1 mei 2018
tekst en foto’s: Darine el Houfi
Mijn naam is Darine el Houfi. Geboren en getogen in Zeist. Ik ben opgegroeid in de wijk Vollenhove. Ondanks de vele vooroordelen die mensen hebben over Vollenhove ben er ik er altijd trots op geweest dat ik hier ben opgegroeid. Ook hebben wij het niet altijd even breed gehad thuis, wat voor veel verdriet zorgde en mij op jonge leeftijd aan het denken heeft gezet. Mijn ouders hebben altijd hun best gedaan zoveel mogelijk voor ons (mijn broertjes, zusjes en ik) te kunnen betekenen.
Mijn schoolcarrière heeft een draai gekregen in groep zeven van de Damiaanschool. Normaal gesproken scoorde ik best wel laag voor Cito-toetsen. Juf Bernadette en juf Miriam hebben zeker een aandeel gehad in mijn draai. Zij hebben mij laten zien dat hard werken loont en ik eigenlijk helemaal geen ‘domme’ jongen was. Op een gegeven moment ging het zelfs zo ver dat ik boeken stiekem mee nam naar huis om daaruit te kunnen lezen om vervolgens goede cijfers te halen. Vertel dit maar niet aan de juffen hoor!
Na de basisschool heb ik op advies van juf Bernadette gekozen voor het Montessori Lyceum Herman Jordan, waar ik heb geleerd zelfstandig te zijn en goed om te gaan met plannen. Mijn mentor Fred van Wijk heeft mij discipline bijgebracht, waar ik hem tot de dag van vandaag ontzettend dankbaar voor ben. Ik heb namelijk altijd voor mezelf gezorgd, zo ook financieel. Ik werkte ontzettend veel, waardoor mijn schoolprestaties omlaaggingen.
Een aantal klasgenoten konden genieten van huiswerkbegeleiding of bijlessen, ik niet. Het was veel te duur bij huiswerkinstituten. Sindsdien heb ik eigenlijk een hekel gekregen aan geld. Het is te zot voor woorden, dat kinderen in Nederland geen extra ondersteuning kunnen krijgen omdat de portemonnee van de ouders niet dik genoeg is. Gelukkig is het mij gelukt om mijn Vwo-diploma te halen, niet geheel zonder kleurscheuren, maar goed.
Ondernemen is iets wat mij altijd is bijgebleven in mijn jeugd. Ik zocht dus naar studie waar het bedrijfsleven centraal stond. Bedrijfskunde was hiervoor de geschikte opleiding. Op de Vrije Universiteit van Amsterdam volg ik nu ook inmiddels twee jaar deze opleiding. Door de opleiding weet ik hoe je een bedrijf moet runnen en wat er allemaal nodig is om te starten.
Studeren kost geld, dus ik moest op zoek naar een bijbaantje. Mijn vader vertelde mij dat bijles geven booming business is, dus heb ik besloten advertenties te plaatsen op marktplaats. Na een paar weken had ik al een aantal leerlingen die ik begeleidde en het ook nog eens ontzettend goed deden. Ze gingen van vijven naar zevens en kregen ook steeds meer zin in school. De kracht zit naar mijn mening meer in de motivatie dan het uitleggen van de stof. Het aantal aanvragen liep zo erg op dat ik op een dag besloot gewoon mijn eigen huiswerkbegeleiding op te richten. Een locatie huren, flyeren, veel plaatsten op social media, contact opnemen met scholen etc.
De opkomst wat de eerste week zero. Het sloeg in als een bom, maar toch koos ik ervoor om door te gaan en niet op te geven. Toen de eerste paar leerlingen zich aansloten bij de Toekomst kreeg er energie van en beloofde ik mijzelf extra mijn best te doen om de leerlingen en ouders tevreden te houden. Zogezegd zo gedaan! Inmiddels telt huiswerkbegeleiding de Toekomst meer dan zestig leerlingen. Studenten en mijn vader, die inmiddels wiskunde leraar is geworden helpen met het begeleiden van de kinderen.
Mijn werk is niet onopgemerkt gebleven. Na het Algemeen Dagblad en Trouw, belde de NOS mij op om te vragen of zij een kleine documentaire over mij mochten maken. Het ja-woord wat ik hierop heb gegeven, heeft mijn leven veranderd. Allerlei organisaties en autoriteiten staan achter me. Al dat harde werken heeft mij uiteindelijk een hoop succes opgeleverd. Mijn leeftijd en Marokkaanse achtergrond gebruik ik als kracht in plaats van het als struikelblok te zien, wat de meeste jongeren doen.
Young impact heeft mij zelfs genomineerd voor het Education Award. De viering hiervan zal plaats vinden in Ahoy Rotterdam. Degene met de meeste stemmen wint, dus vergeet niet te stemmen! Ik hoop dat de bewoners van Zeist een beetje trots op mij zijn, want ik ben trots op alle kinderen elke zondag hen best doen om wat te maken van hun schoolcarrière.
Huiswerkbegeleiding
Leuk artikel, zeer waardevol.
In het inloophuis van Kerk en Samenleving, Staatsliedenkwartier, wordt ook wekelijks huiswerkbegeleiding gegeven door 7 enthousiaste vrijwilligers. Zo kunnen, ook in deze wijk, de kinderen verder geholpen en gestimuleerd worden om verder te komen in hun ontwikkeling.
De kosten zijn 0,50 per keer, zodat dit geen belemmering hoeft te zijn.
Elke woensdagmiddag is er huiswerkbegeleiding op Cort van der Lindenlaan 1 te Zeist. Informatie: 030-6963801/lindenhuis@kerkensamenleving.nl