Oost west Zeist best

1 januari 2018
tekst en foto’s: Patrick Sebel

Een greep uit het assortiment van de nieuwe Kramer & van Doorn boekhandel: drie boeken over Ikigai, titels als “Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor hebt”, en “Vaarwel spullen: minder bezit, meer geluk” over Japans minimalisme. Met al deze Oosterse wijsheden waan ik me meer in een boekhandel in de zusterstad Yamada in Japan dan in Zeist. Er is duidelijk vraag naar en het verkoopt goed.

De Kramer & van Doorn uitlopend, struikel ik bijna over de renovatiewerkzaamheden van de Slotlaan. Het centrum van Zeist vernieuwt! Geïnspireerd door de Oosterse wijsheden mijmer ik over verandering. Met de tegeltjeswijsheid “Vroeger was alles beter” kunnen we niet heel veel in het huidige nu. Natuurlijk, een paar jaar geleden was het aanbod in het centrum van Zeist een stuk breder. De Free record shop, de V&D, elektronicazaak Klein, de Kijkshop: helaas het is niet meer. Maar zoals altijd: tijden veranderen. We vinden het allemaal heerlijk om thuis te winkelen bij bol.com en dat heeft zijn weerslag op het straatbeeld als we ons beeldscherm weer neerklappen en in de echte wereld belanden. 

In Zeist zien we de Oosterse wijsheden niet alleen op papier maar ook in praktijk gebracht. De leegte van de verlaten winkels herbergt potentie. De boekhandel achter mij is hier het levende bewijs van. Na bijna 25 jaar op de 1e Hogeweg vertoefd te hebben, is deze nu gevestigd in een groot, licht pand: een prachtige winkel, zoals ze het zelf terecht zeggen. Maar ook de uitbreiding van de C’est Bon en de vele lunch- en koffiezaakjes laat zien dat Zeist zeker meer dan levend is. De gemeente heeft dat ook begrepen met de grootschalige renovatie van de Slotlaan en het Emmaplein. 

Aangekomen op dat Emmaplein, kijk ik vol verbazing naar de bomen voor de Albert Heijn: nooit geweten dat die mooie Japanse tempelbomen ook in Zeist te vinden waren? Voor iets bijzonders hoef je soms niet heel de wereld rond te reizen. Maar ja, niet alles uit Japan is positief: wat stinken die ginkgo vruchten als ze in de herfst liggen te rotten op de grond. Maar zoals met wel meer in het leven: de eerste indruk is niet altijd de goede. Binnenin deze stinkende vrucht is de ginkgo noot te vinden waaraan verschillende geneeskundige krachten worden toegewezen. Niet slecht voor zo'n stinkende vrucht op de grond in het centrum van Zeist.

Mijn maag begint ondertussen te rommelen en ik besluit een absolute heerlijkheid uit Japan te kopen: Sushi. Mijn lievelingseten! Altijd smullen, waar je het ook koopt en dat kan op verrassend veel plekken in Zeist. Toegegeven, voor de lekkerste sushi moet je toch echt naar Japan.

Ik vervolg mijn route naar nog stukje Japan in Zeist. Op de Wilhelminalaan, boven in Villa Silva huist de zendo van Bettina Zevenbergen van Zen.nl. Zendo? In gewoon Nederlands een meditatieruimte. De ruimte is op zijn Japans strak ingericht om juist even geen afleiding te hebben van alle impulsen die de hele dag om onze aandacht schreeuwen. Even tijd om de aandacht naar binnen te richten. Zenmeditatie is voor mij te vergelijken met mentale fitness. Niet alleen het lichaam maar ook de hersenen soepel houden. Soepel voor alle veranderingen die om ons heen gebeuren. Niet verstarren in het verleden maar vol vertrouwen open staan voor de toekomst en de nieuwe mogelijkheden die zich aanbieden. Inderdaad, precies zoals in Zeist nu gebeurt.

Interesse om dit stukje Japan verder te verkennen? Doe mee op 30 januari aan de gratis workshop Zenmeditatie of op 6 februari aan de 6 weekse kenningsmakingsles. Voor meer info: zen.nl/zeist

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.