Vertelcafé Zeist bestaat vijf jaar

1 oktober 2019
tekst: Steven Spaargaren, foto: Kees Linnenbank

Op zaterdag 21 september 2019 vierde het Vertelcafé Zeist het vijfjarig bestaan. Een extra lange bijeenkomst met een maaltijd verzorgd door vrijwilligers van het Zeister Mannenkoor. De plek waar verhalenvertellers en luisteraars bij elkaar komen om te genieten van deze oeroude culturele uiting. Het is een kleinschalig en intiem gebeuren waar ik al een aantal  jaren kom. Het is allemaal begonnen in het Torenlaan Theater in de Torenlaan.

Ik kom het theater binnen aan de voordeur zoals vroeger gebruikelijk is. Ik zie dat er aan de zijkant flink verbouwd wordt. Binnen word ik begroet door Ronald van Gemeren, de initiatiefnemer van het Vertelcafé. Ik zie vier tafels omringd door stoelen. Hier gaat het gebeuren. Na een drankje worden we uitgenodigd om aan tafel te gaan. De maaltijd wordt verzorgd door vrijwilligers van het Zeister Mannenkoor. Een man van het koor geeft uitleg wat er allemaal komt. Allerlei eten staat er op tafel: een hele reeks ook vegetarische salades en tot slot patates frites en ballen.

We starten met twee soorten soep. Dan wordt de eerste verteller aangekondigd door Esther Kornalijnslijper, de andere initiatiefnemer. Het is Esther de Jong uit Driebergen, een van de nieuwe mensen. Zij vertelt een verhaal uit Mexico. We eten ijs en de zaal wordt omgebouwd. Ik heb heerlijk gegeten.

Vanaf 19.30 uur komen er nog meer mensen. Er zijn dan rond 20.00 uur 54 mensen aanwezig volgens Ronald. Esther Kornalijnslijper leidt de avond. Zij geeft informatie over hoe het allemaal ontstaan is. Ronald is met Esther een kopje koffie gaan drinken. Ronald zocht mensen om mee te doen. Het Vertelcafé is in Zeist begonnen op 12 december 2014 in het Torenlaan Theater. Een open podium waar iedereen aan mee kan doen. In totaal zijn er 26 Vertel-cafés en vier mooie festivals geweest. En altijd waren er genoeg luisteraars om naar al die leuke, mooie, romantische en spannende verhalen te luisteren.

Iedere bijeenkomst begint met een vraag die je met je buurvrouw of man kunt bepraten. Vanavond is de vraag hoe we feest vieren. Ik zie iedereen gedurende een aantal minuten stevig met elkaar praten. Esther maakt er als een spelbreker een eind aan. 

Ze introduceert drie mensen voor de pauze die allemaal voor eerst hier komen. Tussendoor speelt Geerten van Gelder op de piano. Floris Bral uit Soest brengt een kort verhaal over keuzes maken. Hij zingt zonder instrument een lied in het Engels. Vervolgens Marcel Leenders uit Zeist. Hij leest twee korte verhalen voor en maakt reclame voor zijn nieuw boekje over Zeist. Tot slot Nineke Verhoofstadt uit Utrecht die een verhaal vertelt over een wens doen: een heel persoonlijk verhaal. 

Na de pauze komt er een landelijk bekende vertelster Mirjam Mare uit Den Bosch. Zij brengt het prachtige verhaal Wit Zeil gebaseerd op een novelle uit her boek van Paul Gallico. Dat brengt ze alleen op het toneel. De aangekondigde muzikant Wolfram Reisiger laat het helaas afweten. Hij heeft
een dubbele boeking in zijn agenda staan. Het is een waar gebeurd verhaal en speelt zich af in Engeland vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt niet alleen maar speelt ook hoe het er aan toe ging. Iedereen ziet het voor zich!

Daarmee is dit Vertelcafé ten einde. Waarom loopt dit zo goed? Het begint allemaal met een goed  idee. Voeg daar een bepaalde doelgroep bij. Zoek iemand die het goed leidt. Zorg dat het initiatief goed bekend wordt. Zoek er de nodige samenwerkingspartners bij (Idea Bibliotheek, Literair Zeist, Torenlaan Theater en CultuurZeist). Daar is allemaal aan voldaan bij het Wereldwijd Vertelcafé Zeist!

 

Volgende column: Geen spijt
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Reacties

Beste Steven,
Ik ben na vier jaar nog steeds blij met dit verslag van jou over het eerste lustrum van het vertelcafe Zeist. En volgend jaar vieren we het 2e lustrum. 10 jaar Vertelcafé Zeist. Samen met de verteldiner s en vertelfestivals zitten we dicht tegen de 500 vertelde verhalen! WoW!
Groet,
Ronald.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.