Liefdeslessen

7 juli 2024
tekst: Erwin Hagen

Zaterdagavond 15 juni ben ik voor het eerst van mijn leven in het Torenlaan Theater in Zeist. Daar treedt Veronique Kilian - gehuld in glitterjurk, met een blote open rug - op met een theater-college. Zij spreekt over liefde en geluk. Over het leven. Met een glimmend zwaard. Zwiepend en stabiel bewegend legt zij mij en de rest van het publiek de principes van het TAO-isme uit. Dat is het slotstuk uit de zes liefdeslessen die zij ons in twee uur voorhoudt. De ontwapenende krijger. Tai Chi en Kung Fu.

De kunst van het liefhebben, van jouzelf en van de ander. De uitdagingen en successen die daarbij horen.

Veronique studeerde af in sociale wetenschappen, met een specialisatie psychologie, management en cultuur. Als driejarige, met Chinese voorouders, is zij in Nederland terechtgekomen. Zij is spreker, teamcoach, managementtrainer. Werkgeluk en positieve psychologie is haar kernboodschap.

Als ik haar een aantal dagen voor het optreden telefonisch interview, dan is het begrip ‘socialisatie’ de kern. Hoe was jouw jeugd en wat heb je daarvan overgehouden?

Op humoristische wijze zet zij jou, mij, een spiegel voor hoe jouw innerlijk kind verwondingen ons nog steeds in de weg kan staan als we volwassen zijn, en hoe we onze authenticiteit zijn kwijtgeraakt. We maken een schil om ons heen, die ‘karakterstructuren’ genoemd worden.

Veronique vertelt in haar theatercollege hoe we ons weer kunnen openstellen voor liefhebben. Liefhebben is volgens Veronique meer dan een emotie. Het is iets dat je ‘doet’.

In het theatercollege onthult zij de kunst van het liefhebben, die volgens haar college begint bij het liefhebben van onszelf. “Vanaf het moment van onze geboorte leren we over liefhebben”. Dit zijn herinneringen uit onze kindertijd. In zes liefdeslessen neemt zij ons mee in de zes karakterstructuren en geeft zij ons tips voor om geluksvaardigheden aan te maken.

Na de theatervoorstelling praat ik nog even na met Veronique. Zij geeft mij drie van haar boeken en een persoonlijke brief mee. Boeken over geluk op het werk, leidinggeven aan zelforganisatie en over teamcoaching. Ga ze maar lezen.
 

Zowel “Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!” als “Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?” en “Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog” zijn te vinden op https://veroniquekilian.nl/boeken/
 

Bijdrage: 
Column: 

 


Erwin schreef eerder:
Bereikbare burgemeester

Meer over Veronique Kilian:
De vechtkunst van het liefhebben

Volgende artikel:
Vier Biebpunten van start

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.