Overslaan en naar de inhoud gaan

Tango Divergente

8 juni 2024

8 juni 2024
tekst en foto’s: Manon Tuynman

Op zondag 30 juni geeft Tango Divergente een concert in het Torenlaan Theater! Tango Divergente is een eigenzinnig tango-orkest. Naast de bandoneons, strijkers, piano en bas spelen er ook vijf houtblazers mee, aangevuld met een gepassioneerde zangeres. De rijke orkestklank is heerlijk en inspirerend om naar te luisteren.

Het orkest speelt naast klassieke tango uit de jaren ’40 ook moderne stukken van Piazzolla, Peralta en van orkestleider Gerard van Duinen.

Het Torenlaan Theater is een heel leuk theater met een laagdrempelige intieme ambiance waar Tango Divergente de mensen mee kan nemen. De tangomuziek is zó pakkend dat het publiek er echt naartoe wordt gezogen. Na het concert is er gelegenheid om na te praten bij de bar; een gezellige afsluiting van een zondagmiddag uit.

Tango Divergente
Zondag 30 juni, 15:30 tot 17:30
Torenlaan Theater, Torenlaan 38, 3701 VK Zeist
Toegang: € 11,- / aan de deur € 15,-
Online kaarten: https://tangodivergente.eventgoose.com/.

Wie of wat is Tango Divergente?
Het Tango Divergente is een tango-orkest met ongeveer 20 musici. Dat is voor een traditioneel Argentijns tango-orkest een behoorlijke bezetting. Dit orkest bestaat uit een strijkersgroep, blazersgroep (fluit, 2 klarinetten, basklarinet en fagot), bandoneons aangevuld met piano en zangeres Nancy Koppert. Onder de bezielende leiding van Gerard van Duinen, die de finesses van de Argentijnse tango als geen ander kan overbrengen. Zijn gedrevenheid om werkelijk iedereen met het tangovirus te besmetten is inmiddels befaamd en hij neemt tijdens de concerten zelf ook de bandoneon ter hand.

De naam Tango Divergente is samengesteld uit ‘divers’ en ‘gente’, dat ‘mensen’ betekent.
Het staat voor de uiteenlopende en bijzondere tangovormen, met gedurfde arrangementen en schuwt ook een enkele Milonga niet waarbij de luisteraar wordt meegenomen in de fascinerende wereld van de tango.

Tango Divergente ontstond (aanvankelijk onder de naam Baldosa Floja) ruim 10 jaar geleden na een aantal succesvolle workshops Argentijnse Tango van de Stichting Huismuziek onder orkestleiding van Gerard van Duinen. Elk instrument was welkom bij de workshops en Gerard schreef speciaal voor die bezetting tango-arrangementen en eigen tango-composities.

Tango Divergente komt uit alle windstreken en heeft daarom Zeist als centrale plek, waar we een paar keer per maand op de zondagochtenden bij elkaar komen om te repeteren in de Boskapel. Een keer per jaar duiken we een heel weekend lang nog dieper in de muziek en studeren we nieuwe, gedurfde arrangementen in.
Ons streven is om een aantal concerten per jaar te geven. Daarnaast treden we ook graag op tijdens de zogenaamde ‘salons’ (milonga’s) en bij tango dansscholen, waar Argentijnse tango wordt gedanst op de livemuziek van het orkest. De interactie die zo tussen de musici en dansers ontstaat, geeft het optreden een extra dimensie.

Over de muziek:
Tango Divergente speelt tango’s en tangoliederen uit de hele geschiedenis van de Argentijnse tango: al vanaf het begin van de vorige eeuw, toen de muziekstroming ontstond, tot en met de hedendaagse tango. De tangomuziek, is net als de tangodans continu in ontwikkeling geweest.

De Argentijnse tango, zowel de muziek als het dansen, is enorm populair geweest in met name het midden van de vorige eeuw. Dan spreken we van de gloriejaren ‘40 en ’50 van de tango. Veel van de muziek die het orkest uitvoert dateert uit deze periode.

Een van de meest beroemde tango’s die tijdens het concert wordt gespeeld is El Choclo, de melodie herken je meteen. Het is een van de allereerste tango’s en werd aanvankelijk gespeeld op fluit, gitaar en slagwerk. De liedtekst is er pas veel later bijgeschreven, waardoor een bijzondere zangpartij is ontstaan.

Daarnaast hoort u meerdere stukken van Julian Peralta, een van de grote huidige vernieuwers van de Argentijnse tango. Hij geeft in zijn composities geluiden en sferen weer geïnspireerd op de grote stad, de metropool Buenos Aires. Het is een soort ‘urban tango’ waarin allerlei heftige effecten zijn verwerkt.

Tango Divergente speelt ook stukken van een al iets oudere ‘vernieuwer’: Astor Piazzolla die met zijn ‘Adiós Nonino’ in Nederland onder het grote publiek bekendheid heeft gekregen door ‘de traan’ van Maxima. Op het programma staat een ander melancholisch werk van hem, ’El Gordo Triste’ met zang. Een ode aan de beroemde bandoneon speler Aníbal Troilo, El Gordo (de dikke).

Over orkestleider Gerard van Duinen
Gerard is de vaste dirigent van verschillende tango-orkesten, en geeft workshops voor onder meer Buitenkunst en Huismuziek. Hij treedt als muzikaal leider op met het  oudste amateur tango-orkest van Nederland, het Haagse tango-orkest Del Mosa, met Tango Divergente en Tango Orkest Amsterdam.

Als bandoneonspeler maakt hij deel uit van Fadango - het ensemble van Jeannine Flores waar Argentijnse tango, Portugese fado en andere stijlen elkaar ontmoeten. Hij is oprichter van Orquesta Típica La Barra: een indrukwekkende samenwerking van twaalf muzikanten die zich gestort hebben op het opnieuw creëren van de unieke sound van Osvaldo Pugliese. Met gitarist Mirek Walton vormt hij al sinds jaren het duo Walton/van Duinen, dat naast veel eigen werk ook traditionele tango speelt.

Hij is een productief arrangeur van traditionele en moderne tango. De grote hoeveelheid orkestarrangementen die hij de afgelopen 20 jaar schreef, maakt hem wellicht de meest ervaren tango-arrangeur van Nederland en misschien zelfs van Europa.

Wil je zelf ook meespelen?
Ontdekken hoe de ziel van de tango te vangen op je instrument, thuiskomen in Buenos Aires, zingen over terugkeren naar je lief dat je veertig jaar geleden verliet: melancholie en een boel plezier, het kan allemaal samengaan.

Heb je zin gekregen om zelf Argentijnse tango te spelen in Tango Divergente? Dat kan: er is nog plek voor een ritmevaste gevorderde contrabas, violen en bandoneons.

Mail: tangodivergente@gmail.com
 

Bijdrage
Artikel

 


Binnenkort ook in het Torenlaan Theater:
De vechtkunst van het liefhebben

Meer over het Torenlaan Theater:
Torenlaan Theater

Volgende bericht:
Zo lang mogelijk van een huisdier genieten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.