Woonwagencentrum Beukbergen

1 maart 2016
tekst: Steven Spaargaren, foto: Kees Linnenbank

Woonwagencentrum Beukbergen is sterk aan het veranderen. Het ligt pal naast de Amersfoortseweg vlakbij Soesterberg. Het is grondgebied van gemeente Zeist. Het ligt wat verscholen voor Zeistenaren. De komende jaren richt de gemeente het terrein van het woonwagencentrum Beukbergen opnieuw in. Het centrum wordt uitgebreid van 170 naar maximaal 220 wooneenheden.
De werkzaamheden daarvoor zijn in volle gang. Het doel is om het project in 2018 af te ronden.

Naast standplaatsen voor de woonwagens komen er ook woningen. Die woningen zijn inmiddels allemaal gebouwd en opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Kamp Beukbergen was lange tijd een vrijplaats waar de overheid nauwelijks durfde te komen. Beukbergen is decennialang verwaarloosd en sterk verpauperd. Dat gaat nu zichtbaar veranderen.

Burgemeester Koos Janssen besluit na zijn aanstelling in 2006, het kamp een grote opknapbeurt te geven. Negentig woonwagens worden verplaatst en er worden nieuwe huizen gebouwd op het terrein. Koos Janssen respecteert de bewoners van het kamp in hoge mate, waardoor hij ze meekrijgt in zijn hervormingsplannen. Ook zegt hij geen verborgen agenda te hebben om van woonwagenbewoners
nette burgers te willen maken. Maar in het ambtelijk apparaat van de gemeente denkt men daar anders over. Het lijkt er op dat Beukbergen op termijn een gewone wijk van Zeist gaat worden.

Op Zeistermagazine.nl was in februari de stelling van de maand: Na de herstructurering moeten de bewoners zich op Beukbergen gedragen als alle andere Zeistenaren. Wat blijkt uit deze peiling? Zo’n 74% van de lezers is het daar mee eens, terwijl 26% dat niet is. Een ruime meerderheid vindt dat de bewoners van Beukbergen zich moeten gedragen als alle andere Zeistenaren. Maar wat houdt die herstructurering in?

Als je gaat kijken op het woonwagencentrum Beukbergen kun je zien dat er een totale omwenteling aan de gang is. Het is nauwelijks meer te herkennen zoals het voeger was. Er wordt druk gebouwd.
Een beeld van die omwenteling geeft de film Kamp Beukbergen – de verbouwing van een woonwagenkamp. Het geeft een beeld van wat er gaande is. Een film van Frans en Silvia Bromet die uitgezonden is op dinsdag 19 januari door de KRO-NCRV.  
De film gaat in op de vraag in hoeverre de woonwagencultuur bewaard blijft. Sinds vorig jaar is die cultuur officieel als cultureel erfgoed erkend. In de praktijk blijkt namelijk dat jongere kampbewoners de cultuur als veel minder heilig zien dan de oudere garde.

Ook hier dreigt een controverse tussen de oude en jongere bewoners te ontstaan. Het gaat erom die kloof te overbruggen. Maar dat speelt overal tussen mensen. Kampbewoners zijn net gewone mensen. Om dat te zien moet je zelf eens naar woonwagencentrum Beukbergen gaan.
 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.