Kamp van Zeist

1 november 2015
tekst: Steven Spaargaren, foto: Kees Linnenbank

We worden overspoeld met berichten over vluchtelingen in de media. Mensen zijn overal op de vlucht. Het raakt ook Zeist. Het college van B&W heeft op 22 september besloten om het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te honoreren. Er ontstond onrust in Soest(erberg) en er vonden gesprekken plaats. Inmiddels is er overeenstemming tussen Zeist en Soest en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Er worden in fases maximaal 650 vluchtelingen opgevangen. Dat is op 6 oktober door de raad van Zeist met brede steun overgenomen. 

In Zeist kennen we sinds eind 2013 een asielzoekerscentrum (AZC) aan de rand van Zeist. Het ligt vlak onder Soesterberg. Het is een regulier centrum met zo’n 400 inwoners, bestaande uit alleenstaande mannen en een groep van ongeveer 40 gezinnen. Daar worden muzieklessen gegeven aan kinderen door docenten van Stichting de Vrolijkheid. Het AZC ligt bij de Kampweg aan de rand van Zeist. 
Daarnaast komt er nu een nieuw AZC bij dat over enkele weken klaar is: twee hallen van het voormalige Militair Luchtvaartmuseum op het terrein van Kamp van Zeist. Gericht op maximaal 650 vluchtelingen.

Ik was bij de inloopbijeenkomst over de noodopvang van vluchtelingen op 14 oktober in het Officierscasino in Soesterberg. Er waren een paar honderd mensen uit de omgeving. Janet Helder (bestuurslid van het COA), Koos Janssen (burgemeester van Zeist) en Rob Metz (burgemeester van Soest) gaven een presentatie. Veel ingehouden en opgekropte woede bij Soesterbergers over het besluit van gemeente Zeist over het aanwijzen van een AZC tegen Soesterberg aan, ver van Zeist. Maar wat bleek? De  meerderheid van de aanwezigen was uiteindelijk wel constructief  in het zoeken naar manieren om mogelijke overlast tegen te gaan en de vluchtelingen te helpen. Het COA gaat zorgen voor een busverbinding tussen Kamp Zeist en Zeist resp. Amersfoort. 

Ik hoop dat er nu een dialoog echt op gang komt. Onbekend maakt onbemind. Mogelijk kan een Open dag van Kamp van Zeist helpen. Voor alle mensen in de omgeving. De weg openen voor mensen in nood. Laten we die vluchtelingen verwelkomen en ze niet het land uit jagen. Kamp van Zeist wordt dan een baken van hoop.

 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.