Bespaar minimaal 10% op je energieverbruik

11 november 2019
tekst: Hans Snel, foto: Annemiek Verstappen

Energie besparen in je woning is eenvoudiger dan je denkt. En het is goed voor het milieu en je portemonnee. In de workshop 'Omlaag die Energierekening' geeft Hans Snel van Mijn Groene Huis je inzicht in je rekening, de energieslurpers en besparingsmogelijkheden.

Dezelfde woningen, verschillende rekeningen

Twee dezelfde woningen. Even goed geïsoleerd. Dezelfde CV-ketel. Maar andere bewoners. De ene woning is van Cor, deelnemer aan mijn workshop. Hij is al jaren bezig met energie besparen. Doet in kamers waar hij niet is, het licht uit. Is korter en minder vaak gaan douchen en zet de thermostaat een graadje lager. Zijn buurman Herman is daar nog helemaal niet mee bezig. Als beide buurmannen de energierekening vergelijken, blijkt Herman tweemaal zo veel energie te verbruiken als Cor. Hij betaalt een paar honderd euro per jaar meer aan gas en elektriciteit dan Cor.

Iedereen kan besparen

Zo groot kan het verschil zijn, zelfs in een goed geïsoleerde woning. Onze ervaring is dat bijna iedereen vrij gemakkelijk minimaal 10% op zijn energieverbruik en -rekening kan besparen. Het begint met inzicht. Waar gaat op dit moment het grootste deel van het gas en de stroom aan op? En hoe kun je dit vrij eenvoudig veranderen, zonder dat je inlevert op comfort? In de workshop "Omlaag die Energierekening" van Mijn Groene Huis geef ik je inzicht in de opbouw van je rekening en behandelen we allerlei besparingsmogelijkheden. Ook staan we stil bij de belemmeringen om daadwerkelijk je gedrag aan te passen en geef ik tips hoe je die kunt omzeilen.

Deze workshop is niet alleen gratis, hij levert je geld op! Dit kalenderjaar verzorg ik hem nog drie keer, op 20 november in Huis ter Heide, op 25 november in Vollenhove en op 3 december in Zeist.

 
Volgende column: Centrumvisie
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.