9 juni 2021
tekst: Simone Engelmann; foto: Mel Boas
Stichting Authentiek Wonen zoekt een bouwkavel of een geschikt pand om een wooninitiatief te starten voor jongvolwassenen met autisme. Het liefst in Zeist of directe omgeving. “Het is zoeken naar de speld in de hooiberg, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat we die speld gaan vinden”, zegt initiatiefneemster Simone Engelmann uit Zeist.
Het is nu twee jaar geleden dat Simone Engelmann de zoektocht begon. Ingegeven vanuit het feit dat haar zoon Tobias wel op zichzelf zou willen wonen. Maar wel in Zeist of directe omgeving, zodat hij zijn sociale netwerk en vangnet in de nabijheid heeft. Inmiddels heeft ze ouders van elf kandidaat-bewoners gevonden voor dit wooninitiatief. Nu alleen de plek nog.
“We voeren gesprekken met enkele maatschappelijk investeerders”, vertellen Engelmann en Maurik Jehee, één van de andere initiatiefnemers. “Die moeten de huisvesting gaan financieren. Dat kan bestaande bouw zijn, maar ook nieuwbouw. We hebben al veel locaties gezien, maar die hebben al een bestemming, of de toekomst ervan is nog erg onzeker.”
De stichting heeft inmiddels al een uitgebreid netwerk opgebouwd en er komen ook complimenten terug. “We krijgen te horen dat we heel enthousiast en serieus overkomen. We zijn werkende ouders. We doen dit ernaast. Het kost ons veel tijd en energie. We zijn nu een jaar bezig met onze zoektocht. Het frustreert soms wel, maar als je naar vergelijkbare projecten kijkt in de regio, dan is een jaar niks”, vertellen Engelmann en Jehee.
Ze vormden binnen de stichting diverse werkgroepen om de werklast te verdelen. Het is een goed georganiseerde stichting. Dat moet volgens Engelmann ook omdat het om de toekomst van kwetsbare jongvolwassenen gaat. Dat vraagt om veel zorgvuldigheid.
Wethouders, makelaars, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen. Ze zitten inmiddels allemaal in het adresboek van haar telefoon. “De contacten zijn goed. Maar het levert gewoon nog niets geschikts op”.
De eisen zijn ook niet mals. De woningen moeten niet ergens in de ‘middle of nowhere’ liggen. “De jongvolwassenen gaan gewoon elke dag naar het werk, dagbesteding of doen een studie. Openbaar vervoer moet dus wel dichtbij zijn. Net als andere voorzieningen als winkels en dergelijke”.
Dat de stichting eisen stelt, is volgens Engelmann heel verklaarbaar: “We doen het niet voor ons, maar voor onze kinderen. Ze moeten veilig en prettig kunnen wonen en bovenal gelukkig zijn.”
Er zijn enkele vergelijkbare initiatieven in de regio die al wat verder zijn. “Of ons dat jaloers maakt? Nee. We hebben contact met deze initiatieven en mogen in de keuken kijken. Door corona is dat het afgelopen jaar wel lastig geweest. Elk overleg gaat via een videoverbinding”.
Alleen door hard op de trommel te blijven slaan, kan de stichting zichzelf kenbaar blijven maken. “Het is een kwestie van een lange adem hebben. We hebben onszelf geen einddatum gesteld. Dat zou frustreren”.
Meer informatie is te vinden op: www.authentiekwonen.nl
Meer over dit initiatief: Ouderinitiatief voor autistische jongeren |
Meer over meedoen: Een inclusieve samenleving: utopie of loffelijk streven? |
Volgende bijdrage: Groene doorkijkjes |