De kern van Friedrich von Schiller

22 april 2023
tekst: Leonie Silkens
en Jantsje de Boer

Donderdagmiddag 11 mei houdt Ad van der Lee in het Torenlaan Theater een lezing over de Duitse dichter Friedrich von Schiller (1759 - 1805). De meesten van ons kennen de grootste dichter van de Duitse literatuur, Johann Wolfgang von Goethe. Zijn vriend, de dichter Friedrich von Schiller, is minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk. Schiller was niet alleen dichter, maar ook toneelschrijver, filosoof en historicus. Hij wordt ook wel de dichter van de vrijheid genoemd. Zijn beroemdste gedicht is ‘Ode an die Freude’, door Beethoven op muziek gezet en tot volkslied van de EU uitgegroeid. Volgens Schiller kan de mens alleen via schoonheid vrij worden.

De bezoeker wordt via deze presentatie meegevoerd naar de fascinerende perioden van de Duitse Sturm und Drang en Klassik. Ad van der Lee studeerde Duitse Taal-en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde in 1974 zijn doctoraal. Daarna was hij 39 jaar werkzaam in het Middelbaar Onderwijs en aan de Lerarenopleiding van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Eerder hield hij voor de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) lezingen over Heinrich Heine (2022), Rainer Maria Rilke (2021), Bertolt Brecht (2020), Liefde en dood in de middeleeuwen (2019), Kunst en poëzie rondom Wereldoorlog I (2018) en Johann Wolfgang von Goethe (2017).

eze lezing wordt door de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) in samenwerking met Literair Zeist georganiseerd. De middag vindt plaats in het Torenlaan Theater, Torenlaan 38 in Zeist. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Kosten: € 5,00. Aanmelden en betalen via iDeal: https://www.torenlaantheater.nl/evenement/de-kern-van-friedrich-schiller/. Geen internet? Alleen in dat geval Sms’t u uw aanmelding naar: 0653222857. U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat. Meer informatie: www.literairzeist.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Literair Zeist:
Literair Zeist

Binnenkort ook in het Torenlaan Theater:
Verhalen verbinden mensen

Volgende column:
Oranje tulpen op de Slotlaan

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.