Even terugkijken in de oude voetbaltijd

5 september 2020
tekst en foto: Henk Martens

Voordat de competitie begint (19 september) wil ik graag nog even terugkomen op de oude tijd. Niet dat vroeger alles beter was, maar het was wel totaal anders. In de jaren 1950 tot en met 1980, maar misschien ook nog wel een beetje tot 1990, was voetbal dé sport in Nederland en zeker ook in Zeist. Je had toen nog de KNVB (in de volksmond “de grote bond”) met daaronder de Afdelingen.

Kijk naar SV Zeist, dat was echt de topclub van Zeist. In de jaren ‘50 speelde SV Zeist in de 2de Divisie A van het Betaalde voetbal in Nederland. Op de Koeburg, wat is daarvan over? Misschien de tribune die nu nog staat op het sportpark Dijnselburg.

Maar wat in die jaren ook onder de Zeister Voetbal bevolking leefde was het Zomeravondvoetbal.

In de onderafdeling Utrecht had je weer Rayons. Ook rayon Zeist waar maar liefst 52 elftallen meededen. Zeist was echt een topper in die rayons. Zomaar wat namen die mee draaiden in die competitie van de KNVB: Beukbergen, Barthimeus, Café Lambik, Miranda, Postshotters, Gero, Sola, VanKempenBegeer, Kramahan, TNO, Moubal, Gevato, Onderwijzers, Veluwe Boys, Krooster Bos, SVS (Staatsliedenkwatier), Stinkens, Drukkerij Lonkhuizen.

Diezelfde RBZA (Recreatiebedrijf Zomer Avond voetbal) organiseerde na afloop van de competitie een zogeheten “sluitingsavond” (eind augustus), meestal in de grote zaal van Boschlust.

In de winter waren er spelregelwedstrijden onder de jeugdleden van de voetbalclubs onder de naam “De Bronzen Voetballer”. Spelregelwedstrijden werden gehouden in de clubhuizen van de voetbalclubs. Daar kregen de jeugdleden per vereniging vragen over de spelregels, want iedereen denkt dat hij/zij wel de spelregelkennis heeft, maar als het er echt op aan komt wordt het toch even wat moeilijker. Op zo’n avond werd echt met een scorebord gewerkt, dat netjes werd bediend door een dame die de punten op dat bord bijhield, en juryleden die met bordjes de punten uitdeelden. Tegenwoordig gaat dat allemaal elektronisch, maar toen ging alles nog met de hand (wie kan dat zich nu nog voorstellen). Eén van de hoogtepunten was wel dat tijdens zo’n finaleavond de “Bronzen Voetballer” werd uitgereikt door een profvoetballer van FC Utrecht, Leen v.d. Merkt, en zelfs een keer door de toenmalige bondscoach van het Nederlands elftal, F. Fadrhonc.

Dit zijn maar wat dingen uit de oude doos en ik ben vast hier en daar nog wat vergeten, maar het was gewoon even leuk om terug te kijken in die oude tijd.

 
Wat betekenen de namen van die clubs in de RBZA competitie:

Beukbergen; woonwagencentrum, Huis ter Heide.
Barthimeus, personeel van Bartiméus.
Café Lambik, café op de Slotlaan.
Miranda, seksshop winkel aan de Steynlaan.
Postshotters, personeel van postkantoor Zeist.
Gero, personeel van de Gerofabriek.
Sola, personeel Solafabriek aan de Van Reenenweg.
VanKempenBegeer, personeel Van Kempen en Begeer.
Kramahan, personeel van Metaalwaren fabriek, Zeist
TNO, personeel van TNO - Locatie Zeist.
Moubal, personeel van plaatwerk/ extrusie fabriek
Gevato, slachterij/vleeswarenindustrie Odijkerweg.
Onderwijzers, de schoolmeesters uit Zeist.
Veluwe Boys, personeel van fabrikant van medailles.
Krooster Bos, buurtwijk de kroost
SVS (Staatsliedenkwatier), buurtwijk Staatslieden.
Stinkens, personeel van orgelpijpenmakers.
Drukkerij Lonkhuizen, personeel van de drukkerij.

 

Volgende column: De kracht van macht

 

Bijdrage: 

Reacties

Wie kan mij helpen in nog meer namen van elftallen die hebben meegedaan in de Zomeravondcompetitie. Of misschien heb ik bovenstaande namen niet goed vertaald?

Als oud Postshotter speelden we volgens mij ook tegen Strabo, de mariniers uit Doorn en de luchtmacht uit Soesterberg

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.