Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgt Nieuw Beerschoten de Kerckeboschflat?

21 april 2022

21 april 2022
tekst: Steven Spaargaren; foto’s: Ronald Camstra

De Kerckeboschflat wordt aardgasvrij. Na de renovatie is er bijna geen verwarming meer nodig. Door een innovatieve techniek wordt een schil gelegd rond het gebouw uit 1961. De bewoners maken zich nooit meer zorgen over een stijgende gasrekening. Subsidies van diverse instanties zijn een belangrijke voorwaarde om dit te realiseren. Gaat Nieuw Beerschoten het goede voorbeeld van de Kerckeboschflat volgen?

Het is allemaal te lezen in het artikel van 1 oktober 2021 van www.provincie-utrecht.nl. In het tv-programma Nieuwsuur van 2 april 2022 is het eerste onderdeel geheel gewijd aan de vernieuwing van de flat. Het blijkt dat de minister van financiën Sigrid Kaag daar indertijd gewoond heeft!

Volgens het artikel begon het gesprek over een aardgasvrije toekomst in 2017. De uitvoering is nu in volle gang. De schil blijkt een Nederlandse uitvinding te zijn. Na de verbouwing zijn de appartementen aardgasvrij. Dit wordt bereikt door mechanische ventilatie in combinatie met een systeem om de warmte uit de lucht te halen. De verwachting is dat daarmee de flat meestal voldoende wordt verwarmd. Op het vernieuwde dak liggen 390 zonnepanelen. Warm water wordt geregeld via elektrische boilers en koken gaat via inductiekookplaten.  

Draagvlak is belangrijk bij zo’n verbouwing. Art Herweijer zegt als voorzitter van het VvE-bestuur: “Wij
hebben energie-advies gevraagd bij VvE Belang en een energieadviesbureau. Enkele van de eigenaren en het bestuur hebben daarna, in 2020, het voortouw genomen voor een concreet plan.” Uiteindelijk heeft 93 procent ingestemd met die vernieuwing. Die steun was ruimschoots genoeg om het plan door te laten gaan.

De appartementen zijn eigendom van particuliere eigenaren. De bewoners genieten van drie voordelen. Allereest worden zij aardgasvrij. Ook zal het wooncomfort in de flat verbeteren: zowel qua warmte, geluid als uitstraling van de flat. Tot slot wordt het groot onderhoud van daken, gevels en installaties meegenomen. Door de wijze van bouwen is de overlast beperkt gebleven voor de bewoners. 

De vereniging van eigenaren heeft een lening afgesloten bij het Warmtefonds. Voor rente en aflossing betalen de eigenaren per maand ongeveer 80 euro meer dan nu. De eigenaren hebben een innovatiesubsidie gekregen van de gemeente Zeist (229.000 euro) en de provincie Utrecht (162.500 euro).

De vernieuwing van de Kerckeboschflat is een inspiratiebron voor Nieuw Beerschoten. Bijna vijf jaar woon ik nu in Nieuw Beerschoten. Op een feestelijke opening van het terras op 9 april jl. sprak ik een bestuurslid van Nieuw Beerschoten. Ze nemen deel aan het overleg van negen appartementen-complexen in Zeist. Ze hebben 45.000 euro voor onderzoek gekregen van gemeente Zeist. Er wordt in ieder complex onderzoek gedaan naar verduurzaming van die gebouwen. Het begin is er. De contacten zijn gelegd. 
Goed voorbeeld doet goed volgen!
 

Bijdrage

 


Steven schreef eerder:
Verkoopt pensioenfonds aandelen Shell?

Meer over Kerckebosch:
Sophialaan

Volgende bijdrage:
Renovatie On Site woningen Griffensteijn

 

Rutger van den… (lezer)

Zelf woon ik tegenover dit flatgebouw en ben blij dat ze het duurzaam maken. Chapeau voor Woongoed Zeist en ook flat aan de Margrietlaan zijn mooi geworden.

23 april 2022 Permalink
Art Herweijer (lezer)

Als antwoord op door Rutger van den… (lezer)

De vorige schrijver, Rutger van den ...., geeft een Chapeau weg aan Woongoed Zeist voor het duurzaam maken van de Kerckeboschflat. Dit is wel aardig doch de eigenaar van de Kerckeboschflat is de Vereniging van Eigenaren Kerckebosch. Zij hebben zelf het initiatief genomen om te verduurzamen.

7 juni 2022 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.