Laat de bal spreken

13 januari 2020
tekst: Noortje van Breukelen (*)

Zeist is de middenstip van Nederland, het voetballend hart der natie, met de KNVB in haar midden. Maar weinigen weten dat er een aparte bond is voor doven en slechthorenden, de KNDSB. Raymond Lantinga is bondscoach van het Nederlands Doven Elftal (NDE), én geboren Zeistenaar. Ik sprak met hem over zijn elftal en zijn dromen.

Hoe is het zo gekomen dat je bondscoach bent geworden?

“Ik ben opgegroeid op de Prinses Margrietlaan en ik heb in totaal ongeveer 30 jaar in Zeist gewoond. Ik ben zelf niet doof, maar kwam met dovenvoetbal in aanraking toen ik trainer was bij ADO Den Haag. Ik de vacature van Bondscoach langskomen en heb hier op gesolliciteerd. Ik ben nu sinds mei 2017 bondscoach.”

Waarom is het belangrijk dat doven hun eigen league hebben?

“Deze doelgroep heeft het erg moeilijk in het dagelijks leven. Ongeveer 65 procent is werkloos! Ook in de sport hebben veel spelers het moeilijk, dan worden ze bij een club bijvoorbeeld in een lager elftal geplaatst omdat de  trainer en medespelers niet goed met ze kunnen communiceren. Een eigen bond geeft doven meer zelfvertrouwen en meer mogelijkheden. Ook is er behoefte aan onderlinge sociale contacten, “doven onder elkaar”, daar helpt een eigen League bij.

In plaats van naar oplossingen te zoeken, kijken heel veel mensen in problemen. Terwijl er veel mogelijk is. Ons voorbeeld is Jack Castelijns, hij speelde bij FC Breukelen en was topscoorder van de regio Utrecht, momenteel speelt hij in Denemarken als semiprof. Bekend is ook Leon Vonk, hij voetbalde bij FC Emmen.”

Hoe werkt dovenvoetbal?

“We hebben een eigen dovencompetitie, maar dat is maar 3x per jaar, voor de rest moeten alle spelers bij een horende club spelen omdat het belangrijk is dat ze zoveel mogelijk uren maken. De spelers communiceren meer met gebarentaal. We hebben 2 tolken, en ik kan zelf ook een beetje gebarentaal.

De scheids fluit, heeft als extra hulpmiddel een vlag en communiceert ook met gebaren. Als de scheids wat wil zeggen moet hij duidelijk voor een speler staan en rustig communiceren.

Wat zijn je toekomstdromen? Wordt Nederland wereldkampioen?

Vanaf het moment dat ik bondscoach ben heb ik nu 4 interlands gespeeld, oefenwedstrijden zijn eigenlijk altijd tegen amateurclubs, omdat er domweg geen geld is om oefeninterlands te spelen. We worden nog niet ondersteund door de KNVB, dus we moeten zelf sponsoren regelen, hopelijk zijn er bedrijven of mensen die ons graag willen ondersteunen. In 2014 moest het Nederlands Doven Elftal alleen nog een play-off wedstrijd spelen voor plaatsing voor het EK 2015, maar dat werd wegens beperkte financiën afgezegd, waardoor plaatsing voor het EK uit beeld was. Hopelijk gaat het nu langzaam de goede kant op. We zijn ons nu aan het voorbereiden voor de Deaflympics 2021, die worden gehouden in Brazilië.

Waar kunnen we jullie in actie zien?

Woensdag

05-02-2020

20:00 uur

PVC - NDE

Sportpark Marco van Basten , Kanaalweg 174, 3533 HL Utrecht

Woensdag

18-03-2020

20:00 uur

Golden Boys (Oud Profs) - NDE

Sportpark Papelaan, Papelaan 153, 1382 RL Weesp

Dinsdag

19-05-2020

18:00 uur

FC Utrecht U17 - NDE

Sportcomplex Zoudenbalch, Koningsweg 320, 3585 LD Utrecht

Zondag

21-06-2020

14:00 uur

FC Hoensbroek - NDE

Sportpark Overbroek, Frederikstraat 50, 6433 GL Hoensbroek

(*) Noortje van Breukelen is een pseudoniem. De naam van de auteur is bij de redactie bekend.

 

Volgende bijdrage: Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Koos Janssen

 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.