Overslaan en naar de inhoud gaan

Troosteloosheid in Kerckebosch

26 maart 2023

26 maart 2023
tekst en foto: Arend Postma

Terwijl mijn vriendin in de winkel van Bakker Brandsma de boodschappen doet, sta ik onder een overkapping te schuilen. De hond naast mij is aan een bank vastgebonden en we kijken allebei gelaten naar de zeer onaangename en ijskoude regen die het Plein geselt, het Plein dat door een snel om zich heen grijpende leegstand aan het verloederen is. Het doet pijn te zien hoe dit verval zich recht voor mijn ogen afspeelt.

Ik maak dankbaar van de gelegenheid gebruik er een foto van te maken, want deze mistroostigheid roept een hartverwarmend melancholisch gevoel op van blues met een absoluut verlangen te zwelgen in drank en zelfmedelijden.

Deze leegstand komt natuurlijk niet alleen door corona, de energieprijs of omdat de mensen de hand op de knip houden. En het sprookje dat de markt alle problemen oplost geloof ik allang niet meer.

De honderd procent eigenaar en exploitant van het winkelcentrum kan het maken en kan het breken. Soms is het uit bedrijfseconomisch oogpunt voor de eigenaar aantrekkelijker een pand leeg te laten staan en te laten verloederen dan voor een lagere prijs te verhuren, en dat gebeurt hier dan ook. Collega-winkeliers worden in de verloedering meegesleurd en de samenleving heeft het nakijken.

De afgelopen periode heeft schrijnend duidelijk gemaakt hoe er bewust richting afgrond gemanoeuvreerd wordt. Want na het vertrek van de podotherapie en Geur & Fleur kwam daar afgelopen november visspecialiteiten De Heerlijkheid bij. Zie daar: drie lege panden op een rij en in de loop van dit jaar gaat ook Bakker Brands de deuren sluiten.  

Bij Bonhof Bloemen is de pui, die een aantal maanden geleden door een auto geramd werd, tot op de dag van vandaag nog steeds niet door de eigenaar van het winkelcentrum hersteld, en dat benadrukt daarmee alleen maar het proces van verloedering.

Uit pure balorigheid ga ik mij maar met het weer bemoeien. Vroeger was er geen weertype te bedenken dat ook maar een minimale deuk in mijn humeur kon slaan. Als Fries voelde ik mij zelfs een beetje onaantastbaar en dat uitte zich dan weer in enigszins stoer gedrag, maar het is nooit een Wim Hof (Iceman) of Arie Boomsma geworden.

Wel, omdat je vroeger nog echte winters had, veel ‘over één nacht ijs’. Daardoor begon ik de natuurkundige wetten te tarten en kreeg het gevoel dat ik zelfs over water kon lopen. De praktijk heeft mij daar voldoende voor gestraft, en met een beetje verdringing raak je zo’n gevoel op een gegeven moment wel kwijt - een Fries is ook maar een mens.

Dan zie ik in de verte Peter Timofeeff (voormalig meteoroloog en tv-persoonlijkheid) lopen en denk: Zal ik hem vragen hoelang dit natuurgeweld nog gaat duren, zodat hij mij enig perspectief bieden kan? Dan realiseer ik mij dat hij alweer de nodige jaren van het scherm is en dus niet meer over de benodigde data beschikt. Daarom doe ik het maar met de ijzersterke tegeltjeswijsheid: ‘Na regen komt zonneschijn!’

De volgende keer: De Clomp

Bijdrage

 


Arend schreef eerder:
Ontspullen

Meer over Kerckebosch:
Kerckebosch wint prijs voor gebiedstransformatie

Volgende bericht:
De zeven vinkjes

 

Jelle Schottel… (lezer)

Logisch, inkopen worden steeds meer online gedaan.
Dus komen er minder winkels.
Verandering zonder klagen is niet het sterkste punt van de gewoontedieren die het zelf veroorzaken.
Verloedering is gewoon verandering waar nog niet creatief mee omgegaan is. Even geduld.
En misschien komt er wel een regeling dat de stinkdieselbusjes van de pakketbezorgers maar 1x/d mogen langskomen.
Of worden de gratis retouren afgeschaft. Dan kun je beter gaan passen in de winkel.

27 maart 2023 Permalink
Jan (lezer)

Als antwoord op door Jelle Schottel… (lezer)

Oh dus het is prima dat die winkels dichtgaan omdat je nu alles via internet kunt kopen.
Probeer dan eens een vers harinkje of een vers broodje of gevulde koek per internet te bestellen ! De verloedering heeft ook in hey centrum van Zeist toegeslagen en niet alleen in het kerckebosch. Slotlaan, Steijnlaan, Voorheuvel, Hogeweg, Passage......OVERAL is de ziel eruit en is het één trieste bedoening geworden. Maar ja er zullen er altijd zijn die dat vooruitgang noemen.

29 maart 2023 Permalink
Ronald de Jong (lezer)

Deze trieste ontwikkeling, noem het maar een neerwaartse spiraal, is voor mij als bewoner van Zeist-West heel herkenbaar. Dit doet mij denken aan het oude wijkwinkelcentrum De Clomp, van alweer een aantal jaren geleden. ook dit wijkwinkelcentrum was aan het verloederen en er was leegstand. Na winkelsluiting was het hier zeer onprettig om te vertoeven of zelfs maar door heen te lopen. Waarom zou je ? De sfeer, met name het ontbreken van woningen, de rolluiken, de totale afwezigheid van mensen gaf mij een unheimisch gevoel. Gelukkig is het tij gekeerd en heeft de gemeente in goede samenwerking met de eigenaar een geheel nieuw wijkwinkelcentrum ontwikkelt. Ruim van opzet, voldoende winkelaanbod, maar liefs drie supermarkten (dus er valt wat te kiezen) voldoende parkeerplaatsen en stallingsplaatsen voor fietsen, goede aan- en afvoerroutes, voldoende openbare verlichting en groen. En dat zou ik dat de bewoners van Kerckbosch ook heel graag gunnen. Wellicht iets kleiner van opzet vanwege de wat beperkte ruimte, maar kansrijker dan nu het geval is. Dus gemeente én eigenaar ga in gesprek en maak er iets moois van. Dat is immers met de nieuwe aangrenzende nieuwbouwwijk toch óók gelukt. De bewoners van Kerckbosch verdienen dit !

2 april 2023 Permalink
Tetske (lezer)

Wat ook niet werkt voor de klandizie op het plein is de viskraam die geregeld op een steenworp afstand van de viswinkel staat. Daarnaast de prijzen in diverse winkels en het verdwijnen van biologische groenten waarvoor ik vaak naar het plein ging. Leegloop is meestal niet onlogisch.

2 april 2023 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.