Overslaan en naar de inhoud gaan

Livemuziek in kringloop De Markt

Marco Akanawa met gitaar in kringloopcentrum De Markt

Er zijn in Zeist drie kringloopwinkels. In kringloop De Markt is regelmatig live muziek te horen als Zeistenaar Marco Akamawa er optreedt. Wie is deze artiest en waarom treedt hij op in de kringloop? Maarten vroeg het hem.

14 december 2024
tekst en foto’s: Maarten Bos

Ik bezoek heel frequent de verschillende kringloopwinkels in Zeist. Er zijn drie grote: kringloop De Markt aan de Voorheuvel, de kringloop aan de Johannes Postlaan en kringloop Het Goede Doel aan de Dijnselburgerlaan. Die laatste winkel is voortgekomen uit de kerken en heeft bijvoorbeeld een grote collectie christelijke boeken. De kringloop aan de Johannes Postlaan is verbonden aan soortgelijke winkels in Driebergen en Doorn. En kringloop De Markt werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft ook een vestiging in De Bilt en heeft als extra attractie dikwijls live-optredens van de Zeister artiest Marco Akamawa.

Marco Akamawa
Kringloop De Markt bevindt zich in het centrum van ons dorp: het is gevestigd aan de Voorheuvel 48. Maar kringloop De Markt onderscheidt zich niet alleen door de aantrekkelijke locatie. Er gebeurt in deze winkel iets wat je niet overal aantreft: er zijn op geregelde tijden live-optredens in de zaak en wel door de ook internationaal bekende artiest Marco Akamawa. Ik vroeg me af: wie is deze muzikant, die ook veel in Spanje, Frankrijk en België optreedt en verblijft? Hoe is hij ertoe gekomen om juist in De Markt te gaan musiceren? Zorgt zijn optreden voor meer klandizie in deze kringloop? Ik vroeg het hem zelf. 

Marco: "Ik was vroeger getrouwd en heb één zoon. Mijn ouders wonen in Alicante in Spanje. Daar kom ik dan ook geregeld en dan treed ik daar op. Met het geld dat ik daarmee verdien betaal ik de tickets. Ik doe ook mantelzorg voor mijn vader en moeder". Zelf woont Marco in Zeist in dezelfde straat als waar kringloop De Markt zich bevindt. Marco: "Tien jaar geleden ben ik hier komen wonen. In het pand van De Markt was destijds de Aldi gevestigd en later een kunstgalerie. Ik zocht een ruimte om te oefenen. Die kon ik in de kunstgalerie krijgen. Vervolgens werd het oefenen tegelijk optreden. Toen in 2016 De Markt zich op deze locatie vestigde ben ik daar gaan spelen. Ik treed hier nu heel geregeld op, vaak in het weekend. Ik hoop dat sommige bezoekers speciaal voor mij komen. De eigenaar van De Markt zegt dat ik positieve energie meebreng. Dat vind ik natuurlijk leuk om te horen. Ik help ook soms mee in de winkel. Ik ben een groot fan van recyclen". 

Marco speelt gitaar en hij zingt. Hij zegt: "Vanaf mijn 6e had ik vioolles. Maar op mijn 14e werd dat gitaar omdat dat veel hipper was. Tot mijn 18e zat ik veel in bandjes. Soms traden we op voor veel publiek. Ik beoefen vele genres, bijvoorbeeld jazz, rock en blues. Ik speel covers maar juist ook veel eigen nummers. Ik heb 4 CD's uitgebracht".

"Na mijn 18e heb ik van alles gedaan. Ik ontwierp schoenen en werkte over de hele wereld. Ik heb onder meer jaren in Hong Kong, Brazilië, Portugal en Frankrijk gewoond. Een hele tijd ook in Parijs. In totaal heb ik 40 jaar in het buitenland gewoond. In Nederland heb ik ook op verschillende plekken verbleven. Geboren ben ik in Best in Brabant".

Marco vertelt verder: "Toen ik 50 werd, was het nodig te komen tot een bezinning. Ik schreef daartoe gedichten en ook een liedje, Moonlight, dat veel gespeeld werd in de VS en Duitsland. Toen ben ik verdergegaan op dat pad. Ik concentreerde me op de muziek en het schrijven van liedjes. Ik ging ook optreden, niet alleen in Zeist, maar dus ook in Spanje, Frankrijk en België. In België woont ook mijn zoon". 

Een opvallende zanger/gitarist in een markante winkel. Tenslotte: hoe komt de muzikant aan zijn bijzondere naam, Akamawa? Marco: "Ik vertelde al dat ik veel van recyclen hou. Ik had een eigen merk: Mawa. Mawa betekent: Met Afval Wat Anders. Maar ik had het gebruik van die naam afgestaan en toen ik artiest werd schreef ik, met een knipoog, Aka (Also known As) Mawa. Samen dus Akamawa". 

Kringloop De Markt
Ik bezoek De Markt graag. Vaak ook op zondagmiddag als de winkel vanaf 13 uur als enige kringloopwinkel in Zeist geopend is. Talloze malen heb ik juist dan Marco horen spelen. Vaak reken ik af bij Alie of Annel. Ik maak ook, als er de kans toe is, een praatje met vrijwilliger Janine, die uit Drenthe afkomstig is. Alie is geboren en getogen in Zeist en werkt al tientallen jaren als vrijwilliger in verschillende kringloopwinkels. Ik ken haar al lang. Kortgeleden heeft Alie een - mijns inziens terechte - koninklijke onderscheiding gekregen voor al haar werk. Maar ik ga daar niet verder op in want ze vindt alle aandacht die vervolgens voor haar persoon loskwam niet altijd fijn. Toen ik haar eens wilde interviewen wees zij dit af omdat ze "niet op de voorgrond hoeft te staan". Maar mensen als Alie, Annel en Janine geven de kringloopwinkels wel meer kleur. Daarom toch nog enige aandacht voor hen in dit stukje. 

Vrijwilligerswerk
Ik werk nu bijna 18 jaar voor het leer- en ontwikkelbedrijf Biga Groep in Zeist. Ik ben in oktober van dit jaar 64 geworden en dat betekent dat ik over 3 jaar, in januari 2028, met pensioen ga. Te veel thuiszitten lijkt me niks en nu al heb ik het plan opgevat enkele dagdelen per week vrijwillig te gaan werken in een Zeister kringloopwinkel. Bij voorkeur ga ik dat doen bij De Markt. Ik ben er vaste klant en ik ken de meeste medewerkers al. Maar wat graag word ik medewerker boeken. We zullen zien. Het is een wens, maar of het ook gaat gebeuren? De tijd zal het leren. Wat de leidinggevende en de medewerkers van De Markt betreft ben ik in elk geval welkom. Dat vind ik leuk. 
 

Bijdrage

 


Maarten schreef eerder: 
Prachtig optreden Toonkunstkoor


Meer over kringloopwinkels: 
Kringloop De Ketel

Khaled (19) in werktenue van de Biga Groep


Volgende artikel: 
Werkend integreren bij Biga Groep

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.