Versnelling plan De Clomp

1 november 2016
tekst: Steven Spaargaren, foto’s: Kees Linnenbank

De gemeente heeft op 18 mei een nieuwe overeenkomst afgesloten met Rialto Vastgoedontwikkeling over de vernieuwing van winkelcentrum De Clomp. Volgens de overeenkomst staat sloop gepland voor 2017. Er komen circa 17 winkels waaronder 3 supermarkten met 60 woningen erboven. In 2020 moet de nieuwbouw klaar zijn. Er volgt binnenkort een inloopavond voor geïnteresseerden in wijkgebouw De Koppeling.

In de eerste fase is enkele jaren geleden wijkgebouw De Koppeling gerealiseerd, waarin o.a. de sporthal, het gezondheidscentrum en een sociaal maatschappelijk centrum zijn ondergebracht.

Op Zeistermagazine.nl was in oktober de stelling van de maand: Versnelling van nieuwe plan Winkelcentrum De Clomp is echt nodig: desnoods met extra gemeenschapsgeld. Wat blijkt uit deze peiling? Zo’n 56% van de lezers is het daar mee eens, terwijl 44% dat niet is. Een kleine meerderheid is van mening dat versnelling echt nodig is, desnoods met extra geld van de gemeenschap.

Wat houdt het nieuwe plan in? Het aangepaste plan bestaat uit een compact winkelcentrum verdeeld in 3 ‘blokken’. Op de begane grond winkelruimten (17 winkelunits waaronder 3 supermarkten) en daarboven 2 woonlagen met circa 60 appartementen. Tussen de winkels wordt een promenade en een plein aangelegd, waar bezoekers en bewoners kunnen parkeren. Er is veel aandacht voor groen: de zone langs de Grift wordt gedeeltelijk opnieuw groen ingericht, er komen bomen langs de promenade en robuuste bomen op het plein. Ook het dak van de winkels wordt aangekleed met groen, zodat bewoners uitkijken over een groen dakterras.

In het nieuwe plan wordt geen nieuw Kerkelijk Centrum Zeist-West gebouwd. Het huidige Kerkelijk Centrum blijft bestaan ondanks de nieuwe schetsen die ontwikkeld zijn. De gemeente en Rialto hebben afgesproken dat in het gehele nieuwe winkelcentrum de kerk een facelift moet krijgen: dit in nauwe samenspraak met de eigenaar van de kerk.

Het nieuwe plan is - volgens de gemeente - een afgeslankte versie van het eerdere renovatieplan. Het bevat minder winkelruimte en woningen en geen parkeergarage. Het oude plan was volgens Rialto niet meer haalbaar vanwege de economische situatie.

Mijn indruk van het nieuwe plan is anders. Wat opvalt is dat er 3 supermarkten gepland zijn en nu zijn er in de huidige situatie 2 supermarkten. Wat verder opvalt dat het plan van een nieuwe kerk verdwenen is. Als troostprijs komt er nu een facelift in overleg met het kerkbestuur.
Tot slot is een stuk boulevard ingeleverd voor het plein, waarmee het aantal auto`s zichtbaar groter wordt.

De versnelling gaat door. Na al die jaren vergaderen. Men heeft duidelijk gekozen voor de supermarkten en niet voor de kerk. Met een beroep op de economische situatie. Het geld moet rollen. Het is maar dat je het weet. Een schrale troost is nu dat het winkelcentrum in 2020 volledig vernieuwd is. Als er dan maar niet weer een crisis komt……

Vraag de Nieuwsbrief aan bij de gemeente: onderaan de homepage van www.zeist.nl
 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.