Verkoopt pensioenfonds aandelen Shell?

30 maart 2022
tekst: Steven Spaargaren; foto: Carolien Paasman  

Pensioenfonds Zorg en Welzijn stopt de komende twee jaar met beleggen in ondernemingen in de fossiele energie. Men wil op een bedrijf als Shell druk uitoefenen om over te stappen naar duurzame brandstoffen. Dat heeft te maken met de protesten zowel binnen als buiten het bedrijf. Gaat het pensioenfonds de aandelen Shell binnenkort verkopen?

Als we de lokale en regionale media volgen, is er heel wat aan de hand. Actievoeders hebben het hoofdkantoor aan de Noordweg in Zeist bezet en een aantal keren een demonstratie gehouden bij het Shell station aan de Utrechtseweg. Ze horen bij de samenwerkingsvorm tussen Christian Climate Action Nederland en Extinction Rebellion. Het gaat bij de demonstraties in Zeist om een huisarts, een psychiater, een predikant: vijftien man hooguit. Allemaal mensen die een pensioen opbouwen bij het  Pensioenfonds. Zij willen niet dat hun geld wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen.

Ik ben deelnemer van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) sinds mijn eerste baan bij Humanitas. Als gewestelijk en landelijk functionaris hield ik mij bezig met maatschappelijk activeringswerk. Sinds ik met pensioen ben, ontvang ik het kwartaalmagazine Eigentijd. In het net verschenen maart nummer lees ik in het Voorwoord twee ontwikkelingen, te weten de coronacrisis en het nieuwe pensioenstelsel. In het nummer onder meer een reportage met Ózcan Akyol en andere deelnemers van het pensioenfonds. Geen woord over de actievoerders.

Het beleid van het pensioenfonds komt alleen indirect aan de orde. Hoe duurzaam is het pensioenfonds nu eigenlijk echt? Joanne Kellermann geeft als bestuursvoorzitter van PFZW antwoord aan Evelien Hein-Nijhuis (67) uit Enschede: “PFZW is al meer dan twintig jaar bezig met duurzaam beleggen. Daarmee was ons pensioenfonds koploper”. En tot slot een citaat: ”We voelen absoluut het grote belang en hebben ons verbonden aan het Klimaatakkoord van Parijs. In 2050 moet onze aarde klimaatneutraal zijn en dat geldt dus óók voor onze beleggingsportefeuille.”
In 2050 zijn we bijna een generatie verder…….

Het pensioenfonds PFZW wil in de toekomst alleen nog klimaatneutraal  beleggen. Om dat doel te bereiken, gaat men druk uitoefenen op bedrijven als Shell om snel over te stappen naar duurzame brandstoffen. Ik lees op pagina 15 van Eigentijd: ”In 2024 willen we alleen nog beleggen in fossiele energiebedrijven die bijdragen aan de beperking van de opwarming van de aarde. Als die bedrijven dan geen plan hebben om voldoende ‘schoon’ te worden, dan verkopen we de aandelen.” 

Het Pensioenfonds Zorg & Welzijn behoort tot de tien grootste pensioenfondsen in de wereld. Het pensioenfonds belegt miljarden in de grootste bedreiging voor de gezondheid wereldwijd. De actievoerders vinden dat die 2,4 miljard aan fossiele beleggingen moet stoppen. De klimaatcrisis wordt mede veroorzaakt door dit soort grote instellingen als pensioenfondsen. 

De investeringen in alternatieve bronnen zoals wind en zon en waterstof worden steeds belangrijker.
De plannen van de Nederlandse regering om de windparken op zee te verdubbelen, zijn een indicatie. Mijn pensioenfonds zou daar beter in kunnen investeren. Het zou mij niet verbazen als het Pensioenfonds PFZW de aandelen Shell binnenkort gaat verkopen. Een kwestie van vallen en weer opstaan. We moeten veerkracht tonen.
 

Bijdrage: 

 


Steven schreef eerder:
Leiderschap, op zoek maar essentie

Meer over duurzaamheid:
Samen Duurzaam Zeist

Volgende bijdrage:
Viering 200e geboortejaar Multatuli

 

Reacties

Ik wou ook meedemonstreren, maar hoorde het steeds pas achteraf.
We zijn dus niet goed georganiseerd.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.