500 O’mama’s

1 mei 2018
tekst en foto’s: Lorraine van Kolfschoten

In geen geval had ik kunnen dromen dat het online platform dat ik nog geen ¾ jaar geleden startte zo’n succes zou worden. O’mama’s; een online ontmoetingsplek voor oma’s en mama’s uit Zeist en de directe omgeving. Al eerder las ik artikelen over moeders die zich eenzaam voelden. Eenzaam omdat het moederschap nu eenmaal structuren met zich mee brengt waar de eens zo spontane en flexibele vrouw die zij eerst was nog geen invulling aan weet te geven. Zelf heb ik het ook ervaren. Als nieuwe moeder wil je het goed doen. Want goed opvoeden dat is de standaard. En toch doen we allemaal maar wat, en hopen we ondertussen dat we het geweldig doen. Moeders en vrouwen die door het opvoeden minder aan zichzelf en hun sociale contacten toekomen en dus zelfs blijken te vereenzamen. Zo ontstond mijn idee voor O’mama’s. Een online platform dat veilig vanuit huis te bereiken is. De naam O’mama’s is trouwens bedacht door mijn jongste dochter. Zij kon maar niet onthouden dat mijn moeder haar oma was. Ze kon mama wel uitspreken en noemde oma constant oomama.

Ik ben gestart met de Facebookpagina begin augustus vorig jaar. Binnen afzienbare tijd hadden er veel moeders zich aangemeld zowel uit Zeist maar ook uit andere plaatsen. Op 26 augustus 2017 vierde ik mijn eerste O’mama’s mijlpaal met 100 Facebookleden. Al gauw ontmoette ik Carolien Broekhof. Ook online trouwens want in het echt hadden we elkaar nog nooit gezien. Zij bood aan om O’mama’s ook offline leven in te blazen door koffieochtenden te organiseren. Gratis en met een leuke plek voor kinderen om te spelen. Ik besloot hier gebruik van te maken én haar direct uit te nodigen om deel uit te maken van mijn team. Carolien is in 2017 nieuwe moeder geworden en het idee van O’mama’s sprak haar direct aan. En zo werd Carolien moderator van de Facebookpagina. Zij start ieder weekend een topic om O’mama’s elkaar te laten informeren over leuke kinderactiviteiten in de omgeving. Vorig jaar november was ons allereerste grote evenement. Een zeer geslaagd sinterklaasfeest met een pietendiploma spelochtend. Uiteraard een bezoek van Sinterklaas en zijn pieten. En afsluitend een echte pietendisco met muziek van DJ Opa Henny. Ook konden ze een ritje op pony Marley maken en was er voor elk kind, mama en oma een cadeautje. De kinderen kregen bovendien allemaal een pietendiploma. Grotendeels werd het feest betaald door sponsoren uit Zeist.

Langzaam maar zeker ontstonden er ook offline ontmoetingen tussen moeders.

Tot onze vreugde mochten we meedoen met de lichtjestocht door het centrum van Zeist. Heel veel voorbereiding, maar wat was het leuk. Meters lichtslang, honderden glowsticks, heel veel ledlampjes zijn er verwerkt. We hebben ons ontzettend vermaakt. Blij verrast waren we toen we de 1ste prijs in ontvangst namen voor “Beste loopgroep” van de optocht. Alle kinderen kregen ook nog eens een medaille.

3 enthousiaste moeders die mee hadden gedaan met de lichtjesoptocht gaven aan zich vaker in te willen zetten voor gave O’mama’s evenementen. Chantal den Uyl, Suzanne Hofstede en Alma Wilts hebben net als ik de O’mama’s spirit! En zo ontstond er een heus evenement team.

Met Pasen hebben we een gratis paasspeurtocht in het centrum van Zeist georganiseerd. De laatste week van maart konden kinderen met mama's en oma's gratis speuren in het centrum. Bij maar liefst 21 deelnemende winkels in het centrum van Zeist waren O’mama’s paaseieren verstopt. In elke winkel kon je 1 ei vinden met daarop een letter. Deze letters vormden een zin en door deze in te sturen werden er prachtige prijzen gewonnen.

Op tweede paasdag regelde ik dat kinderen met korting naar Jungle Gemz konden gaan. De kracht van O’mama’s is dan ook dat het toegankelijk is voor iedereen. Jong, oud, grote of kleine beurs.

De O’mama’s koffieochtenden staan maandelijks op de agenda gepland en voor Pinksteren op 20 mei a.s. hebben we een pinksterdisco picknick gepland.

En zo kwam het dat we onlangs de 500 leden bereikten op de Facebookpagina. Esther Kant was de gelukkige! Zij ontving afgelopen week, tijdens de Koffiebijeenkomst een kleinigheidje. Er was taart, ik hield een korte speech en er waren bloemen voor mij namens mijn team. Omdat ze trots zijn op wat ik doe. O’mama’s verbindt! En daar ben ik ontzettend trots op.

Ik en mijn team zullen ons aankomende jaren in blijven zetten voor nog veel meer leuke en gezellige bijeenkomsten en evenementen. In de toekomst zou ik graag, zowel de koffiebijeenkomst als de evenementen, vanuit een eigen locatie gaan doen. Wie weet wat de toekomst brengt.

Volg ons daarom via Facebook: O’mama’s of via www.omamas.nl om al onze geplande evenementen te zien!

 

Foto boven: Esther Kant, o'mama's 500ste lid wordt in het zonnetje gezet.
Tweede foto: 1ste prijs loopgroep lichtjestocht Zeist.
Derde foto: Sinterklaasfeest 2017

 

Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.