Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips om door je menstruatie te flowen

2 september 2023

2 september 2023
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

In mijn praktijk in Zeist zie ik veel vrouwen met menstruatieklachten. Het reguleren van de menstruatiecyclus op natuurlijke wijze kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende dingen die je in het dagelijks leven kunt toepassen om je hormonen in balans te brengen en onregelmatigheden te verminderen. In dit artikel bespreek ik enkele belangrijke factoren die invloed kunnen hebben op je cyclus.

Weet dat het niet normaal is om veel klachten te hebben. Voeding en leefstijl kunnen heel veel invloed hebben op je klachten en op je cyclus. Ik ben van mening dat het lichaam je altijd iets wil vertellen als je een klacht ervaart. We moeten er alleen naar leren luisteren.

Hormonen: progesteron en oestrogeen
Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van je menstruatiecyclus. Progesteron en oestrogeen zijn twee belangrijke hormonen die verantwoordelijk zijn voor het starten en beëindigen van je menstruatie. Onevenwichtigheden in deze hormonen kunnen leiden tot onregelmatige cycli. Essentiële vetzuren, zoals omega-3-vetzuren, kunnen helpen bij het reguleren van hormoonniveaus. Deze vind je in vette vis, noten en zaden.

Bloedsuikerspiegel
Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt bij het reguleren van je menstruatiecyclus. Het is aangetoond dat schommelingen in de bloedsuikerspiegel veranderingen in hormoonniveaus kunnen veroorzaken. Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, is het belangrijk om voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte en snelle koolhydraten te vermijden. Kies in plaats daarvan voor eiwitten, groenten, fruit en gezonde vetten. Focus bij elke maaltijd hierop en je zult zien dat je meer verzadigd bent en dat je minder last van een suikerdip hebt.

Cafeïne en suiker
Cafeïne en suiker kunnen ook invloed hebben op je menstruatiecyclus. Het is bekend dat cafeïne het zenuwstelsel stimuleert en de hormoonbalans kan verstoren. Vooral koffie op de nuchtere maag heeft helaas veel invloed op je menstruatieklachten. Dit is bij mij echt stap 1 om minder klachten te ervaren. Eet eerst een eiwitrijk en hartig ontbijt en drink daarna pas je koffietje.

Overmatig gebruik van suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken, wat weer invloed kan hebben op je menstruatie. Probeer je consumptie van cafeïne en suiker te beperken en kies in plaats daarvan voor kruidenthee en zoete vruchten als natuurlijke zoetstoffen. Zeker in de week voor je menstruatie.

Warm eten
Ik ben altijd fan van het eten van warme maaltijden. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde kan het eten van warm voedsel de doorbloeding bevorderen en een gezonde energiebalans in je lichaam creëren. Kies voor gestoomde groenten, soepen en stoofschotels om je lichaam te ondersteunen tijdens je menstruatiecyclus. Zeker de week voor je menstruatie en de week van je menstruatie geeft dit veel voordeel. Rond je ovulatie zul je waarschijnlijk iets meer behoefte aan wat koudere gerechten hebben.

Samenvatting
Door aandacht te besteden aan je bloedsuikerspiegel, het verminderen van cafeïne en suiker, het eten van warme maaltijden en het ondersteunen van je hormonen, kun je mogelijk je menstruatiecyclus op natuurlijke wijze reguleren. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder lichaam anders is en wat voor de één werkt, mogelijk niet voor de ander werkt. Het kan nuttig zijn om te experimenteren en te zien welke strategieën het beste voor jou werken.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen en flow je binnenkort door je menstruatie. Weet wel dat het een aantal maanden kan duren, voordat hormonen in balans komen.

Extra tip
De week voor je menstruatie zul je wat minder behoefte aan sociale contacten hebben, geef hier ook aan toe. Ga lekker even een stukje wandelen of op de bank met een kleedje, een mok warme thee en een boek. Ga ook niet al te intensief sporten. Dat komt na je menstruatie wel weer, wanneer je meer energie ervaart. Ga voor wandelen, fietsen of yoga en pilates.

Mocht jij klachten op het gebied van hormonen en menstruatie ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op via het formulier op mijn website: www.dietistenhuis.nl. Dan kijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.

Liefs, Eline
Orthomoleculair diëtist
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
Snaaien: waar komt dat vandaan?

Meer over het Diëtistenhuis:
Diëtistenhuis

Volgende bericht:
17 september weer Open Podium in Torenlaan Theater

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.