Nu smeren voor later

8 juni 2022
tekst: Viviane van den Bichelaer

Huidkanker is in Nederland veruit de meest voorkomende vorm van kanker. Een waar weinig tot geen aandacht voor is omdat het niet direct een fatale afloop heeft. Toch komen er elk jaar 65.000 mensen met huidkanker bij. Dat zijn elk half uur twee elftallen. Terwijl deze vorm van kanker te voorkomen is! Simpelweg door je huid te beschermen tegen zonschade.

Zon
Buiten zijn is heerlijk. Geef de gemiddelde Nederlander een dag zonder regendruppels en we zijn buiten. Aan het sporten, aan het ontspannend of aan het werk. Helaas is het een stuk minder vanzelfsprekend om je steeds als je naar buiten gaat je te beschermen tegen de zon. En de zon, zelfs op dagen dat de zonkracht laag is, vindt elk bloot stukje van jouw huid. En kan daarmee zonschade veroorzaken. 

De Stichting Veilig Buiten in de Zon heeft als doelstelling om via fondsenwerving, donaties en inzamelingsacties minimaal 10.000 buitenplaatsen in Nederland zoals speeltuinen, scholen, sportclubs, kinderdagverblijven en bouwterreinen te voorzien van gratis beschikbare zonnebrand in geautomatiseerde dispensers. Zodat iedereen altijd, overal beschikking heeft over zonnebrand en zichzelf kan beschermen. Hiermee wil de stichting het aantal patiënten met huidkanker op langer termijn aanzienlijk terugdringen.

Kinderen
De campagne "nu smeren voor later" richt zich in eerste instantie op alle buitenplaatsen in Nederland waar jonge kinderen komen. Want juist bij de jonge huid kan blootstelling of verbranding blijvende schade tot gevolg hebben. De huid vernieuwt en herstelt zich iedere maand, maar zonschade door verbranding of overdaad aan UV wordt permanent in het systeem opgeslagen. Wanneer een kind verbrandt, draagt het die schade het hele verdere leven met zich mee. Deze schade vergroot de kans op het krijgen van huidkanker.

Dispenser
Met de Stichting willen we scholen, kinderdagverblijven, buitenspeel- en sportplaatsen voorzien van dispensers met zonnebrand. Zo kan ieder kind altijd en overal ingesmeerd worden en wordt je huid beschermen tegen de zon net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen.

De duurzame dispenser van de Stichting Veilig buiten in de zon is gemakkelijk te bevestigen in een bus, bouwterrein of buitenplaats. Hij sprayt touch free, heeft een capaciteit van 1 liter zonbescherming en meldt zich automatisch via email als het apparaat bijgevuld of opgeladen moet worden..

Voor aanvragen van dispensers of meer informatie, gaat u naar de website van de stichting: www.veiligbuitenindezon.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de zon:
Zon, zee en Zeist

Meer over kanker:
K

Volgende artikel:
Achter mijn rug

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.