Eva de Goede ereburger van Zeist

21 oktober 2021
tekst: Ruud Vermaase; foto: Aat Grinwis

Donderdag 21 oktober werd in het clubhuis van Hockeyclub Phoenix door burgemeester Koos Janssen bij Eva de Goede de erepenning van Zeist opgespeld. Zeist is een ereburger rijker. En wat voor een!

Het was guur op de velden van hockeyclub Phoenix donderdagmorgen 21 oktober. Door een valwind waren in de nacht ervoor zelfs alle tenten op het terras verminkt tot wat lapjes zeil en verwrongen buizen. Zelfs een paar hekken stonden er scheef gewaaid bij. Voordat Eva de Goede een speciale training kon geven aan jeugd van Phoenix én Schaerweijde moesten er complete boomtakken van de velden worden gehaald.

Maar Eva de Goede én een vijftigtal kinderen lieten zich door niets tegenhouden. Ook al niet omdat ze wisten dat er heerlijke warme pannenkoeken werden gebakken voor de lunch. Maar wat niemand wist dat de burgemeester van Zeist onderweg was naar het clubhuis van Phoenix met in zijn koffer een bijzondere onderscheiding.

Eerste stapjes
Aat Grinwis, oud-voorzitter en erelid van Phoenix, pakte de microfoon om een en ander in te leiden. “Als piepklein meisje zette Eva de eerste stapjes bij Phoenix op het hockeyveld. Waar andere kinderen zich nog verwonderden over rondvliegende vogels en bloemetjes in het gras, was bij Eva de focus meteen op hockey. Wij waren toen nog een klein clubje met weinig ambitie waar selectieprocedures ‘not done’ waren. Maar het bestuur was het hier snel over eens: Eva moest naar Schaerweijde om daar met het echte hockey kennis te maken.”

De aanwezige bestuursleden van Schaerweijde spraken daar nu nog hun dank over uit. De rest is geschiedenis…

Koos Janssen, burgemeester van Zeist, benadrukte dat Eva ondanks haar reizen naar alle uithoeken van de wereld en daar gouden, zilveren en bronzen medailles in de wacht te slepen toch altijd een Zeister meisje is gebleven. “Ze is voor Zeist altijd bereikbaar gebleven om sporten te promoten en is daarmee een groot voorbeeld voor iedereen binnen Zeist.”

Redenen genoeg om Eva te benoemen tot ereburger van Zeist!

 

Eva de Goede speelde tot dusver 250 officiële interlands. In 2021 veroverde ze, als aanvoerder van het Nederlandse dames hockeyteam in Tokio, haar derde gouden Olympische medaille. Het waren haar vierde Olympische Spelen. In 2016 (Rio de Janeiro) haalde Nederland met Eva in de gelederen zilver.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Reacties

Veel te laat! Eva is al jaren olympisch en wereld kampioen. Weer eens zitten suffen in dit burgerlijke Zeist? Zij verdient veel meer dan dit, en ik kan het weten. Doe er in de toekomst iets mee!
Met vriendelijke groet,
Paul van Schaik

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.