Jimmy Rosenberg: Gipsyjazz

2 augustus 2023
tekst: Henk ter Voorde; foto: Johan Lissens

Jimmy Rosenberg is terug, en hoe! Het wonderkind van weleer geeft op zaterdag 26 augustus een solo-optreden in het Torenlaan Theater met Gipsyjazz, in de stijl van Django Reinhardt. “Jimmy Rosenberg is een fenomeen”, schreef JazzNu onlangs in een lovende recensie.

Jimmy Rosenberg is een telg uit een Sinti familie en werd geboren op 10 april 1980 in Helmond. Hij is een zoon van Engelina (Papi) Weisz en Franco (Macky) Rosenberg, en een neef van Nonnie, Nous’che and Stochelo Rosenberg, die samen het beroemde Rosenberg Trio vormen.

Hij begon gitaar te spelen toen hij 7 jaar oud was. Twee jaar later leidt hij zijn eigen trio, the Gypsy Kids. Ze spelen in de gipsyjazz traditie en verschijnen in de Britse documentaire Django Legacy. Het trio brengt z’n eerste plaat uit, Safari, als Rosenberg 12 jaar oud is. Een jaar later, in 1995, bestaat Gypsy Kids uit Jimmy Rosenberg, Johnny Rosenberg, en Rinus Steinbach. Ze treden op op het Django Reinhardt Festival in Frankrijk en maken een tour door de Verenigde Staten. Vanaf 1997 gaat Rosenberg solo verder.

In 2000 maakt hij zijn debuut in Carnegie Hall als onderdeel van het Django Reinhardt Festival in New York. Hij werkte met Noorse muzikanten, zoals Hot Club de Norvège, Ola Kvernberg, en Stian Carstensen. Maar ook met James Brown, Eric Clapton, Romane, Jon Larsen, Andreas Öberg, Bireli Lagrene, Angelo Debarre, Les Paul, Frank Vignola en Willie Nelson.

Over Jimmy Rosenberg is de prijswinnende documentaire Jimmy Rosenberg, De Vader, de Zoon & het Talent gemaakt door Jeroen Berkvens. (2007). Een turbulente tijd in zijn persoonlijke leven maakt dat hij een aantal jaren van het podium verdwijnt. Maar hij is terug: er staan nieuwe platen op stapel, en er is nu ook een Jimmy Rosenberg Academy, waar hij zijn liefde voor de muziek probeert door te geven.

Jimmy Rosenberg
Gipsyjazz in de traditie van Django Reinhardt
Torenlaan Theater
Zaterdag 26 augustus 2023, 16.00 - 17.00 uur
Toegangsprijs: 12,50 euro, inclusief een drankje

Koop hier kaarten: www.ticketkantoor.nl/shop/TT230826

Meer informatie: jimmyrosenberg.nl 
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Binnenkort ook in het Torenlaan Theater:
Mama is boos

Meer muziek:
VOLfestival: muziek uit Cuba, India en Sudan

Volgende bericht:
Bijzondere deuren gaan open: Open Monumentendagen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.