Plantenasiel Zeist

1 november 2018
tekst: Steven Spaargaren, foto: Nikola van Krieken

Op 16 september jl.is het Plantenasiel Zeist officieel geopend door wethouder Wouter Catsburg op de Boswerf in Zeist. Het is iedere woensdag- en zondagmiddag tussen 12.30 en 16.30 uur open om gratis planten mee te nemen of af te geven. Een lokaal initiatief dat genomen is door een aantal vrijwilligers. Een terugblik over de eerste periode.

Op een woensdagmiddag in oktober ben ik klant bij het Plantenasiel Zeist. Ik ben er samen met mijn dochter en twee kleinkinderen. Zij past iedere woensdag op de kinderen. Het Plantenasiel Zeist ligt op het terrein van de Boswerf. Dat is een plek waar ik graag kom op woensdag. Het ligt midden in het bos.

Het idee achter het (tuin)plantenasiel Zeist is om planten een tweede kans te geven. Het gaat om planten die in de weg staan of waar je er teveel van hebt. Daarmee voorkom je verspilling en gaan we de vergroening bevorderen. Kortom je gaat andere mensen blij maken met wat jij niet meer kunt gebruiken.

Bekendheid van het Plantenasiel is bereikt door de aandacht die diverse media eraan hebben gegeven. Ook een groot artikel in de Telegraaf heeft eraan bijgedragen.

Ik ga die woensdag begin oktober naar de Boswerf. Het Plantenasiel is duidelijk zichtbaar. We  worden begroet door twee vrouwelijke vrijwilligers. Ik word de gelukkige eigenaar van een plant voor mijn balkon: hij trekt bijen aan. Mijn kleinkinderen krijgen een aardbeiplantje met de suggestie om er een eigen moestuintje van te maken. Dat lijkt me een belangrijk doel van het Plantenasiel. De nieuwe generatie bewust te maken wat er gaande is in de wereld. Je eigen moestuin als vorm van kringloop.

En dan komt het. Je kunt de planten gratis meenemen. Als je maar wel een andere plant tegenover zet. Dat is een soort ruilmiddel wat steeds meer in opkomst is. Ruilen is een ouderwetse vorm van overdracht. Het geld wordt uitgeschakeld. 
Daarmee draagt het bij aan een duurzaam Zeist.

Als we de pers mogen geloven beperkt het plantenasiel zich voorlopig tot tuinplanten. Initiatiefnemer Laurence Duquesnoy licht toe: “Maar als het aanslaat, willen we uitbreiden met kamerplanten. En ook de wijken in met meer plekken waar mensen hun planten kunnen halen en brengen. Maar zo ver is het nu nog niet. Voorlopig zijn we superblij met deze plek op terrein van de Boswerf.”

De vrijwilligers van het Plantenasiel zijn bezig met de toekomst.

De Nieuwsbode van 24 oktober meldt dat het (tuin)plantenasiel begint aan een winterslaap. De planten verhuizen naar een moestuin in de buurt. Dit jaar is het op 28 oktober voor het laatst open. Volgend jaar is het vanaf april weer open.
Ik ga in het nieuwe jaar een plant brengen naar het Plantenasiel bij de Boswerf.

Meer informatie: info@samenduurzaamzeist.nl
 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.