Overslaan en naar de inhoud gaan

Handjehelpen: "Fijn om uit je eigen bubbel te komen"

23 december 2023

23 december 2023
tekst en foto’s: Marieke Wiersma

Hansje Meursing (92) en Gera Lieffijn (29) uit Zeist zijn sinds een jaar maatjes via Handjehelpen. Gera bezoekt Hansje om de week. Onder het genot van een flinke pot thee voeren ze de meest diepgaande gesprekken. Maar er wordt ook veel gelachen! Daarnaast helpt Gera Hansje met opruimklussen in huis. Ondanks het leeftijdsverschil hebben de dames een goede klik en genieten ze van elkaars gezelschap. Gera: “Vrijwilligerswerk als maatje helpt je om uit je eigen bubbel uit te komen. Ik vind het echt verrijkend.”

Hansje heeft een interessant leven achter de rug. Ze studeerde aan de kunstacademie en werkte jarenlang met gehandicapte kinderen en als creatief therapeut. Met haar 92 jaar is Hansje al behoorlijk op leeftijd, maar ze woont nog steeds zelfstandig. Hoewel dat haar best goed afgaat, kan ze wel wat hulp en gezelschap gebruiken. Zo kwam ze terecht bij Handjehelpen.

Iets betekenen voor een ander
Hansje is gekoppeld aan Gera (29) uit Zeist. Gera start binnenkort met een nieuwe baan als gezinscoach bij het Leger des Heils, maar maakt naast haar werk graag wat tijd voor vrijwilligerswerk. Gera: “Ik vind het belangrijk om iets over te hebben voor iemand anders, zonder bijbedoelingen. Ik kwam een jaar geleden in Zeist wonen en kende hier toen nog niemand. Ik hoorde dat mijn huisgenoot vrijwilligerswerk als maatje deed. Dat leek me ook leuk.”

Diepgaande gesprekken
Hansje en Gera hebben een goede klik en genieten van de gesprekken met elkaar. Hansje vertelt: “We zijn beide spiritueel ingesteld, maar op een andere manier. Het is voor mij interessant om met Gera over haar overtuigingen te praten. Dan hoor ik dingen die ik nog nooit in mijn leven op die manier gehoord heb. Want iedereen leeft in zijn eigen bubbel. Ik heb een antroposofische denkwijze en veel van mijn contacten zijn ook antroposofen. Gera vult aan: “En ik heb juist veel christelijke vrienden. Dat is echt een andere wereld. We kunnen daar goed over praten en leren veel van elkaar.” Hansje lacht: “Jij noemt het bidden en ik noem het mediteren. We zijn anders, maar ook weer niet.”

Opruimen
Met al die diepgaande gesprekken, vergeet Hansje wel eens dat Gera ook komt om haar te helpen met opruimen. Hansje zegt lachend tegen Gera: “Jij bent degene die me altijd herinnert dat het om opruimen gaat, haha! Vaak wel pas na een uur kletsen!” Door de jaren heen heeft Hansje veel spullen verzameld, waardoor het voor haar lastig is om haar huis ordelijk te houden. Hansje vertelt: “Ik had echt een prachtig huisje, maar na verloop van tijd begint het toch een rare boel te worden. Daar heb ik gewoon hulp bij nodig. Eens in de veertien dagen is eigenlijk niet genoeg, maar het is al wat. De vorige keer hebben we bijvoorbeeld al mijn kranten en tijdschriften uitgezocht. Dat lijkt iets kleins, maar is voor mij al heel wat!” Gera vertelt: “Ik vraag Hansje meestal gewoon wat er nodig is. Ik wil ook niet het hele huis overnemen en dingen doen waar ze geen behoefte aan heeft, dus het gaat altijd in overleg.”

Boswandeling
Hansje geniet enorm van de natuur. Dit zie je duidelijk terug in haar huis, dat gevuld is met een bonte verzameling van gedroogde bladeren en bloemen. Zo nu en dan gaan Hansje en Gera samen naar buiten voor een boswandeling. Hansje vertelt: “Dat is heel leuk. Ik loop in mijn eentje vaak hetzelfde blokje, maar als je samen met iemand loopt, zie je ineens weer hele andere dingen.” Ook voor Gera zijn de boswandelingen bijzonder: “Ik ben natuurlijk een stuk jonger, dus ik ben gewend om met flinke passen door het bos te lopen. Hansje doet dat veel rustiger en gaat regelmatig even ergens stilstaan om alles goed te bekijken. Ik leer van haar om even stil te staan en echt te genieten.”

Verrijkend
Het contact betekent voor zowel Hansje als Gera veel. Hansje vertelt: “Ik geniet er zo van om zo’n prachtig jong mensje in mijn omgeving te hebben! Op het eind van je leven zit je vast in je eigen bubbel. Omdat ik niet meer werk wordt mijn horizon kleiner. Dat kan een beetje stijf en verhardend werken. Dan is het ontzettend fijn als er zo’n fris element binnenkomt.” Gera: “Ik vind het contact met Hansje erg verrijkend. Hansje heeft unieke opvattingen en denkt goed over dingen na. Dat daagt mij ook weer uit om niet alles voor zoete koek aan te nemen. Los daarvan is het ook gewoon heel gezellig. Even niet nadenken, maar gewoon hier zijn. Dat vind ik leuk aan de oudere generatie: je hebt geen afleiding van mobiele telefoons en maakt echt even contact met elkaar.”

Gewoon proberen
Twijfel je nog over vrijwilligerswerk? Dan heeft Gera de volgende boodschap: “Kijk naar je talenten en je interesses. Er is altijd wel vrijwilligerswerk dat bij je past. Probeer het gewoon! Het is een unieke ervaring.”

Help je ook een handje?
Zet jij je ook in voor een dorpsgenoot? Kijk op www.handjehelpen.nl voor meer informatie en alle openstaande hulpvragen in Zeist. Of neem contact op met Esther Luijk: eluijk@handjehelpen.nl en 06 51 65 86 58. Als vrijwilliger bij Handjehelpen kun je kiezen uit verschillende hulpvragen. Je inzet is structureel, maar je bepaalt zelf je agenda.

Over Handjehelpen
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen ondersteunen kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Wij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. We zorgen voor de juiste match tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair en begeleiden waar nodig. Voor onze hulp is geen indicatie nodig en er zijn geen wachtlijsten. Handjehelpen bestaat bijna 45 jaar en is actief in zeventien gemeenten in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Zie ook: www.handjehelpen.nl

Financiering
Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen koppelt kinderen en volwassenen met een beperking of (psychische) kwetsbaarheid aan dorpsgenoten die wel wat steun kunnen bieden. De organisatie is al jaren actief in Zeist en koppelde al honderden mooie maatjes. Dat is maatwerk en kost tijd, aandacht en geld. Los van vrijwilligers is er dus financiering nodig. Zeker in Zeist, waar de hulpvragen de afgelopen jaren flink toenamen. Handjehelpen is daarom dankbaar voor de extra steun die ze in 2022 en 2023 ontving van Stimuleringsfonds voor Zorg en Welzijn (SOZW). Zo konden meer mooie koppelingen tussen hulpvragers en vrijwilligers worden gemaakt.

Regiomanager Julia Muller vertelt: “Handjehelpen gaat voor de optimale match tussen hulpvrager en vrijwilliger. Dat is maatwerk, waar onze regiocoördinatoren zich elke dag hard voor maken. We luisteren goed naar de behoeften en wensen aan beide kanten en begeleiden de koppeling actief. Zo hebben we al veel mooie maatjes bij elkaar gebracht. Een succesvolle werkwijze, die tijd en geld kost natuurlijk.

De Gemeente Zeist steunt ons jaarlijks met de financiering, maar de laatste jaren zien we dat het aantal hulpvragen in Zeist stijgt. Steeds meer mensen zijn eenzaam, overbelast en hebben (psychische) klachten. We redden het daarom niet meer met de gemeentelijke steun. Gelukkig hebben we dankzij de extra fondsen van SOZW in 2022 en 2023 toch een flink aantal extra hulpvragers aan een vrijwilliger kunnen koppelen. Dit heeft er bovendien voor gezorgd dat ook de gemeente Zeist de urgentie zag en op haar beurt heeft toegezegd voor 2023 en 2024 meer koppelingen te financieren. Ontzettend fijn en belangrijk!”
 

Bijdrage
Artikel

 


Vrijwilligers in het zonnetje:
Feestelijke uitreiking Zeister Vrijwilligersprijzen 2023

Meer over vrijwilligerswerk:
Samen klussen, tuinieren, koken, praten en breien

Volgende gedicht:
Straatfeest

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.