Calidad

1 oktober 2016
tekst: Peter, foto’s: Kees Linnenbank

Lunchen in Zeist. Onze vaste recensent Peter gaat door de hele gemeente (inclusief Austerlitz en Den Dolder) op pad en beschrijft lunchadressen. Het is anders dan de vorige restaurantrubriek: het is nu geen wedstrijd. De recensie richt zich op het aangeklede broodje dan wel een kleine warme lunchhap. Na Het Plein in Austerlitz en De Azijnmakerij is Peter nu bij Calidad, samen met Zeistermagazine-columnist Fons Pennings, tevens centrummanager en ZZP’er.

De ambiance/omgeving
In dit pand aan de Eerste Hogeweg 5 zat jaren geleden lunchroom Panini, later een Chinees en daarna een Indonesisch restaurant. ‘Panini’ was eigenlijk ‘te goed’. Super lunchgerechten. Na de sluiting van Panini zijn op het rijtje aan de eerste Hogeweg andere lunchzaken gevestigd. Eerst een jaar of drie geleden Delifrance en vanaf april jl. Bagels & Beans. En dan zijn ook nog bijna aansluitend de ijssalon Venezia, de vishandel Vossole en de snackbar Eat & Joy om de hoek. Ook alle met terras. Eigenlijk zou je dit nu toch wel het ‘lunchcentrum’ van Zeist kunnen noemen.

Enkele maanden geleden was er opeens Calidad in het leegstaande pand tussen Bagels & Beans en  Venezia. Is dat niet teveel? Toch weet Calidad inmiddels ook al een schare liefhebbers te trekken. Het is een apart hoekje. Het is lekker weer deze woensdag eind september. Ik zit gezellig in de zon met Fons Pennings. We spreken over allerlei zaken als sport, centrum, werk en gezin.

Het is geen gezellig of knus plein, het is een gewoon breed trottoir met winkels/bouwsels uit de jaren ‘50 tot ’80. Het heeft van nature weinig uitstraling. Maar juist nu door die terrassen heeft het wel wat. Je loopt door een doorgang met aan beide zijden terrassen. Vaak kom ik er bekenden tegen. Je kunt hier niemand ontwijken, dan moet je oversteken. Een groet, een schouderklopje en soms wil ik aanschuiven, maar ik kan me meestal bedwingen.

Ontvangst en bediening
We schuiven buiten aan en al snel komt er de bediening. We bestellen wat te drinken en zoeken in de lunchkaart. De zaak binnen is ruim/rechthoekig  en ook buiten heb je ruimte om je heen. De ober, tevens eigenaar Mekdi Sakali heeft goed overzicht over binnen en buiten en is vriendelijk en attent en maakt graag een praatje.

Hoe smaakte het?
Fons bestelt een warme Panini met diverse vleeswaren, groente en mozzarella. Het blijkt mogelijk de panini op maat te krijgen ‘wat meer van dit en wat minder van dat’. Fons is er erg over te spreken  Ik neem een tonijnsalade. Een mooi volgelegd bord, zoals op de foto is te zien. Smaakte prima op deze warme nazomerdag. Een tonic en een verse jus d’orange vooraf en beiden een cappuccino met koekje na. De rekening? € 22,50. Niet duur.

Tips en tops
Het is een mooi lunchadres met een niet al te grote kaart. Naast de geijkte broodjes ook taarten en zoetigheden. De ober is perfect. Attent en vriendelijk. En de ligging is ook goed. Een mooi druk punt. Je hebt buiten uitzicht op alles en iedereen die van de Rotonde de Eerste Hogeweg in gaat.
Het is allemaal ook net iets goedkoper dan andere zaken in Zeist. Hoe kan dat? Misschien is de huurprijs wel wat lager na de eerdere zaken die vertrokken zijn.

Het enige verbeterpunt wat mij betreft is de kaart, er ontbreekt ‘iets warms’, een warme bol met geitenkaas en honing, broodje warm vlees of desnoods lamsham, hete kip en ketjap. Zeker in de winter kan dit een gemis zijn.

Meer informatie: www.calidadzeist.nl

 

Recensie: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.