Overslaan en naar de inhoud gaan

Buddy to Buddy brengt culturen samen

De vijf deelnemers aan het gesprek zitten rond de tafel bij het raam van Figi in Zeist

“De verbinding die je maakt is ontzettend mooi,” vertelt Liesbeth, deelnemer van het project Buddy to Buddy, dat nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten koppelt aan dorpsgenoten op basis van gedeelde interesses. “Je komt dichtbij iemands leven. Ik zag het wel op televisie, maar het kwam nooit zó dichtbij”.

21 december 2024
tekst en foto boven: Isa Russchenberg; foto onder: Gwenn Logister

“De verbinding die je maakt is ontzettend mooi,” vertelt Liesbeth, deelnemer van het project Buddy to Buddy. Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan dorpsgenoten op basis van gedeelde interesses. Na twee succesvolle pilotrondes komt er begin 2025 een nieuwe, officiële ronde. Tijdelijk projectleider van Buddy to Buddy Gwenn Logister vertelt samen met twee paar buddy’s hoe het is om een buddy te zijn.

“Na de eerste pilotronde in februari dit jaar, zijn we een tweede ronde gestart eind september. Daar zitten we nu in. In januari wordt de derde ronde gestart,” vertelt Gwenn. Ze zit aan het hoofd van de tafel met een kop thee. Naast haar zitten Marlijn Ott en Tayfun Ilgun. Hun buddy’s zijn en niet bij. Naast Marlijn zit Liesbeth Schoonhoven met Mohammed Taha Al Dakkak tegenover haar. Liesbeth en Mohammed zijn wel buddy’s van elkaar. 

Marlijn, die al vanaf de eerste ronde buddy is, vertelt enthousiast over haar deelname: “Het bevalt heel goed, het is supergezellig en het zijn echt hele lieve mensen. Er worden hele leuke dingen georganiseerd en je kan aanhaken wanneer je wil. Ik kan aanhaken bij activiteiten zonder mijn buddy en mijn buddy kan dat ook zonder mij”. Ook Liesbeth is blij dat ze buddy is geworden. Voor haar staat verbinding tussen mensen voorop bij haar deelname.

Mohammed en Tayfun luisteren rustig naar haar verhaal. Liesbeth is benieuwd naar de mening van de twee mannen. Geduldig herhaalt Liesbeth haar vraag: “Waarom zijn jullie buddy geworden?” Mohammed en Tayfun pakken hun telefoons erbij zodat ze hun antwoord rustig kunnen vertalen in Google Translate. “Ik wilde de Nederlandse cultuur en mensen van dichtbij leren kennen”, leest Tayfun hardop voor. Hij komt uit Turkije en zit inmiddels al bijna twee jaar in een AZC. Binnenkort krijgt hij een stad of dorp toegewezen waar hij gaat wonen. “Ik heb twee dagen per week Nederlandse les”, vertelt hij zelf verder. Mohammed gaat voor het bevorderen van de taal samen met Liesbeth naar het taalhuis. Hij komt oorspronkelijk uit Syrië en woont al bijna vier jaar in Nederland. “Het is iets moois. Ten eerste leer je de taal en ten tweede ontmoet je een vriend in de stad. Hij of zij laat je de stad zien en leert je de mooie plekken kennen”, schalt er uit de telefoon van Mohammed. 

“Nederlands is echt lastig voor ze”, vertelt Liesbeth. “Vooral de ui en de eu. Dat komt doordat je het op verschillende manieren kan uitspreuken. Zoals bij neus en deur.” Dit zijn lastige klanken voor ze.

Niet alleen Tayfun en Mohammed leren veel van hun nieuwe omgeving, maar Liesbeth en Marlijn hebben ook veel mogen leren. “Je komt zo dichtbij iemands leven. Ik zag het wel op televisie, maar het kwam nooit echt zo dichtbij. Het raakt je gigantisch”. “Je wil het liefst alles voor iedereen doen”, vult Liesbeth aan. “Het is ook echt leuk hoor. Je komt achter allerlei kleine feitjes, wat dan weer heel leuk is om te weten”, gaat Marlijn verder. “Wanneer je in Syrië trouwt, mag je voor een vrouw alleen maar een goud en diamanten ring voor vrouwen kopen en voor een man alleen maar zilver. Ik wist dat dus helemaal niet. Ik vind dat echt een mooi gebaar”.

De activiteiten die de buddy’s doen verschillen veel. Soms gaan ze naar een door Buddy to Buddy georganiseerde activiteit en soms spreken ze zelf iets af. “Laatst zijn we naar het Beauforthuis geweest in Austerlitz”, vertelt Marlijn. Het Beauforthuis had kaartjes ter beschikking gesteld voor Buddy to Buddy. “Als je je opgeeft, dan kan je daar gewoon heen”. De buddy’s spreken vaak met elkaar af om Nederlands te leren, maar dat is zeker niet het enige wat ze doen. “Ik heb een keer bij Mohammed gegeten. Dat was heel leuk, er waren zelfs twee vrienden van Mohammed bij”, vertelt Liesbeth. “Dat heb ik ook gedaan met mijn buddy”, reageert Marlijn. “Mijn buddy is ook een keer bij mij komen eten. Het is echt heel leuk om dat soort dingen te doen”.
 

Bijdrage
Artikel

 


Ook Buddy worden? 
Buddy to Buddy start derde matchingsronde!


Verhaal van een Buddy: 
Uit de comfortzone

De twee klasgenoten lopen door een steeg, zwartwitbeeld uit de film 'Toen we van de Duitsers verloren'


Volgende aankondiging: 
Toen we van de Duitsers verloren

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.