer & van Doorn heeft in mei twee bijzondere auteurs te gast in haar winkel. Op dinsdag 17 mei gaat Sandra van Doorn in gesprek met Janneke Siebelink en dinsdagavond 31 mei is er in samenwerking met Literair Zeist een avond met Lisa Weeda.

Janneke Siebelink

Op dinsdag 17 mei is schrijfster Janneke Siebelink bij ons te gast in de winkel. Zij is de dochter van de alom bekende schrijver Jan Siebelink en heeft zelf op vele fronten in de literaire wereld al acte de presence gegeven. Nu debuteert Janneke met haar prachtige en indrukwekkende roman Soms sneeuwt het in april. Sandra van Doorn zal deze avond het gesprek met haar voeren en na afloop zal Janneke uiteraard de gelegenheid krijgen voor het beantwoorden van alle vragen en om te signeren.

Over het boek

Soms sneeuwt het in april vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeit met het gewicht van haar moeders oorlogstrauma op haar schouders. Een aangrijpende en meeslepende geschiedenis die gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

Hoe ga je om met je allesbepalende familieverleden?

1985. Katharina en Peter staan op een beslissend punt in hun relatie. Na twintig jaar hadden ze niet meer op een zwangerschap gerekend en ze vragen zich af of ze dit wel samen willen. Midden in een zomerse nacht op Texel spreken ze hun twijfels uit, in de auto, langs de kant van de weg. Terwijl ze praten dringt het verleden van Katharina zich aan haar op. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was, haar moeder Helena bemoeide zich nauwelijks met haar en Katharina voelde zich nergens thuis. Als Katharina ouder wordt, wordt het haar duidelijk dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, een die terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog.

1944. In Amsterdam-Zuid werkt Helena op feestjes van de Duitse bezetter. Ze is voortdurend alert, want hoe later het wordt, hoe openhartiger de hoge heren praten over de toestand in de stad. Helena speelt de informatie door, maar wanneer ze in de gaten loopt moet ze de stad ontvluchten. Haar bestemming wordt het relatief vredige Waddeneiland Texel, maar ook daar ontkomt ze niet aan de oorlog.

Lisa Weeda

En op dinsdagavond 31 mei organiseren wij In samenwerking met Literair Zeist een literaire avond met Lisa Weeda. Vanaf 19:30 uur geeft zij een lezing en gaat in gesprek over haar familiekroniek Aleksandra. Met deze roman is Lisa Weeda genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. 

Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. 

Reserveren

U bent van harte uitgenodigd deze avonden bij te wonen. Beide avonden vinden plaats in de winkel en starten om 19:30 uur. De toegangsprijs is 7,50 euro.

Kaartverkoop is in de winkel of u kunt een plek reserveren via: info@kramerenvandoorn.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Christa schreef eerder:
Boekverkoper van het jaar 2022: stem op Olaf!

Meer auteurs op bezoek bij Kramer & van Doorn:
Auteur op de Slotlaan

Volgende bijdrage:
ASZ speelt: "Zoete melk met brokken"

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.